Barackos-szilvás gyümölcslepény dióval

2015. augusztus 2., vasárnap · Posted in , , , ,

Tepsi mérete: 40x29 
Ez egy dupla adag. Aki a kis, hagyományos tepsiben süt, az a mennyiség felét készítse el.



Hozzávalók a tésztához:
  • 40 dkg liszt,
  • 4 tojás,
  • 30 dkg cukor,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 20 dkg darált dió,
  • tej (kb. 250 ml, 1,5%-os).
Hozzávalók a tetejére:
  • kevés búzadara (kb. 1 evőkanál),
  • barack,
  • szilva,
  • kevés cukor,
  • kevés őrölt fahéj.

A tojásokat a porcukorral habosra kavartam. Hozzákavartam a lisztet, amelyet előzőleg összekavartam 1 csomag sütőporral, a darált diót és annyi tejet, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjak. Ez nekem kb. 250 ml volt. A masszát sütőpapírral kibélelt  tepsibe öntöttem, tetejét megszórtam búzadarával, ráhelyeztem a cikkekre vágott barackot és szilvát.  A szilvákat a lyukas felükkel felfelé tettem a tésztára és minden mag helyébe szórtam egy kis fahéjas cukrot. Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütöttem. 


Gasztronómiai kislexikon

2015. július 26., vasárnap · Posted in

Á la discretion  - Svédasztal. Kevesen tudják, hogy ez nem napjaink kedvelt kínálata. Már a 19-ik században is ismerték. Pl. Jókai Mór az 1854-ben megjelent Kárpáthy Zoltánban pontos leírását adja.

Abálás - 90 C-on való főzés (például szalonnánál). Hús- vagy zöldségfélénél előzetesen vízzel való párolása, hogy porhanyósabbá váljon.


Agar-agar - tengeri moszatból előállított semleges ízű kocsonyásító anyag. Szilárdító hatása erősebb, mint a zselatiné. 

Alap - sűrű szaft, amely főzésnél, párolásnál és sütésnél keletkezik. Minden jó mártás alapja.

Ázsiai fondütál - a kínai konyhában használt, fondühöz hasonló, hagyományos főzőedény, más néven "Mongol tűzfazék"

Bamigoreng - zöldséges kínai tészta garnélával.

Bardírozás - kisebb húsok, vadszárnyasok szalonnalapokkal történő sütés előtti burkolása.

Basmati rizs - a Himalája lejtőin terem a hosszú szemű, kellemes aromájú és illatú basmati rizs. Jázminrizzsel vagy más hosszú szemű rizsfajtával helyettesíthetjük.

Bébiananász - édesebb, mint a nagy ananász, és a torzsája is ehető.
 
Blansírozás - rövid idejű főzés bő, forró vízben, sóval vagy anélkül. Blansírozás után az ételt hideg vízben lehűtjük. A zöldségféléket  fagyasztás előtt általában blansírozzuk, hogy megőrözzék színüket. A paradicsom héját is könnyebb lehúzni, ha előtte pár percre forró vízbe mártjuk.

Bonitószirom - egyfajta tengeri halból (bonitóból) készült szárított szirom.

Bouillon - általában húslé vagy húskivonat, erőleves, de lehet zöldségből, halból vagy alapanyagból főzött lé is.

Kakaós-barackos piskóta

2015. július 17., péntek · Posted in , , ,

Nagyon szeretjük a piskótát, minden jóval megrakva. Sok piskótarecept van már a blogomon, kb. 30, de ilyen még nincs.  


Hozzávalók:
  • 30 dkg cukor,
  • 30 dkg liszt,
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
  • 1 tasak sütőpor,
  • 15 dkg margarin (72%-os),
  • 1 evőkanál tej,
  • 5 tojás
  • 1/2 kg őszibarack.
A tojásokat szétválasztottam és a fehérjékből kemény habot vertem, majd félretettem. A sárgákhoz hozzáadtam a margarint és a cukrot, majd habosra kavartam. Utána hozzáadtam a kakaóport és a sütőporos lisztet. Az egészet csomómentesen elkavartam, beleforgattam a tojások kemény habját, majd sütőpapírral kibélelt, 35x30-as tepsibe öntöttem. 

A barackokat megmostam, cikkekre vágtam és egymás mellé szépen sorban, ráhelyeztem a tésztára. Én nem szoktam lehajazni a barackot, szerintem szükségtelen. Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem. 

Aki gondolja, tehet bele vaníliacukrot is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.