Tehéntúrós palacsinta

2012. június 11., hétfő · Posted in


Hozzávalók 11 nagy palacsintához:
  • 20 dkg liszt,
  • 2 egész tojás,
  • 1 csipet só,
  • 3 dl 1,5%-os tej
  • 1,5 dl víz,
  • 2 evőkanál olaj + pár csepp a sütéshez.
A krémhez:
  • 0,5 kg zsírszegény tehéntúró,
  • 10 dkg cukor, 1 egész tojás.
A tetejére:
  • savanykás lekvár, én ribizlit használtam.
A tésztához valókat robotgéppel összekavartam. Egy nagy méretű teflonba pár csepp olajat tettem és felforrósítottam, majd egyenként megsütöttem benne a palacsintákat. Nem kell nagyon megsütni, mert a sütőben is sülni fog és, ha már az első sütéskor készre sütjük, akkor a sütőben meg fog égni. A krémhez valókat robotgéppel összedolgoztam, addig kavartam, amíg egyenletes, csomómentes krémet kaptam. Utána a palacsintákat egyenként megkentem és az alábbi képen látható vekni technikával felcsavartam és kivajazott jénaiba tettem.


Közepes lángon kb. 20 percig sütöttem. Ribizlilekvárral tálaltam.

Paradicsom olajban télire salátához

2012. június 10., vasárnap · Posted in ,

"Válasszunk kisebb, kemény, piros, de nem túl érett paradicsomokat. Mossuk meg, csepegtessük le róla a vizet, tegyük üvegekbe, töltsünk rá annyi olajat, hogy az üveg megteljen, kössük le légmentesen. Télen saláták készíthetünk belőle. "
Dolgozó Nő - 1973 július

Gyümölcsbefőtt gőzölés nélkül


Bármilyen gyümölcsből készíthetjük. 4 kg friss, érett gyümölcshöz főzzünk1 liter vízből 1 kg cukorral 1 evőkanálnyi szalicillal szirupot. A fövő szirupba tegyük bele a megtisztított gyümölcs egy részét, ha a szirup felfő, szedjük ki a gyümölcsöt szűrőkanállal, tegyünk bele újabb adagot. Amikor az egész gyümölcsöt felfőztük, rakjuk üvegekbe, a szirupot öntsük rá, másnap kössük le. Az így elkészített befőtt nem romlik meg, ha télen hosszabb ideig felbontva áll az üvegben.
Dolgozó Nő - 1973 július

Cseresznyedzsem és meggydzsem cukor nélkül

"A kettőt keverhetjük is. A szép, ép szemű, érett gyümölcsöt megmossuk, jól lecsurgatjuk, kimagoljuk, majd a levét szitán lecsurgatjuk. Ezt a levet szörpnek használhatjuk. A gyümölcsöt ép zománcú vagy porcelánedényben óvatosan kevergetve addig főzzük, míg a húsa szétesik. Ha a meggyel kevertük a cseresznyét, akkor előbb a meggyet külön főzzük mintegy negyedóráig és azután adjuk hozzá a cseresznyét. H a dzsem leves, félrehúzzuk. Másnap újra főzzük, míg elég sűrű, de még leve van. Előmelegített száraz üvegekbe öntjük, tölthetünk bele egy kiskanál tiszta szeszt, vagy rumot, lekötjük, és 40 percig gőzöljük. "
Dolgozó Nő - 1982 június

Rebarbara befőtt

Hozzávalók:
  • 1/2 kg rebarbara,
  • 15 - 20 dkg cukor,
  • fél citrom.
Lehetőleg piros színű rebarbarát vegyünk. Héját húzzuk le, a rebarbarát vágjuk 2 - 3 cm-es darabokra, keverjük el a cukorral, és hagyjuk 2 - 3 órát állni. Egy pohár víz hozzáadásával kis lángon, időnként kavargatva főzzük 15 - 20 percig. Keverjük bele a citrom reszelt héját és levét. A kompót csak pár napig tárolható. 

Dolgozó Nő - 1982 június

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.