Zöldbab télire üvegben

2013. április 30., kedd · Posted in , ,

A széles, sárga vajbabot mossuk meg, tisztítsuk meg, főzzük félig puhára sós vízben, szedjük ki szűrővel egy tálba, rakjuk 1 – 1.5 literes befőttes üvegekbe. Forraljunk fel enyhén sós, ecetes vizet, töltsük az üvegekbe tett babra, kössük le, gőzöljük ki.

Dolgozó Nő – 1974 július

Ecetes szilva üvegben, télire

2013. április 29., hétfő · Posted in , , ,

A nem teljesen érett, ép, friss szilvát mossuk meg, ha a víz lecsorgott róla, tegyük üvegekbe. Főzzünk fel egy liter vízben 1 dl ecetet, 10 dkg cukrot, néhány szem szegfűszeget, késhegynyi fahéjat és szalicilt. Töltsük forrón az üvegbe rakott szilvára, kössük le, és tegyük száraz gőzbe.

Dolgozó Nő – 1974 július

Zöldbab paradicsomban, üvegben télire

Friss, zsenge zöldbabot megmosunk, megtisztítunk, és gyengén sós vízzel leforrázzuk. Letakarjuk és állni hagyjuk, amíg kihűl. Üvegekbe tesszük, és az előre elkészített friss paradicsomból főzött lével leöntjük. Lekötözzük, és a forrástól számítva 40 percig gőzöljük. 
Dolgozó Nő – 1982 július

Vizes uborka

Egy 5 literes üveg megtöltéséhez az uborka nagyságától függően 2 – 2.5 kg uborka kell. Az egyforma, nem túl nagy uborkákat megmossuk, és timsós vízben leforrázzuk. (Három liter vízhez 1 dkg timsót veszünk.) Ebben a vízben egy éjszakán át állni hagyjuk, másnap tiszta hideg vízzel jól leöblítjük és lecsurgatjuk. Üvegekbe rakjuk, kaprot szárastól, szemes borsot és megtisztított tormaszeleteket rakunk közé. Három liter forrásban levő vízbe 10 dkg sót keverünk, és ezzel a vízzel leöntjük az uborkát úgy, hogy 3 ujjnyi hely maradjon az üvegekben, lekötjük és a kamrába tesszük. Néhány nap után a leve megzavarosodik, de utána letisztul és ekkor az uborka már fogyasztható. Kibontva is hosszú ideig eláll, és nem puhul meg.
Dolgozó Nő - 1982 július

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.