Ismét egy könyvajánló bejegyzéssel jelenek meg ma a blogvilágban.
Nem szoktam szakácskönyveket vásárolni, mert annyi recept árad felénk manapság, hogy a szakácskönyveink nagy része használatlan, pontosabban tizedét sem készítjük el azoknak az étkeknek, amiket a szakácskönyveink kínálnak nekünk. A másik ok pedig az, sajnos, hogy ha egy recept szükséges, akkor könnyebb beírni a keresőbe a recept nevét és akár már képek alapján is választhatunk a receptek ezreiből.
Ennek a könyvnek mégis különösen örültem, mert úgy érzem nekem szükséges, van mit tanulnom belőle. Az elsődleges ok az volt, hogy sajnos, fűszerezés terén hajlamos vagyok leredukálni a használt fűszerek számát a megszokottra, holott rengeteg fűszer létezik. A másik ok az volt, hogy nem szeretem az előre elkészített, kevert fűszereket, mert majdnem mindegyikben megtalálható a glutamát, ami gyakorlatilag függőséget okoz és nagyon egészségtelen. (Sajnos ez a legtöbb felvágottban, húskészítményben és konzervben, előrecsomagolt élelmiszerben megtalálható).
Tervezem bővíteni a használandó fűszerek skáláját, továbbá szeretném a kertben termeszteni valamennyit, természetesen amennyiben lehetséges. Receptek is vannak a könyvben, fűszerajánló és nem utolsó sorban pedig hasznos konyhai tanácsokkal lát el a szerző.
Idézek a könyv fülszövegéből:
"Az izeknek és illatoknak szinte végtelen sora!
És vajon hol tartunk ma? Élünk-e a századokon át felhalmozódott fűszergazdagsággal?
Dr. Buga László, közismert orvosi tanácsadónk, e könyv ajánló
oldalain nem éppen igenlő választ ad: „Ahogy a történelmi fűszerek
között csatangolok, az az érzésem, hogy a hires magyar konyha sokféle
ize napjainkban kissé elszegényedett, megkopott. Mintha a szakácsok és
gazdasszonyok megfeledkeztek volna róluk.” A könyv szerzője még rá is
dupláz: „Fűszereink nagy részét nagyanyáink nemcsak hogy ismerték, hanem
kertjükben termesztették is. Ma azonban a boltban vásárolt borson,
köményen, hagymán, petrezselymen, babérlevélen, majorannán kivül alig
ismerünk más izesitőt.”
Nem használjuk ki tehát lehetőségeinket. A fűszerválaszték ma újra
óriási, csak éppen nem tudunk róla. A könyv célja az, hogy részletesen
ismertesse a kiváló, de elfelejtett, a meglevő, de helytelenül használt,
az új és ezért még ismeretlen fűszerféléket és a fűszerezés tudományát.
Olvasóink mindent megtalálnak itt, amit a fűszerekről,
fűszerkeverékekről tudni jó: eredetüket, jellemzőiket, tulajdonságaikat,
felhasználási lehetőségeiket, termesztésüket. Megismerkedhetnek a
különböző pácokkal, mártásokkal, izesitőkkel, a fűszeres növényi ecetek
összetételével, elkészitésével, használatával és tanácsokat kapnak
fűszeres italok keverésére is.
A könyv harmadik kiadását a szerző jelentősen átdolgozta és
kibővitette. Néhány új növényt közöl, részletesen tájékoztat a
fűszernövények házi termesztésével és tartósitásával kapcsolatos
teendőkről. A modern táplálkozáshoz jó tanácsokat adnak az újonnan
megirt fejezetek: „Korszerű ételek – korszerű ételizesités”, „A méz,
mint izesitő”, „Fűszernövények a szépség szolgálatában”. Mindezeken túl
sok új receptet és ötletet találunk az átdolgozott műben.
Ajánljuk minden háziasszonynak, diétás étrendű embertársunknak, a
vendéglők és nagy éttermek szakácsainak, konyhafőnökeinek és a
vendéglátóipar más szakembereinek"
1985-ös kiadás, de szerintem meg lehet kapni, be lehet szerezni. Ajánlom mindenkinek!