Gomba ecetben télire

2013. augusztus 16., péntek · Posted in , ,

Fiatal, apró gombát gondosan megválogatunk, többször megmossuk és lecsurgatjuk. Sós vízben tíz percig főzzük és abban hűtjük ki. Üvegekbe rakjuk, tetszés szerinti tormaszelettel, fűszerekkel ízesítjük. Literenként 6 dkg sót forralunk vízzel, amit felforrás után 35 dkg 9 százalékos ecettel vegyítünk, ha kell, a gombára töltjük, hogy jól ellepje. A tetejére hevített, lehűtött olajat öntünk. Literes üvegekbe rakjuk, és 60 percig pároljuk.
Forrás: Dolgozó Nő

Vitatéma - E621 - Nátrium Glutamát ami függőséget okoz és mellette sok kárt

2013. augusztus 13., kedd · Posted in

Ez egy vitatéma. Már rég szerettem volna róla írni, most eljött az ideje, hogy megkérdezzelek benneteket mi a véleményetek róla?

Itt mellékelek egy cikket, ami csak mértékkel érinti a témát. Szerintem kevés embernél jelentkeznek az allergiás tünetek, de az, hogy függőséget okoz, az már sokkal aggasztóbb, ugyanis a hosszú távon  nagyon káros a hatása. 

Sajnos ez az adalékanyag nagyon sok élelmiszerben megtalálható. Próbálok felsorolni párat, de a teljesség igénye nélkül: ételízesítők, pástétomok, húskészítmények (úgy konzerves, mint bélbe töltött), szószok, félkész ételek stb.

Én már jó ideje figyelem a címkéket és amin ez van, azt visszateszem a polcra. Éttermekben viszont nincs kontroll a rendelt étel felett, ott kihozzák, eléd teszik és csak ők tudják mit tettek bele.

Ti milyen viszonyban vagytok ezzel? Szoktátok figyelni a címkén? Szoktatok ilyen élelmiszereket fogyasztani?

A kínai étterem szindróma avagy a nátrium-glutamát érzékenység

Az egyik legismertebb élelmiszer-adalékanyag az E621, a nátrium-glutamát, amelyet a gyártók ízfokozás gyanánt adnak a termékekhez. Vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy a készételek nagymértékű fogyasztása összefüggésben lehet a különböző tünetekben megnyilvánuló nátrium-glutamát érzékenységgel.

Magyarország lakosságának csak néhány százalékára jellemző a glutamát-érzékenység megnyilvánulása, mint azt a megfigyelések mutatják, de ajánlott óvatosnak lenni. Kutatások támasztják alá, hogy a nagyobb mennyiségű nátrium-glutamátot tartalmazó ételek éhgyomorra történő fogyasztása okozhat gondot. A hatásmechanizmus egyelőre még ismeretlen. Különösen veszélyeztetettek a csecsemők és kisgyermekek, az idősebb korosztály, valamint az allergiásokat, asztmásokat kifejezetten megviseli az ilyen tartalmú ételek fogyasztása.
A tünetek között szerepel a gyorsszívverés, fej- nyak- és hátfájás, a gyengeségérzés, és a lehangoltság, depresszió. Növeli az étvágyat, csökkenti a sejtek inzulin-érzékenységét, így hozzájárulhat az elhízás és a cukorbetegség kialakulásához is. Röviddel az elfogyasztott ételek után kipirulás, migrénes fejfájás, végtagzsibbadás léphet fel azoknál, akik nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztanak készételeket gyorséttermekben. Egyénenként változó, hogy milyen tünetek és milyen mértékben jelentkeznek.
A vegyületet szójából vagy tengeri hínárból nyerik ki, amelyet eleinte csak a Távol-Keleten használtak, majd az Egyesült Államokban, végül pedig az egész világon ismertté vált. Előszeretettel alkalmazzák félkész- és készételekhez, konzervekhez, húskészítményekhez, ételízesítőkhöz, fűszerkeverékekhez, salátaporokhoz, levesporokhoz és –kockákhoz, szószokhoz, fagyasztott termékekhez, felvágottakhoz, szójakészítményekhez, üdítőkhöz, chipsekhez. Ahogy terjedt a nátrium-glutamát használata a Távol-Keleten, úgy jelentkeztek különböző tünetek azok között, akik rendszeresen ettek ilyen jellegű éttermekben. Innen származik a kínai étterem szindróma elnevezés.
Tisztán a pornak alig érzékelhető íze és illata van, de már egy kis mennyiségben is kiemeli az ételek sós-fűszeres ízeit, aromáit, egyfajta harmóniát érzékeltetve. Ehhez az aromához könnyű hozzászokni és egyhamar megkedvelik azok, akik előszeretettel étkeznek gyorséttermekben, kínai büfékben. Ezek az egységek ugyanis zsákszámra rendelik az ízfokozót, és sajnos nem lehet tudni, mennyit használnak fel belőlük egy-egy főétel vagy hamburger elkészítéséhez. A boltok polcain lévő termékek címkéjén viszont szigorúan fel kell tűntetni az összetevők között.
Sokan gondolják azt, hogy egy otthon, házilag elkészített étel nincs olyan ízes, mint egy instant leves vagy konzerv.  Ráadásul több időt is kell szánni a főzésre, sütésre, ha mindent magunk készítünk el, ahelyett, hogy betennénk a mikrohullámú sütőbe pár percre, és már fogyasztható is. Aki hozzászokott az erőteljes ízekhez, azokat tekinti normálisnak, és az enyhén fűszerezett ételeket ízetlennek. Pedig épp fordítva kellene gondolkodnunk, a túlízesített ételeket kellene kerülni, és a természeteseket élvezni.



Forrás

Paradicsomos káposztaleves csirkeaprólékra

2013. augusztus 10., szombat · Posted in , ,


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 közepes fej nyári káposzta,
  • 2 csirkehát,
  • 1 közepes fej hagyma,
  • só,
  • bors,
  • csombor,
  • 300 ml házi paradicsomlé.
A hagymát megtisztítottam és a megfelelő mennyiségű vízzel feltettem főzni, Hozzáadtam az előzőleg feldarabolt és leforrázott csirkeaprólékot, a csombort, a borsot és a vékonyra vágott káposztát. Kb. 30 perc alatt már puha volt minden a levesben. Ekkor kivettem belőle a hagymát és a csombort, hozzáadtam a paradicsomlét és hagytam még kb. 5 percig főni. Könnyű, nyári leves.


Szilvadzsem nyári szilvából

2013. augusztus 7., szerda · Posted in , ,



Az idén nem volt betervezve szilvabefőzés, de jött a szomszéd szólni, hogy ha gondoljuk, mehetünk szilvát szedni, mert nem szedi le senki. Ilyen nyári szilvából még nem főztem dzsemet, sőt, nemrég volt egy bejegyzésem amiben arról panaszkodtam, hogy milyen savanyú lett a szilva sütés után. Egyik kedves olvasóm írta, hogy a nyári szilva ilyen, ezért tudtam mire számítsak, de azt mondtam próba szerencse alapon elmentünk szilvát szedni. Ez lett az eredménye :)

Három fajta sziílvát találtunk: feketét, pirosat és sárgát. Igazából a fekete volt a legjobb, a piros is jó volt, a sárga viszont már gyengébb, mert apróbb szemű volt, ezért sárgát kevesebbet szedtünk. 

Hozzávalók:
  • kb. 18 liter szilva,
  • 2 kg cukor,
  • 3 tasak dzsemfix.

A szilvát megmostam és feltettem főni. Nagyon kevés vizet öntöttem hozzá, hogy ne kapjon oda az alja, amíg levet ereszt.  Kimagolni nem lehet, mert nem magraváló, így lefőztem róla a húsát, majd leszűrtem és kivettem belőle a magokat. Ezt a műveletet nem részletezném, mert nem szórakozás volt, de megcsináltuk és ez a fontos :).

Miután a magoláson túl voltunk, visszatettem főni és lesűrítettem amíg lehetett, aztán adtam hozzá 3 tasak dzsemfixet az előírásnak megfelelően, utána beletettem 2 kg cukrot, jól összekavartam és főztem vele még kb. 20 percig.

Üvegekbe töltöttem, jól rácsavartam a kupakot és száraz dunsztban hagytam kihűlni, ami kb. 24 órát vett igénybe.

Nagyon finom szilva illata és íze van, finom lett a lekvár is. Nem szerettem volna dzsemfixet használni, de sajnos nem lett elég vastag, mint ahogy a rendes szilvából szokott lenni, ezért kénytelen voltam a bió szilvát a dzsemvixxel elrontani, mentségemre legyen mondva, hogy nem tettem sokat.

4 tojásos piskóta változatai

· Posted in

Nem szoktam retro receptajánlót írni, nem látom értelmét ismételgetni a recepteket, de ez az összefoglaló megér egy bejegyzést.

A napokban, amikor a szilvás piskótát készítettem, feltevődött bennem a kérdés, hogy vajon hány változatát készítettem el a jó öreg, jól bevált, házi kedvenc 4 tojásos piskótareceptnek? Válaszolni ugyan nem tudtam a kérdésre, de annyit már kapásból tudtam, hogy sok változata került már az asztalra.

Aztán gép elé ültem és elkezdtem számolni. Ez lett a vége :)

  1. Szilvás piskóta
  2. Mákos piskóta
  3. Szilvás, ordás piskóta
  4. Egyszerű banános, ananászos piskóta
  5. Egyszerű cseresznyés, meggyes piskóta
  6. Egyszerű mazsolás piskóta
  7. Körtés piskóta
  8. Szőlős, málnás, kakaós  piskóta
  9. Karamellizált ananászos piskóta
  10. Diós bocipiskóta
Ez csak 10 változat :) de azt hiszem fel tudnék még sorolni jó párat, amit el lehet és el is fogok készíteni, olyant mint: barackos, epres, mazsolás stb. Mondjuk az eperről az idén lekéstem, de jövőre már nem fogok.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.