Vitatéma - E621 - Nátrium Glutamát ami függőséget okoz és mellette sok kárt

2013. augusztus 13., kedd · Posted in

Ez egy vitatéma. Már rég szerettem volna róla írni, most eljött az ideje, hogy megkérdezzelek benneteket mi a véleményetek róla?

Itt mellékelek egy cikket, ami csak mértékkel érinti a témát. Szerintem kevés embernél jelentkeznek az allergiás tünetek, de az, hogy függőséget okoz, az már sokkal aggasztóbb, ugyanis a hosszú távon  nagyon káros a hatása. 

Sajnos ez az adalékanyag nagyon sok élelmiszerben megtalálható. Próbálok felsorolni párat, de a teljesség igénye nélkül: ételízesítők, pástétomok, húskészítmények (úgy konzerves, mint bélbe töltött), szószok, félkész ételek stb.

Én már jó ideje figyelem a címkéket és amin ez van, azt visszateszem a polcra. Éttermekben viszont nincs kontroll a rendelt étel felett, ott kihozzák, eléd teszik és csak ők tudják mit tettek bele.

Ti milyen viszonyban vagytok ezzel? Szoktátok figyelni a címkén? Szoktatok ilyen élelmiszereket fogyasztani?

A kínai étterem szindróma avagy a nátrium-glutamát érzékenység

Az egyik legismertebb élelmiszer-adalékanyag az E621, a nátrium-glutamát, amelyet a gyártók ízfokozás gyanánt adnak a termékekhez. Vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy a készételek nagymértékű fogyasztása összefüggésben lehet a különböző tünetekben megnyilvánuló nátrium-glutamát érzékenységgel.

Magyarország lakosságának csak néhány százalékára jellemző a glutamát-érzékenység megnyilvánulása, mint azt a megfigyelések mutatják, de ajánlott óvatosnak lenni. Kutatások támasztják alá, hogy a nagyobb mennyiségű nátrium-glutamátot tartalmazó ételek éhgyomorra történő fogyasztása okozhat gondot. A hatásmechanizmus egyelőre még ismeretlen. Különösen veszélyeztetettek a csecsemők és kisgyermekek, az idősebb korosztály, valamint az allergiásokat, asztmásokat kifejezetten megviseli az ilyen tartalmú ételek fogyasztása.
A tünetek között szerepel a gyorsszívverés, fej- nyak- és hátfájás, a gyengeségérzés, és a lehangoltság, depresszió. Növeli az étvágyat, csökkenti a sejtek inzulin-érzékenységét, így hozzájárulhat az elhízás és a cukorbetegség kialakulásához is. Röviddel az elfogyasztott ételek után kipirulás, migrénes fejfájás, végtagzsibbadás léphet fel azoknál, akik nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztanak készételeket gyorséttermekben. Egyénenként változó, hogy milyen tünetek és milyen mértékben jelentkeznek.
A vegyületet szójából vagy tengeri hínárból nyerik ki, amelyet eleinte csak a Távol-Keleten használtak, majd az Egyesült Államokban, végül pedig az egész világon ismertté vált. Előszeretettel alkalmazzák félkész- és készételekhez, konzervekhez, húskészítményekhez, ételízesítőkhöz, fűszerkeverékekhez, salátaporokhoz, levesporokhoz és –kockákhoz, szószokhoz, fagyasztott termékekhez, felvágottakhoz, szójakészítményekhez, üdítőkhöz, chipsekhez. Ahogy terjedt a nátrium-glutamát használata a Távol-Keleten, úgy jelentkeztek különböző tünetek azok között, akik rendszeresen ettek ilyen jellegű éttermekben. Innen származik a kínai étterem szindróma elnevezés.
Tisztán a pornak alig érzékelhető íze és illata van, de már egy kis mennyiségben is kiemeli az ételek sós-fűszeres ízeit, aromáit, egyfajta harmóniát érzékeltetve. Ehhez az aromához könnyű hozzászokni és egyhamar megkedvelik azok, akik előszeretettel étkeznek gyorséttermekben, kínai büfékben. Ezek az egységek ugyanis zsákszámra rendelik az ízfokozót, és sajnos nem lehet tudni, mennyit használnak fel belőlük egy-egy főétel vagy hamburger elkészítéséhez. A boltok polcain lévő termékek címkéjén viszont szigorúan fel kell tűntetni az összetevők között.
Sokan gondolják azt, hogy egy otthon, házilag elkészített étel nincs olyan ízes, mint egy instant leves vagy konzerv.  Ráadásul több időt is kell szánni a főzésre, sütésre, ha mindent magunk készítünk el, ahelyett, hogy betennénk a mikrohullámú sütőbe pár percre, és már fogyasztható is. Aki hozzászokott az erőteljes ízekhez, azokat tekinti normálisnak, és az enyhén fűszerezett ételeket ízetlennek. Pedig épp fordítva kellene gondolkodnunk, a túlízesített ételeket kellene kerülni, és a természeteseket élvezni.



Forrás

4 Responses to “Vitatéma - E621 - Nátrium Glutamát ami függőséget okoz és mellette sok kárt”

  1. Én a felsoroltak közül a pástétomot vásárolom meg néha, de akkor igyekszem olyat venni, amelynek a cimkéjén nincsenek E-k. Bár még így sem vagyok biztos, hogy nincs-e benne.
    Más itt nem felsorolt termékek esetében én is egyre inkább figyelem a címkéket, mert észrevettem, hogy még a mustárban is ízfokozók vannak. Hogy minek, nem értem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, én mustárt is ritkán fogyasztok. A lengyelkolbászhoz szoktam inkább. A pástétom nekem is hiányzik, de mostanában már az is tiszta csalás, ha megnézed mennyi máj van benne, akkor rájössz, hogy negyede máj, a többi meg mindenféle egyéb, sajnos, ráadásul még van benne egy rakás ízfokozó meg minden.

      Törlés
  2. Én semmit nem tudok ezekből fogyasztani, jellegzetes ízt, illatot árasztanak az ilyen termékek, amitől szószerint hányingerem van, ahogy megérzem az illatot.
    Régen sem konzerveken és készételeken éltek az emberek és mégis tudtak főzni az asszonyok. Tehát semmi szükség rá, hogy ezeket egyék, de a kényelem, lustaság nagy úr.
    Nálam elsőnek a vegeta és leveskockáknál jött ki, hogy valami nem stimmel, azóta se ketchup, se mustár, májkrém és barátai nem jöhetnek szóba. Vígan elvagyok nélkülük, sőt abszolúte nem hiányoznak a chipsek, abból a sima fajtát tudom enni, mert abban nincs benne.
    Kár hogy nem szólaltak többen, mert hasznos lenne tudni róla.

    VálaszTörlés
  3. Na igen, a leveskockákat kihagytam :)

    Ketchupot én sem szoktam venni, tele van cukorral és adalékkal, semmi köze a paradicsomhoz, akkor inkább megfőzöm én.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.