Paprikás, köménymagos pogácsa élesztő nélkül

2014. július 20., vasárnap · Posted in ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 500 g liszt,
  • 1 tk só,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 4 dl tej (+/-, amennyit felvesz ahhoz, hogy egy könnyű tészta legyen),
  • 8 ek paprikás zsír,
Hozzávalók a  tetejére:
  • 1 tojás felverve,
  • köménymag.
A lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a sütőport, a sót és összekevertem. Utána hozzákanalaztam a paprikás zsírt és apránként annyit tejet, amennyit felvett. Könnyű tésztát gyúrtam belőle.  Lisztezett munkalapon 0,5 cm vastagra nyújtottam, a tetejét megkentem a felvert tojással, megszórtam köménymaggal és felkockáztam. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

Pizzakenyér

2014. július 17., csütörtök · Posted in , , ,


Hozzávalók:
  • 1 egész és még 1/2 bögre langyos víz,
  • 2 tk porélesztő,
  • 3 egész és még 1/3 bögre liszt,
  • 2 tk só
  • 1,5 tk cukor,
  • reszelt sajt,
  • apróra vágott kápia paprika,
  • apróra vágott kolbász,
  • 1 ek olíva olaj.
A lisztet és a többi száraz anyagot az élesztővel együtt tálba tettem, apránként hozzáadtam a langyos vizet és tésztát gyúrtam belőle. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztettem. Lisztezett munkalapon kicsit átgyúrtam, majd apránként hozzáadtam a paprikát, belegyúrtam, majd hozzáadtam az apróra vágott kolbászt és azt is belegyúrtam. Utána lisztezett munkalapon (aránylag) négyszögletesre nyújtottam, kb 1 cm vastagra. Rászórtam a reszelt sajtot, a széleit behajtogattam, hogy ne folyjon ki a sajt, majd felcsavartam. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem és megsütöttem. Amikor már szép piros volt, kivettem, megkentem az 1 ek olajjal és még 3 percre visszatettem.


Házi pizzaszósszal tálaltam, de lehet ketchupot is tenni rá, kinek mi tetszik jobban. Legközelebb szeretnék olívabogyót és hagymát is adni hozzá és a sajtot beledolgozom a tésztába.


Juhtúrós lángos

2014. július 14., hétfő · Posted in , ,

Még sosem sütöttem lángost, pedig nagyon szeretem. Enni is ritkán szoktam. Most viszont eljött az ideje, hogy kipróbáljam a lángossütést :) 


Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt,
  • 2 dl víz,
  • 1 dl tej,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 1 tk só
  • juhtúró.
A lisztet tálba öntöttem, belekevertem a sót, a porélesztőt, a cukrot és jól elkevertem. Hozzáöntöttem a langyos tejes vizet, majd összedolgoztam. 30 percig állni hagytam, utána lángosokat formáltam belőle, közepüket megtöltöttem juhtúróval, összehajtogattam és bő, forró olajban megsütöttem.Nagyon ízlett mindenkinek. Azt hiszem még fogok ilyent készíteni :)

Az elrontott süti meséje :)

2014. július 13., vasárnap · Posted in , ,

... avagy hogyan lett lekváros tekercs helyett  lekváros, kakaómázas emeletes piskóta :)


Igen, amint említettem lekváros tekercset szerettem volna készíteni. Ki is szemeltem a receptet, el is készítettem, szépen meg is sült. Eddig minden menetrendszerűen zajlott. A baj ott kezdődött, hogy amikor kivettem a ütőből, nem úgy nézett ki, mint ahogy én azt elvártam tőle :) 

Elég hamar rájöttem, hogy nem jól választottam meg a tepsit. A jelek szerint nagyobba kellett volna önteni ahhoz, hogy laposabb legyen. Útólad minden világos ugye? :)  Szóval az eredményezett piskótalapot nem lehetett felcsavarni, annyira vastag volt. Elvágni sem lehetett, mert ahhoz várni kellett volna, amíg kihűl, de ha már kihűlt, nem lehet felcsavarni, mert törik, melegen nem lehet vágni, és egyáltalán nem voltam benne biztos, hogy szép egyenletesen el tudom vágni. Szóval a tekercs variáns kútba esett. 

Mivel eléggé egyenletlen lett a lap, ezt a megoldást találtam: elvágtam hosszába három részre, szőlőlekvárt kentem a lapok közé, készítettem egy kakaós mázat és stílusosan (ez javában nagyzolás, gondoltam hátha valakit be tudok csapni úgy, hogy művészinek lássa) lecsepegtettem vele a sütit. A monotóniát elkerülendő, megszórtam színes cukorkával :D 

Most egy jó adag nagyképűséggel nevezhetném emeletes busznak, meg találhatnék neki valami elvont, artisztikus elnevezést, de inkább bevallom, hogy elrontottam a lekváros tekercset és ez lett belőle :)

Leírom a receptet is, mert nem azzal van a baj.

Hozzávalók a tésztához: 
  • 6 egész tojás,
  • 6 ek cukor,
  • 6 ek liszt,
  • 1/2 csomag sütőpor.
A töltelékhez:
  • szőlőlekvár.
A mázhoz:
  • 6 dkg cukor,
  • 2 ek kakaópor,
  • 2 ek víz, 
  • 1 dkg vaj.
A tojásokat habosra kavartam a cukorral, majd apránként hozzáadtam a sütőporos lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem. Én 20x30-as tepsit használtam. Nagyobb kell!!! Előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem. Miután láttam, hogy kútba esett az eredeti terv, levágtam a széleit, három részre osztottam és hosszában elvágtam. Az első lapot megkentem savanykás szőlőlekvárral, rátettem a második lapot, azt is megkentem lekvárral és rátettem a harmadik lapot. igyekeztem egyenesre kihozni, ezért fordítva tettem egymásra a lapokat, de nem sikerült, mert a közepe elég púpos lett, de ezek után ez már csekélység :) Utána a 6 dkg cukrot, 2 evőkanál kakaót, és 2 evőkanál vizet kikevertem, majd lassú tűzön addig főztem, amíg a cukor el nem olvadt.  Rögtön belekevertem az  1 dkg vajat és  a süteményre öntöttem, majd megszórtam színes cukorkával.  

Kedves olvasók, ez volt az elrontott süti meséje :)

Krumpligulyás friss zöldségsalátával

· Posted in

Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 nagy fej hagyma apróra vágva,
  • 3/4 kg újkrumpli
  • kb. 20 dkg füstőlt nyakas karaj
  • só,
  • kevés olaj,
  • 1 babérlevél
  • 1 kk pirospaprika.
Az apróra vágott hagymát és a füstőlt nyakas karajt kevés olajon üvegesre  pároltam. Kavargatás mellett hozzáadtam a pirospaprikát és felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a sót, a babérlevelet és az újkrumplit, majd puhára főztem. Hamar megfőtt, mert az újkrumpli kevés idő alatt megpuhul. 
Készítettem mellé friss zöldségsalátát, mert a krumpligulyást vagy uborkasalátával tálaljuk nyáron, vagy zöldségsalátával. A hagymát, az uborkát és a paradicsomot szeletekre vágtam, a salátástálba tettem, adtam hozzá 21 ek olíva olajat, 1 kk ecetet, kevés sót és kevés cukrot, majd felöntöttem vízzel és összekavartam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.