Pizzaszósz házilag

2015. szeptember 3., csütörtök · Posted in ,

Idén már másodszor főzök pizzaszószt és tervben van még egy főzés. Ki szeretném kísérletezni a számomra tökéletes receptet. Nem mintha az eddigiek nem lennének jók, de mindig kapható vagyok a változtatásra, így kihasználom a lehetőséget.

Ezt a pizzaszószt már eleve úgy főztem, hogy fűszeres legyen, jó fűszeres legyen már sütés előtt, így nem kell a feltéten kívül mást rátenni, nem kell a szószra fűszert szórni. 


Hozzávalók:
  • 2 liter előre megfőzött, besűrített paradicsomlé,
  • 1 kg piros paradicsompaprika, 
  • 1 kg hagyma,
  • 4 dkg fokhagyma,
  • 1 db (13 dkg) zeller,
  • 1 csokor petrezselyemzöld,
  • 1 csokor zellerlevél,
  • 1 csipet köménymag,
  • 1 kávéskanál majoránna,
  • 5 babérlevél,
  • 1 kávéskanál őrölt bors,
  • 2 evőkanál só,
  • 2 evőkanál cukor,
  • kevés szalicil. 
A zöldségeket megmostam, megtisztítottam és apróra vágtam, majd betettem az egészet a blenderbe, a zeller, illetve a petrezselyemzöldet is. Ráöntöttem valamennyi paradicsomlét és péppé zúztam. Utána feltettem az így nyert masszát főni, hozzáadtam a megmaradt paradicsomlét, a fűszereket és kb. 2 órát főztem. Ekkor levettem a tűzről, belekavartam a szalicilt, üvegekbe töltöttem, rácsavartam a kupakot és másnapig száraz dunsztba tettem.  

Sárgadinnye parfé csokidarabkákkal

2015. szeptember 1., kedd · Posted in ,

Előkészítési idő: 2 perc,
Elkészítési idő 1 perc,
Fagyasztási idő: 3 óra.

 
Hozzávalók 2 adaghoz:
  • 25 dkg sárgadinnye,
  • 7 - 8 dkg cukor,
  • 200 ml 30%-os zsírtartalmú tejszín.
Díszítésnek: 
  • csokidarabkák.
A sárgadinnyét megmostam, meghámoztam és 25 dkg-ot apró darabokra vágtam. Betettem a blenderbe, hozzáadtam a cukrot és a tejszínt és 1 percig kavartam. Utána fagyis dobozba öntöttem és 3 órára a fagyasztóba tettem. Tálaláskor rászórtam a csokidarabkákat. Sajnos a tálalás és a dizájn nem valami látványos, mert nincs fagyis kanalam, de az íze kárpótol. 

Ezt a parfét gyakorlatilag bármilyen pépes gyümölcsből el lehet készíteni, csak a cukor adagolásra kell vigyázni. Mivel a sárgadinnye édes, csak 7 - 8 dkg cukrot használtam, de egy savanykásabb gyümölcsnél kell a 10 dkg cukor.

Málnalekvár

· Posted in ,


Hozzávalók:
  • 2,5 liter málna
  • 1 dzsemfix,
  • 30 dkg cukor.
A málnát megmostam és feltettem főni. Addig főztem, míg a magja különvált. Ekkor leszűrtem és a magos visszamaradt részt sűrű gézszerű anyaggal kicsavartam. A megmaradt levet visszatettem a tűzre és kavarás mellett hagytam felforrni. A dzsemfixet összekevertem a cukorral, hozzáadtam a málnához és kavarás mellett főztem még kb. 15 percig. Utána üvegekbe öntöttem, rácsavartam a kupakot és száraz dunsztba tettem másnapig.

Egyszerű szivacsos keksz, Anna Olson, Szakácsmustra 12 forduló

2015. augusztus 24., hétfő · Posted in ,

Az a jó ebben a receptben, hogy szó szerint 2 perc alatt összeállítható a tészta és már mehet is a sütőbe. Kb. 30 perc alatt megsül és máris fogyasztható. A másik jó dolog az, hogy nem kap cukorkómát az ember tőle, mert 1 evőkanál cukor van benne és mégis finom. Lekvárt, dzsemet, csokikrémet is lehet rá kenni, vagy kakaót inni mellé. 


De elmesélem, hogy hogyan is jutottam el ehhez a recepthez és min mentem keresztül.

A szakácsmustra 12-ik fordulójára Anna Olson receptjeiből kellett válogatni a résztvevőknek. Szeretem Anna Olsont, régebb rendszeresen néztem az adását, de bevallom, még sosem sütöttem tőle semmit, pedig rengeteg jó receptje van. 

Elkezdtem válogatni a receptek között, és végül ezt a kekszreceptet választottam ki. Az eredeti recept ITT található. Elolvastam a hozzávalókat és el is akadtam az írónál (buttermilk). Ők nagyon gyakran használják, biztos lehet kapni náluk készen, a boltban, de errefelé nem elérhető. Nagyon sok receptet félre kellett már tennem emiatt és most gondoltam egyet, beírtam a keresőbe, hogy "író helyettesítése" és itt meg is találtam a megoldást. Azt írja, hogy tejhez citromlevet, vagy ecetet kell adni és meg is van az író. Igen ám, de zsírosabb tejet ír és nekem csak 1,5%-os volt itthon. Gondoltam adok hozzá kis tejfölt, attól zsírosabb lesz, de akkor már van itthon 3,6%-os kefir, gondoltam az jó lesz. Hozzá is adtam a citromlevet, összekavartam, hagytam állni, de nem lett csomós, mint a képen. Ennek ellenére elkészült a keksz és isteni finom lett. 


Szóval író ide vagy oda, a kefirrel is nagyon jó lett. Igaz nem nőtt fel olyan szépen, mint az Anna keksze, de az nem biztos, hogy az író hibája. Remélem azért Melinda elfogadja a receptet :)
Hozzávalók: 
  • 2 bögre fehér liszt,
  • 1 evőkanál kristálycukor,
  • 1 tasak sütőpor,
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 3/4 kávéskanál só,
  • 1 1/4 bögre író (helyette 3,6%-os kefiír + 1 kanál citromlé),
  • 1 egész tojás,
  • 1/4 bögre napraforgó olaj. 

A száraz hozzávalókat egy keverőtálba tettem és összekavartam. A kefirhez hozzáadtam a citromlét, és 5 - 10 percig állni hagytam. Az olajhoz hozzáadtam a tojást, felvertem és hozzáadtam a lisztes keverékhez, majd hozzáadtam a kefirt is. Kanállal elkavartam. Nem kell megijedni, egy ragacsos massza lesz (az enyém legalábbis az lett, de nem gond). Sütőpapírral kibélelt tepsibe, két kanál segítségével fél evőkanálnyi halmokat tettem, egymástól jó távolra, mert a sütés alatt elfolyik és összeér. Előmelegített sütőben addig sütöttem, amíg a tetejük is kezdett kicsit barnulni. Kb. 30 - 35 perc alatt megsül.

Dagasztás nélküli fűszeres lepény

2015. augusztus 23., vasárnap · Posted in , ,

Ebben az a jó, hogy péntek, vagy szombat este elkészítem a tésztát, hagyom reggelig kelni és reggel megsütöm, így reggelire kész is a finom, illatos lepény. Egy csésze hideg tejjel mennyei reggeli, de akár vacsora is lehet belőle. Csomagolni is nagyon jó, tízoraira, kirándulásra.


Hozzávalók:
  • 40 dkg fehér liszt,
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 3,5 g száraz élesztő,
  • 12 g só,
  • 4 dl langyos víz,
  • köménymag,
  • szecsuáni bors,
  • kevés olaj.

A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a sót és a porélesztőt és jól elkevertem. Apránként hozzáadtam a langyos vizet és elkevertem a liszttel. Utána letakartam ás nem huzatos helyen hagytam másnap reggelig kelni.
Reggel lisztezett deszkán átgyúrtam, sütőpapírral kibélelt tepsibe egyengettem a tésztát, tetejét kicsit megolajoztam és megszórtam köménymaggal, majd szecsuáni borssal. Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütöttem. Az alja és a széle szép ropogós lett, pont úgy, ahogy szeretem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.