Szilvadzsem

2015. szeptember 16., szerda · Posted in , ,


Hozzávalók:
  • 3 kg szilva,
  • 1 db fahéj,
  • 5 db szegfűszeg,
  • 5 db szegfűbors,
  • 0,5 kg cukor,
  • 1 kevés szalicil.
A szilvát megmostam, kimagoltam és feltettem főni. Én nem szoktam ledarálni, hagyom úgy, ahogy a kimagoláskor kettéválik. Hozzáadtam a fűszereket és kavargatás mellett főztem kb. 2 órát, amíg megvastagodott. Ekkor hozzáadtam a cukrot, főztem még kb. fél órát, levettem a tűzről, belekavartam a szalicilt,  üvegekbe öntöttem és lekupakoltam. Másnapig száraz dunsztba tettem.

Ebből az adagból nekem 8 öveg dzsemem lett. 

Szőlős receptek - Kihívás!

2015. szeptember 13., vasárnap · Posted in ,



Kedves Bloggerinák!

Arra gondoltam, hogy szép lassan itt a szőlőszezon és össze kéne foglalni egy bejegyzésben, hogy mi mindent lehet készíteni ebből a finom gyümölcsből. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van egy jól bevált receptje és mellette még pár olyan, amit az idők során kipróbált. Ez lehet lekvár, dzsem, kocsonya, sütemény, szörp stb.

Mit kell tenni:
  • linket és képet küldeni az email címemre,
  • akinek nincs blogja, az receptet és képet küldjön,
  • ha elküldte, kérem jelezze ennél a posztnál kommentben, hogy vissza tudjam igazolni (nehogy elkallódjon az email, mert volt már erre példa).


Beküldési határidő 2015 szeptember 27. Van idő bőven arra is, hogy új finomságokat készítsetek :)

Szeretettel várok mindenkit! Lássuk, kinek van kedve ebben részt venni? :)

Köménymagos kifli

2015. szeptember 7., hétfő · Posted in , , ,

Végül mégis sikerült választani Pitelány receptjei közül egyet, a köménymagos, sós kiflit és el is készítettem, kicsit változtatva rajta. Így most két receptet készítettem el a Blogkóstoló 24-ik fordulójára


Hozzávalók:
  • 38 dkg fehér liszt,
  • 12 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 10 dkg paprikás, fokhagymás zsír (de jó a rendes zsír is vagy a vaj),
  • 4 dl 1,5%-os tej,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 1,5 teáskanál só,
  • 1/2 evőkanál köménymag,
  • 1 tojás a kenéshez.

A száraz hozzávalókat a keverőtálba tettem, felmelegítettem a 4 dl tejet és elkavartam benne a paprikás, fokhagymás zsírt, majd a liszthez adtam és jól kidolgoztam a tésztát. Én a köménymagot is beledolgoztam, mert általában a tetejéről mindig lejön. Letakarva, meleg helyen egy kerek órát kelesztettem, utána négy egyenlő részre osztottam. Mindegyik darabot kőr alakúra nyúitottam és nyolc egyenlő cikket vágtam belőle, majd minden háromszöget felcsavartam, hogy kifli legyen belőle. Tetejüket megkentem felvert tojással, sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem őket és előmelegített sütőben pirorsra, ropogósra sütöttem. 
A paprikás zsírtól és a teljes kiőrlésű liszttől nem lettek fehérek, de ez ne zavarjon senkit.

Kávés fűszeres keksz - Blogkóstoló 24-ik forduló

2015. szeptember 5., szombat · Posted in ,

Ezt a kekszet a Blogkóstoló 24-ik fordulójára készítettem. Az eredeti recept itt található. Eredetileg  Pitelány-t sorsolta nekem Fortuna, de mivel tőle nem tudtam választani, egy rövid megbeszélés után Melindától, a Blogkóstoló háziasszonyától választhattam. 


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt,
  • 12 dkg cukor, 
  • 12,5 dkg vaj (nekem csak 7,5 dkg volt),
  • 1/2  mokkáskanál szódabikarbóna, 
  • csipetnyi sütőpor,
  • 1 dl tej,
  • 2 teáskanál inka kávépor,
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 
  • 1 kávéskanál mandula eszencia

    A tejet felmelegítettem, hozzáadtam a 2 kávéskanál inka kávéport és csomómentesre kavartam. Félretettem és hagytam kihűlni, mert melegen sokkal több lisztet vesz fel a tészta. A száraz alapanyagokat a keverőtálamba tettem, belemorzsoltam a hideg vajat, hozzáadtam az eszenciát és az inkás tejet, majd jól összedolgoztam.

    Kis golyókat formáltam belőle, sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem őket és hagytam köztük kb. 5 cm távolságot. Előmelegített sütőben megsütöttem.

    Kívül ropogós, belül puha kekszet kaptam.

    Pizzaszósz házilag

    2015. szeptember 3., csütörtök · Posted in ,

    Idén már másodszor főzök pizzaszószt és tervben van még egy főzés. Ki szeretném kísérletezni a számomra tökéletes receptet. Nem mintha az eddigiek nem lennének jók, de mindig kapható vagyok a változtatásra, így kihasználom a lehetőséget.

    Ezt a pizzaszószt már eleve úgy főztem, hogy fűszeres legyen, jó fűszeres legyen már sütés előtt, így nem kell a feltéten kívül mást rátenni, nem kell a szószra fűszert szórni. 


    Hozzávalók:
    • 2 liter előre megfőzött, besűrített paradicsomlé,
    • 1 kg piros paradicsompaprika, 
    • 1 kg hagyma,
    • 4 dkg fokhagyma,
    • 1 db (13 dkg) zeller,
    • 1 csokor petrezselyemzöld,
    • 1 csokor zellerlevél,
    • 1 csipet köménymag,
    • 1 kávéskanál majoránna,
    • 5 babérlevél,
    • 1 kávéskanál őrölt bors,
    • 2 evőkanál só,
    • 2 evőkanál cukor,
    • kevés szalicil. 
    A zöldségeket megmostam, megtisztítottam és apróra vágtam, majd betettem az egészet a blenderbe, a zeller, illetve a petrezselyemzöldet is. Ráöntöttem valamennyi paradicsomlét és péppé zúztam. Utána feltettem az így nyert masszát főni, hozzáadtam a megmaradt paradicsomlét, a fűszereket és kb. 2 órát főztem. Ekkor levettem a tűzről, belekavartam a szalicilt, üvegekbe töltöttem, rácsavartam a kupakot és másnapig száraz dunsztba tettem.  

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    martinelli. Üzemeltető: Blogger.