Diós nápolyi szelet házilag

2015. szeptember 17., csütörtök · Posted in ,

Ennek a nápolyinak története van és ez az oka annak, hogy csak most tudtam rávenni magam arra, hogy elkészítsem :)


Ezt a receptet édesanyám kapta egy ismerősétől nagyon sok évvel ezelőtt. Akkor nagy szó volt ez, sokan elkérték a receptet, többek között egy barátnője is, akiről köztudott volt, hogy az alapanyagokat mindig ki szokta spórolni az ételből. Mi azért szóltunk, hogy be kell tartani azt, ami le van írva, nem lehet csalni, mert nem lesz jó. Mikor elment, mondtam is, hogy felét biztos ki fogja spórolni, a másik felét pedig biztos behelyettesíti mással, vaj helyett margarint használ stb. Igazam is lett, mert nemsokára mondta, hogy elkészítette és a töltelék nagyon híg lett, a nápolyi elázott és gumis lett.

Azt már előre tudtam, hogy nagyon gyorsan kell vele dolgozni, mert a töltelék hamar megkeményszik és nehezen lehet majd kenni. Ezért is vonakodtam mostanáig. Ennek ellenére szerintem egész jól sikerült. A töltelék nem lett épp olyan kemény, úgy emlékszem régebb kicsit keményebb volt, de ez csak nekem tűnt fel. Finom lett, de szerintem nem lesz állandó édesség nálunk a fél kg cukor miatt. 

Hozzávalók:
  • 1 csomag nápolyi,
  • 50 dkg cukor,
  • 4 tojás,
  • 1 vaj (250 g),
  • 40 dkg darált dió. 
A tojásokat 25 dkg cukorral habosra kavartam. A vajat megolvasztottam, hozzáadtam a tojásos masszát és elkavartam. Majd hozzáadtam a darált diót, csomómentesre kavartam. A  maradék 25 dkg cukrot megolvasztottam, addig kavartam, amíg habzani kezdett. Ekkor hozzáadtam a diós, tojásos masszához. Kavargatás mellett még főztem kicsit, de vigyázni kell, nehogy túl megkeményedjen.
Utána megtöltöttem az ostyalapokat, kicsit összenyomtam, hogy a töltelék el tudjon helyezkedni, majd félretettem másnapig. Csak utána szeleteltem.

Szilvadzsem

2015. szeptember 16., szerda · Posted in , ,


Hozzávalók:
  • 3 kg szilva,
  • 1 db fahéj,
  • 5 db szegfűszeg,
  • 5 db szegfűbors,
  • 0,5 kg cukor,
  • 1 kevés szalicil.
A szilvát megmostam, kimagoltam és feltettem főni. Én nem szoktam ledarálni, hagyom úgy, ahogy a kimagoláskor kettéválik. Hozzáadtam a fűszereket és kavargatás mellett főztem kb. 2 órát, amíg megvastagodott. Ekkor hozzáadtam a cukrot, főztem még kb. fél órát, levettem a tűzről, belekavartam a szalicilt,  üvegekbe öntöttem és lekupakoltam. Másnapig száraz dunsztba tettem.

Ebből az adagból nekem 8 öveg dzsemem lett. 

Szőlős receptek - Kihívás!

2015. szeptember 13., vasárnap · Posted in ,



Kedves Bloggerinák!

Arra gondoltam, hogy szép lassan itt a szőlőszezon és össze kéne foglalni egy bejegyzésben, hogy mi mindent lehet készíteni ebből a finom gyümölcsből. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van egy jól bevált receptje és mellette még pár olyan, amit az idők során kipróbált. Ez lehet lekvár, dzsem, kocsonya, sütemény, szörp stb.

Mit kell tenni:
  • linket és képet küldeni az email címemre,
  • akinek nincs blogja, az receptet és képet küldjön,
  • ha elküldte, kérem jelezze ennél a posztnál kommentben, hogy vissza tudjam igazolni (nehogy elkallódjon az email, mert volt már erre példa).


Beküldési határidő 2015 szeptember 27. Van idő bőven arra is, hogy új finomságokat készítsetek :)

Szeretettel várok mindenkit! Lássuk, kinek van kedve ebben részt venni? :)

Köménymagos kifli

2015. szeptember 7., hétfő · Posted in , , ,

Végül mégis sikerült választani Pitelány receptjei közül egyet, a köménymagos, sós kiflit és el is készítettem, kicsit változtatva rajta. Így most két receptet készítettem el a Blogkóstoló 24-ik fordulójára


Hozzávalók:
  • 38 dkg fehér liszt,
  • 12 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 10 dkg paprikás, fokhagymás zsír (de jó a rendes zsír is vagy a vaj),
  • 4 dl 1,5%-os tej,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 1,5 teáskanál só,
  • 1/2 evőkanál köménymag,
  • 1 tojás a kenéshez.

A száraz hozzávalókat a keverőtálba tettem, felmelegítettem a 4 dl tejet és elkavartam benne a paprikás, fokhagymás zsírt, majd a liszthez adtam és jól kidolgoztam a tésztát. Én a köménymagot is beledolgoztam, mert általában a tetejéről mindig lejön. Letakarva, meleg helyen egy kerek órát kelesztettem, utána négy egyenlő részre osztottam. Mindegyik darabot kőr alakúra nyúitottam és nyolc egyenlő cikket vágtam belőle, majd minden háromszöget felcsavartam, hogy kifli legyen belőle. Tetejüket megkentem felvert tojással, sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem őket és előmelegített sütőben pirorsra, ropogósra sütöttem. 
A paprikás zsírtól és a teljes kiőrlésű liszttől nem lettek fehérek, de ez ne zavarjon senkit.

Kávés fűszeres keksz - Blogkóstoló 24-ik forduló

2015. szeptember 5., szombat · Posted in ,

Ezt a kekszet a Blogkóstoló 24-ik fordulójára készítettem. Az eredeti recept itt található. Eredetileg  Pitelány-t sorsolta nekem Fortuna, de mivel tőle nem tudtam választani, egy rövid megbeszélés után Melindától, a Blogkóstoló háziasszonyától választhattam. 


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt,
  • 12 dkg cukor, 
  • 12,5 dkg vaj (nekem csak 7,5 dkg volt),
  • 1/2  mokkáskanál szódabikarbóna, 
  • csipetnyi sütőpor,
  • 1 dl tej,
  • 2 teáskanál inka kávépor,
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 
  • 1 kávéskanál mandula eszencia

    A tejet felmelegítettem, hozzáadtam a 2 kávéskanál inka kávéport és csomómentesre kavartam. Félretettem és hagytam kihűlni, mert melegen sokkal több lisztet vesz fel a tészta. A száraz alapanyagokat a keverőtálamba tettem, belemorzsoltam a hideg vajat, hozzáadtam az eszenciát és az inkás tejet, majd jól összedolgoztam.

    Kis golyókat formáltam belőle, sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem őket és hagytam köztük kb. 5 cm távolságot. Előmelegített sütőben megsütöttem.

    Kívül ropogós, belül puha kekszet kaptam.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    martinelli. Üzemeltető: Blogger.