Csirke paella Curtis Stone módra - Chicken Paella - Szakácsmustra 13-ik forduló

2015. szeptember 26., szombat · Posted in , , ,


Szakácsmustra 13-ik fordulójára  Curtis Stone-t választottam, ugyanis nagyon jó szakácsnak tartom, nagyon finom és egyszerű ételeket készít, de elég kevesen ismerik. Sok finomsága van, én most ezt a  Csirke paella-t választottam, mert nagyon jól nézett ki és egyáltalán nem bántam meg. Nagyon hamar el lehet készíteni és isteni finom.  Ezennel új címke jön létre, és Curtis Stone nevére rákattintva meg fogjátok találni az összes ételt, amit tőle fogok készíteni. 


Kicsit változtattam a recepten, mert nem volt már időm sáfrány után járkálni, így pirospaprikát használtam és a csirkecombok bőrét is lehúztam, mert mi sosem szoktunk rajtahagyni, nem szoktuk elfogyasztani.  

Hozzávalók: 
  • kevés olíva olaj,
  • 1 nagy fej apróra vágott hagyma,
  • 1 piros paradicsompaprika,
  • 2 cikk apróra vágott fokhagyma,
  • 6 db. alsó csirkecomb,
  • 1 bögre rizs,
  • só,
  • bors,
  • szecsuáni bors,
  • 1 kiskanál pirospaprika (akinek van, 1 csipet sáfrány).
Egy edénybe vizet tettem, forráspontig melegítettem, majd levettem a tűzről és hozzáadtam egy kiskanál pirospaprikát és félretettem. A csirkecombokat megmostam és megnyúztam, befűszereztem (só, bors, szecsuáni bors), majd forró olajon kicsit megforgattam őket. Utána kivettem a combokat és félretettem. 


A megmaradt olajon az apróra vágott hagymát és a vékony csíkokra vágott paprikát üvegesre dinszteltem, majd hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát és a rizst. Kavargatás mellett addig hagytam a tűzön, míg a rizs felszívta a nedvet és kezdett üvegessé válni. Ekkor ráöntöttem a pirospaprikás vizet, hozzáadtam még sót és jól összekavartam az egészet, majd belehelyeztem a combokat. Előmelegített sütőbe toltam és addig sütöttem, míg a rizs és a hús megpuhult. 

Várom a ti receptjeiteket, ne felejtsétek el, a határidő 2015 október 25.

Lecsó - LVK 1 fordulóra

2015. szeptember 23., szerda · Posted in

Melinda láncjátékot hirdetett "Lássunk világot a konyhában! - LVK" címmel. Az első forduló témája az erdélyi konyha. Gondoltam illene nekem is benevezni, annál is inkább, mert ez nekem nem lássunk világot, hanem itthoni pálya. Törtem a fejem hogy mit is készítsek, hogy eredeti és hagyományos is legyen. Emlékezetemben elővettem a nagymamámtól tanult, gyerekkori ételeket és végül ezt a lecsó receptet választottam, ami sokaknak meglepetés lesz, mert a lecsót mindenki ismeri, de valószínű nem így, ugyanis sokan a lecsót egész másképp készítik.

Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 nagy fej apróra vágott hagyma,
  • 2 db piros paradicsompaprika,
  • 1 db zöld paprika,
  • 1 db félpiros paradicsompaprika,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 3 nagy érett paradicsom,
  • 3 nagy krumpli,
  • 1/2 bögre rizs,
  • só ízlés szerint
  • kevés cukor. 
A paprikákat megmostam, négybe vágtam, kivágtam a magházukat és vékony szeletekre vágtam. Az apróra vágott hagymát forró olajon üvegesre dinszteltem, majd hozzáadtam a vékonyra szeletelt paprikát, a sót és tovább pároltam. Vizet ekkor még nem kell adni hozzá, mert a paprika nagy része víz és levet enged. Amikor már a paprika is üvegesre párolódott, hozzáadtam a meghámozott és kockára vágott burgonyát, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és puhára főztem.

Közben a rizst háromszor annyi enyhén sós vízben megfőztem. A paradicsomot megmostam, forró vízbe dobtam, hogy a héját le tudjam utána húzni. Hagytam, hogy fellobbanjon, majd amikor a héja kezdett megrepedezni, kivettem a vízből és hagytam kicsit hűlni, majd lehámoztam és felszeleteltem. Amikor a krumpli megpuhult, hozzáadtam a lehéjazott és felvágott paradicsomot, hagytam kb. 10 percig főzni, majd hozzáadtam a rizst és kavargatás mellett még főztem kb. 5 percig. Utána levettem a tűzről, utánasóztam még kicsit és adtam hozzá kevés cukrot is, hogy elvegye a paprika erős ízét.

Kakaós-meggyes kalács

2015. szeptember 22., kedd · Posted in , , , ,

A jól bevált kalács receptemet készítettem el, most viszont kakaós-meggyes tölteléket tettem bele. 


Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg fehér liszt (000, kalácsnak való),
  • 1 tasak száraz élesztő (de lehet egy kocka, 25 g friss élesztő),
  • 2 tojás sárgája,
  • 5 pupozott evőkanál cukor,
  • 80 g olvasztott margarin,
  • 1 mk só,
  • 3,5 dl tej (1,5%-os, vagy 3,5%-os).
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 2 tojás fehérje,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaó,
  • meggy.
A kenéshez:
  • 1 tojás sárgája 

A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a sót, a cukrot és a száraz élesztőt és jól összekavartam. A tojássárgákat felvertem, hozzáadtam a langyos tejet és az egészet a liszthez adtam, majd tésztát gyúrtam belőle. Jó könnyű, nem ragacsos tésztát kell kapjunk és ha kell, még lehet hozzáadni egy kevés lisztet, amíg a táltól és a kezünktől is elválik. Ekkor apránként, nagyon kis adagokban elkezdtem hozzáadni és beledolgozni az olvasztott margarint. 

Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Utána lisztezett munkalapon kicsit átgyúrtam, majd téglalap alakúra kinyújtottam. A tojásfehérjékből és a cukorból kemény habot vertem, hozzáadtam a kakaót és az egészet a kinyújtott tésztára kentem, majd rászórtam a kimagolt és lecsepegtetett meggyet. Óvatosan feltekertem és kicsit megcsavartam, majd sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem. A tetejét megkentem tojássárgával, majd előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöttem.

Csőben sült, pikáns kolbászos-sajtos penne

2015. szeptember 21., hétfő · Posted in , ,

Ez megint csak egy ötlet, nem kell ide különösebb szakácstudomány. Gyorsan el lehet készíteni, akár maradékból is.  


Hozzávalók:
  • penne,
  • pikáns kolbász (de lehet nem pikáns is),
  • reszelt sajt,
  • fűszer,
  • kevés olaj.
A pennét sós vízben megfőztem. A kerámiatál aljára nagyon kevés olajat öntöttem, kikentem vele a tálat, majd beleöntöttem a lecsepegtetett pennét és enyhén megfűszereztem. Ráhelyeztem a karikára vágott pikáns kolbászt, majd rászórtam a reszelt sajtot. Kb. 20 percre sütőbe toltam, amíg a sajt kicsit megolvadt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.