Ez a recept egy régi Nők Lapjából származik. Van egy rakással nekem, tehát következik, hogy nagy részét ki is próbálom. Nagyjából betartottam a receptet, annyi különbséggel, hogy nem használtam kaprot, ételízesítőt a glutamát miatt, a tetejét megszórtam apróra vágott paradicsommal és jénaiba tettem. Finom lett, de van egy ötletem és legközelebb paradicsomosan fogom elkészíteni. Majd hozom azt is.
Hozzávalók:
- 40 dkg darált sertéshús,
- 2 tojás,
- 1 dl rizs,
- 3 ek olaj,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 2 ek liszt,
- 3 dl tej,
- 1 csokor kapor (én nem használtam),
- ízlés szerint só, bors,
- 1 ek ételízesítő-por (én nem használtam)
A rizst szűrőben mossuk meg, majd lábosba szórjuk. Ráöntünk 2 dl vizet, és befedve, kis lángon félig megpároljuk. Közben a darált húst összedolgozzuk a felvert tojással, a finomra metélt hagymával, a megmosott és apróra vágott kapor felével, sóval és borssal. Ezután hozzáadjuk a félpuha rizst. Az egészet jól összegyúrjuk, és nedves kézzel kis gombócokat formálunk belőle. Egy kisebb tepsibe egyenként, egymás mellé rakjuk a gombócokat. Az olajat a liszttel habzásig hevítjük, majd a tejjel felengedjük, és sűrűre főzzük. Az ételízesítő-porral és kevés borssal fűszerezzük, majd a sűrű mártást a gombócokra kenjük. Előmelegített sütőben addig sütjük közepes lángon, amíg a mártás rá nem sül az ételre.