Burgonyás tortilla

2012. május 29., kedd · Posted in , ,


Hozzávalók személyenként:
  • 1 burgonya,
  • 1 tojás,
  • 2 újhagyma,
  • só, 
  • bors,
  • olaj a sütéshez.

A hagymát megtisztítottam és vékony karikákra vágtam. Forró olajban, kavargatás mellett (nehogy megégjen) elkezdtem üvegesre párolni. A burgonyát megmostam, meghámoztam és lereszeltem. Hozzáadtam a hagymához, megsóztam és folyamatosan kavargattam, hogy ne égjen oda. 


Addig kavargattam, amíg a burgonya meglágyult. Ekkor felvertem a tojást és a hagymás - burgonyás keveréket a tojáshoz adtam. Jól összekavartam és hagytam 15 percig állni. A teflont a maradék olajjal visszatettem a tűzre, megvártam amíg kellőképp forró az olaj és beleöntöttem a krumplis keveréket. Szépen elegyengettem, hogy ne legyen túl vastag, aztán kissé megborsoztam. Egyik felét pirosra sütöttem, aztán óvatosan megfordítottam és a másik felét is pirosra sütöttem. 

Kakaós briós teljes kiőrlésű lisztből

A receptet Gabriellánál láttam meg és nem hagyott nyugodni. Végül engedtem a csábításnak és megsütöttem. Nem volt szándékos a teljes kiőrlésű liszt használata, de amikor nekifogtam, akkor láttam, hogy fehér liszt nincs elég. Nagyon jó lett így is, igaz nem annyira mutatós, de egészséges.



Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt 
  • 2 dkg élesztő
  • 7,5 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg puha margarin 
A töltelékhez:
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan),
  • 1 kávéskanál fahéj.
A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • pici tej vagy tejszín
  • csipet cukor.

A langyos tejben egy kanál cukorral felfuttattam az élesztőt.  A lisztet és a margarint egy tálba tettem, hozzáadtam a cukrot, jól összekavartam, majd hozzáadtam az élesztős tejet és jól összedolgoztam. Meleg helyen hagytam duplájára kelni. Utána lisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrtam és téglalap alakú tésztát nyújtottam belőle. Rászitáltam a kakaót, a fahéjat, rászórtam a cukrot és felcsavartam, majd csiga alakúra tekertem. Sütőpapíros kerek tepsibe tettem, megszurkáltam a tetejét, megkentem tojással és szórtam rá egy kevés cukrot. Majd előmelegített sütőben megsütöttem.


Egyszerű diótorta

Ez a fajta torta már rég kiment divatból, lehet, hogy már szégyen ilyen tortával előállni, de nekem ez az egyik kedvencem. 



Hozzávalók:
a tortához:
  • 3 dkg margarin,
  • 2 tojás,
  • 25 dkg cukor,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • 15 dkg fehér liszt,
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 100 ml tej,
  • 100 ml víz
  • fél csomag sáfrányos sütőpor
a krémhez:
  • 20 dkg vaj,
  • 20 dkg porcukor, (vagy kristálycukor)
  • 15 dkg darált dió
  • 1 tasak vaíliás cukor. 

A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A sárgákat a cukorral és a margarinnal habosra kavartam, hozzáadtam a vaníliás cukrot, a sáfrányos sütőport, a tejet, a vizet, majd apránként a lisztet is, majd jól elkavartam. Utána hozzáadtam a tojáshabot és óvatosan beleforgattam a masszába, nehogy összetörjön. A sütőpapírt megkentem margarinnal, a formába helyeztem, majd beleöntöttem a masszát. Előmelegített sütőben megsütöttem. Rácson hagytam kihűlni, majd utána egy éles késsel ketté vágtam. Mindkét lapot meglocsoltam cukros sziruppal. Amíg hűlt, elkészítettem a krémet, ami roppant egyszerű. A puha vajhoz hozzáadtam a cukrot, a vaníliás cukrot, a diót és fakanállal (nem kell hozzá robotgép) jól összekavartam. Egy részével megkentem  az előzőleg becukrozott alsó lapot, ráhelyeztem a felső lapot,  bekentem a tortát a maradék krémmel, majd megszórtam darált dióval és kimagolt, házilag eltett meggyel díszítettem. Pár órára hűtőbe kell tenni, hogy összeálljon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.