Marokkói csirke

2012. június 25., hétfő · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 4 csirkecomb, 
  • 2 hagyma,
  • 10 dkg olívabogyó,
  • 5 dkg mazsola,
  • 1 kk. köménymag,
  • 2 apróra vágott paradicsom,
  • 1 paprika (én lecsónak eltett dinsztelt paprikát használtam), 
  • só,
  • bors,
  • negyed liter paradicsomlé,
  • 200 ml víz.
A csirke bőrét eltávolítottam, megmostam és a jénai aljára helyeztem. Hozzáadtam az apróra vágott hagymát, az olívabogyót, a mazsolát, a paradicsomot, a paprikát, sóztam, borsoztam. Rászórtam a köménymagot, ráöntöttem a paradicsomlevet és a vizet, majd fedő alatt puhára pároltam. Utána levettem róla a fedőt és addig hagytam a sütőben, amíg a leve kissé elfőtt.  Én natúr újkrumplival tálaltam.

Az elején kicsit idegenkedtem tőle, ugyanis mazsola kell hozzá, de nagyon különleges, finom ízvilágot teremt ez az együttes. Nem csalódtam benne. 


Borsófőzelék tükörtojással vagy/és mititei-el

· Posted in ,



Hozzávalók:
  • zöldborsó (saját termésű rajnai törpe),
  • hagyma,
  • kevés olaj,
  • só,
  • pirospaprika,
  • tej,
  • 2 kk. liszt.
A hagymát apróra vágtam, forró olajon megdinszteltem, hozzáadtam a pirospaprikát és felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a borsót, a sót és puhára főztem. Két kk. lisztből és egy fél csésze tejből habarást készítettem, hozzáadtam a főzelékhez és hagytam addig, amíg a liszt kifőtt. 
Mi általában tükörtojással szoktuk fogyasztani, szerintem ez a kombináció a legelterjedtebb, de első nap mititei volt mellé. Aki nem ismerné, annak elmondom, hogy fasírt szerű hús. Mindkettővel nagyon finom.

Narancsos, tehéntúrós kakaótorta

2012. június 23., szombat · Posted in , , ,

Ezzel a receptemmel szeretnék részt venni a Jöhet a Desszert játékon, amit Verus  szervezett. Az egyetlen fontos szabály, hogy az elkészített finomság desszert legyen és tartalmazzon valamilyen gyümölcsöt. Tudom, hogy az általam választott gyümölcs nem nyári gyümölcs, de én nagyon szeretem ezt az ízkombinációt, amit a savanykás tehéntúró és a narancs ad a kakaós tortának.


Hozzávalók a tortalaphoz:
  • 125 gr. édesítetlen, 2%-os natúr joghurt,
  • 375 gr. liszt,
  • 3 tojás, cukor,
  • 70 ml olaj,
  • 1 sütőpor,
  • 2 evőkanál kakaó,
  • 100 ml 1,5%-os tej.
Hozzávalók a krémhez:
  • 500 gr. zsírszegény tehéntúró,
  • 200 gr. cukor,
  • 2 - 3 narancs.
Kell még hozzá: 
  • kevés cukros víz, amivel a lapokat meglocsoljuk.
  • csokiforgács a díszítéshez (én 55% kakaó tartalmút használtam).
A tojásokat a cukorral habosra kavartam. A liszthez hozzáadtam a sütőport, összekavartam és  kanalanként, folyamatos kavargatás mellett hozzáadtam a cukros tojásos masszához. Továbbá  hozzáadtam a joghurtot, az olajat és a tejet, majd csomómentes masszát robotoltam belőle. A tortaformát kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a masszát és közepes lángon megsütöttem. Rácson hagytam kihűlni.
Miután teljesen kihűlt, egy hosszú élű, éles késsel óvatosan ketté vágtam. Mindkét lapot meglocsoltam cukros sziruppal, hogy kissé puhuljon.
A tehéntúrót hagytam lecsepegni, majd hozzáadtam a cukrot, pár cikk narancs húsát és mixerrel simára kevertem. Utána a krém felét az alsó lapra kentem, aminek a szélére körbe elhelyeztem egy narancs hámozott cikkeit. Majd ráhelyeztem a felső lapot, rákentem a maradék krémet, de csak a tetejére, az oldalait szabadon hagytam, és hagytam a krémet kicsit "hanyagul lecsorogni" a hatás kedvéért.  Majd a harmadik narancs hártya nélküli cikkeivel díszítettem. Pár órára hűtőbe tettem, csak utána tálaltam. Tálalás előtt 55% kakaó tartalmú csokiforgácsot szórtam rá.



Banánjoghurt házilag

· Posted in ,

Nem nagy tudomány összeállítani, ezt mindenki tudja. Érdemes otthon elkészíteni, mert egészségesebb, mint az üzleti. Nem tartalmaz édesítőt, festékanyagokat és tartósítót sem.



Hozzávalók:
  • 1 pohár 2%-os natúr joghurt,
  • 1 banán.
A banán felét villával összetörtem, összekevertem a joghurttal és pohárba öntöttem, A banán másik felét karikára vágtam és kidíszítettem vele a joghurtot. Lehet még adni hozzá cukrot vagy mézet, de szerintem fölösleges. Meleg napokon nagyon finom hűsítő és egészséges desszert.

Villámgyors kakaós csiga

2012. június 21., csütörtök · Posted in ,

Hankkánál láttam ezt a receptet és azonnal elhatároztam, hogy én is elkészítem. Az összetevők alapján nagyon tetszett és tényleg villámgyors. Kicsit változtattam rajta: kristálycukrot használtam és kevesebbet (8 ek helyett csak 6-ot tettem), mert szerintem így is elég. A csökkentett mennyiséggel is azt mondták nekem, hogy édes. Szerintem nem nagyon édes, ennyi kell bele.


Hozzávalók:
  • 50 dkg tehéntúró,
  • 20 dkg cukor,
  • 1 dl tej,
  • 10 + 2 evőkanál olaj,
  • 50 dkg liszt,
  • csipet só,
  • 1 csomag sütőpor (én mézes pogácsának való, ízesített sütőport használtam),
  • 6 evőkanál cukor,
  • 4 evőkanál kakaó.
A tehéntúrót a cukorral mixerrel jól elkevertem,  fokozatosan hozzáadtam a tejet és végül a 10 evőkanál olajat. A lisztet a keverő tálba tettem, hozzáadtam a sót és a sütőport, majd  a tehéntúrós masszát is. Jól összedolgoztam majd a  tésztát két részre osztottam, mindkét részt téglalap alakúra nyújtottam. Megkentem 1-1 evőkanál olajjal, majd rászórtam 4-4 evőkanál cukrot és 2-2 evőkanál kakaót. Feltekertem és kb. 2 cm széles szeletekre vágtam. Sütőpapírral kibélelt tepsire fektettem, előmelegített sütőben készre sütöttem.

Úgy döntöttem, hogy ezt a receptet fogom ezután darázsfészek receptnek megtartani, mert nagyon hamar elkészül, nem kell keleszteni, mivel nem kelt tészta, nem is puffaszt, ráadásul nem is szárad meg, letakarva napok múlva is friss marad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.