Zsemle

· Posted in

Ez a jól bevált zsemle receptem. Nagyon finom, ajánlom mindenkinek. Igaz most száraz élesztővel készítettem, a lisztet is kevertem, de ez nem változtat a minőségen.


Hozzávalók:
  • 40 dkg fehér liszt,
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 2 tojás,
  • 5 dkg margarin,
  • 2 dl tej,
  • 1 kiskanál só,
  • szezámmag.  
A meleg lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a száraz élesztőt és jól összekevertem. A margarint belevágtam a lisztbe, hozzáadtam a sót, a felvert tojásokat és végül a langyos tejet. A tésztát jó hólyagosra kidolgoztam. Meleg helyen, letakarva 40 percig kelni hagytam.

A megkelt tésztát 16 részre osztottam, kis labdákat formáltam belőle, tepsibe helyeztem. Megkentem tojássárgával, megszórtam szezámmaggal. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten megsütöttem.

Spenótos spagetti tükörtojással

2012. november 28., szerda · Posted in ,


A receptet nem fogom leírni, mindenki tudja hogyan kell spenótot készíteni, spagettit főzni és tükörtojást sütni. Ezt inkább ötletnek szántam. Eddig mindig kenyérrel tálaltuk a spenótot, most újítottam. Volt olyan, hogy nem spagettivel, hanem hosszú, szélesebb tésztával tálaltam és csavartam, mint a spagettit. Próbáljátok ki, mert megéri!


Legényhódító (gyors, igen jó)

2012. november 26., hétfő · Posted in , ,

Kíváncsi lennék hányan mosolyogtok a cím/elnevezés láttán.  Én is mosolyogtam, szóval nyugodtan meg lehet írni.  Mielőtt még bárki félreértene, nem akarok legényeket hódítani, a recept a Vácza receptes könyvből származik, ők nevezték el így, én csak használom. 

25 deka cukrot 15 deka zsírral, 2 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával, fél csomag Váncza-vanilincukorral, 50 dekaliszttel kevert 1 csomag Vácza-sütőporral és annyi tejjel összegyúrunk, hogy lágyan nyújtható legyen. A tészta nagyobbik felét tepsi aljára tesszük és megkenjük a következő töltelékkel: 12 deka őrölt pörkölt mogyorót 12 deka porcukorral, fél citrom reszelt héjával, 2 egész tojással és 2 kanál morzsával elkeverjük. A töltelékre a maradék tésztát helyezzük egyenletes vastagra nyújtva. Tojással megkenjük, kevés tört mogyoróval megszórjuk és villával megszurkálva, lassú tűznél jól átsütjük. Sütés után vanilin-szórócukorral hintjük be és szeletekre vágjuk. 

Én nagyjából betartottam a receptet, annyi eltéréssel, hogy zsír helyett margarint és mogyoró helyett diót használtam. Legényt nem hinném, hogy lehetne vele hódítani, de finom süti lett belőle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.