Foszlós vajas kalács

2012. december 10., hétfő · Posted in ,


Ez a kedvenc kalács receptem. Mindig ezt szoktam elkészíteni és ajánlom nektek is. Nem csak a neve foszlós, az állaga is.


Hozzávalók:
  • 50 dkg fehér liszt (000, kalácsnak való),
  • 1 kocka friss élesztő (25 g),
  • 2 tojás sárgája,
  • 4 ek cukor,
  • 80 g margarin,
  • 1 mk só,
  • 3,5 dl tej (1,5%-os, de 3,5%-os is nagyon jó).
A kenéshez:
  • 2 tojás sárgája (nekem egy nem volt elég).
Egy deci meleg tejben egy  evőkanál cukorral felfuttattam a friss élesztőt. A meleg lisztet egy tálba tettem, és mélyedést készítettem a közepébe. Beleöntöttem a felfuttatott élesztős tejet, és a körülötte lévő lisztből csak annyit kevertem mellé, hogy galuska állagú legyen. A tetejét megszórtam egy kis liszttel, letakartam, és meleg helyen kb. 20 percig kelesztettem. 

Amikor már duplájára nőtt, az egészet összedolgoztam a maradék langyos tejjel, a tojássárgákkal és a cukorral. Jó sokáig dagasztottam, de ahhoz, hogy  a kezem és a tál oldala is tiszta legyen, még adnom kellett hozzá kevés lisztet. Akkor 2-3 adagban beledolgoztam az olvasztott vajat, és addig gyúrtam, amíg a tészta az egészet be nem itta. Az eredeti receptben úgy írja, hogy addig kell dolgozni, amíg a tészta szép hólyagos nem lesz, de én fél órát bírtam dagasztani, a tészta viszont nem lett hólyagos. Ez nem gond, hisz így is nagyon finom, foszlós lett. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztettem.
Lisztezett deszkára borítottam, lazán átgyúrtam és három részre osztottam. Lazán, rázogatva három egyenlő hosszúságú-vastagságú rudat formáztam belőlük, és szépen összefontam őket. A két végét alulra hajtottam,  hogy jobban mutasson. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem és letakarva még kb. 20 percig kelesztettem.  A tetejét megkentem tojássárgával, és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 40 perc alatt aranyszínűre sütöttem.  Kiborítottam a formából, és rácsra téve hagytam kihűlni.


Mézes pogácsa


Karácsonyra ezt a mézes pogácsát ajánlom. Nagyon egyszerű, könnyen el lehet készíteni, sütés után már puha és meg is őrzi puhaságát nagyon sokáig.

Hozzávalók:
  • 1 dl méz,
  • 1,5 dl tej,
    5 dkg vaj,
  • 1 tasak vaníliás cukor, vagy eszencia
  • 1 zacskó mézeskalács fűszer, (ha nincs, akkor 1/2 evőkanál gyömbér, 1/2 evőkanál szegfűszeg és 1/2 evőkanál fahéj)
  • 1/2 evőkanál szódabikarbóna,
  • 45 dkg liszt,
  • 20 dkg cukor
A cukormázhoz és díszítéshez:
  • 1 – 2 tojásfehérje (annak függvényében, hogy mennyi máz szükséges)
  • 20 dkg porcukor
  • színes, apró díszítő cukorka, vagy dara
Egy lábasba 1 dl mézet, 1,5 dl tejet, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 csomag mézeskalács fűszer keveréket (vagy a megfelelő fűszereket), valamint 5 dkg vajat összekeverünk. A tűzhelyen fölmelegítjük, amíg a méz és a vaj fel nem olvad benne. Ez azért szükséges, hogy könnyen lehessen a tésztával dolgozni. Egy tálban összekeverünk 45 dkg lisztet, 20 dkg cukrot, fél evőkanál szódabikarbónát (levegőssé, könnyűvé teszi a tésztát), majd  hozzáadjuk a felmelegített vajas-mézes fűszerkeveréket. Kissé sötét színe lesz, de nem kell megijedni.   Összedolgozzuk a fűszeres tésztát. A tészta akkor jó, ha jól formázható állagúra összeáll, ezért, ha szükséges igény szerint öntsünk hozzá egy kis langyos tejet, miközben gyúrjuk.  Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és mintákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőbe tesszük és kb. 10 perc alatt megsül. Nagyon kell vigyázni, mert hamar megég.

A cukormáz: 2 tojás fehérjét felverünk 20 dkg porcukorral úgy, hogy kemény hab legyen belőle,   megkenjük vele a pogácsákat és szórunk rájuk színes apró cukorkát. Másnapig hagyjuk száradni. Nagyon sokáig eláll, anélkül, hogy megkeményedne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.