Málnaszörp 1 (főzés nélkül)

2013. július 2., kedd · Posted in , , ,

4 kiló málnához 8 dkg gyógyszertárban vett borkövet (esetleg ízlés szerint citromsóval helyettesítjük) 4 és fél liter vízben feloldjuk és jól felfőzzük. Ezt a kihűlt folyadékot a 4 kiló málnára öntjük, többször jól felkavarjuk, és letakarva 24 órát állni hagyjuk. Megfelelő nagyságú szűrőruhán átszűrjük, majd egy nagyobb edénybe töltjük 5 kg kristálycukorra, ami a többszöri keverés alatt teljesen feloldódik. Ha ez megtörtént, kisebb üvegekbe töltjük, és lekötve hideg, fagymentes helyen tartjuk. Szódavízzel kitűnő hűsítő, frissítő ital.
Dolgozó Nő

Őszibarack és ringlószilva ecetben

2013. július 1., hétfő · Posted in , , ,

Mossuk meg az érett barackot, ringlószilvát (ez utóbbit kissé szurkáljuk meg) és rakjuk üvegekbe. Főzzünk szirupot: 1 liter vízhez 60 dkg cukrot, 1 dl tiszta borecetet, 1 db felszeletelt citromot, kevés szegfűszeget és fahajat tegyünk, húsz percig főzzük. Mikor kihűlt a szirup, töltsük a gyümölcsre, tegyünk a tetejére csipetnyi szalicilt, kössük le és tegyük hűvös, szellős helyre. 

Dolgozó Nő

Meggy nyersen (télire, üvegben)

Mossuk meg, magoljuk ki a frissen szedett, érett meggyet, keverjük össze egy nagy, hibátlan zománcú lábosban fele mennyiségű cukorral és kevés szalicillal (1 kg gyümölcshöz fél kávéskanálnyit számítsunk). Takarjuk le, tegyük hűvös helyre, másnap rakjuk tiszta, száraz üvegekbe, minden üveg gyümölcsre töltsünk 1 evőkanál rumot, kössük le és állítsuk hűvös helyre.

Dolgozó Nő – 1973 június

Cseresznye és meggydzsem

Hozzávalók:
  • 3 rész cigánymeggy
  • 2 rész feketecseresznye.
  • minden kg gyümölcshöz 50 – 60 dkg cukor
Lehetőleg feketecseresznyéből és cigánymeggyből főzzük, az arány 3 rész meggy, 2 rész cseresznye. A megmosott, kimagolt gyümölcsöt saját levében tegyük fel főni, 20 – 25 percnyi fövés után töltsük bele a cukrot (50 – 60 dkg – ot számítsunk minden kiló gyümölcsre a meggy savanyúságától függően), és folytonos kavarással főzzük még 20 percig. Töltsük üvegekbe, kötözzük le, tegyük száraz gőzbe.

Dolgozó Nő – 1973 június

Eperdzsem

Tisztítsuk meg az érett, friss epret, mossuk meg, tegyük szűrőbe, ha a víz jól lecsepegett, tegyük hibátlan zománcú lábosba és szórjunk le rétegesen ugyanannyi mennyiségű cukorral, mint amennyi a gyümölcs. Másnap erős tűzön főzzük folytonos keveréssel 15 percig. Tegyünk bele kevés szalicilt. Töltsük tiszta, száraz üvegekbe, kössük le, tegyük száraz gőzbe.
Dolgozó Nő – 1973 június

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.