Rántottás leves

2013. október 2., szerda · Posted in ,

Ez a leves nagy kedvenc nálunk. Régi étel, a nagymamám és az édesanyám is készítették. Én tőlük tanultam. Mindenki szereti a családban. Hamar elkészíthető és nem kell sok minden hozzá. Igaz, most kicsit változtattam rajta, ugyanis adtam hozzá egy nagyon kevés paradicsompaprikát is, és így is nagyon finom lett.



Hozzávalók 4 személyre:
  • 4 tojás,
  • 3 - 4 nagy cikk fokhagyma,
  • negyed paradicsompaprika (elhagyható),
  • egy jó nagy marék rizs,
  • egy darab szalonnabőr (elhagyható),
  • fél csésze tej,
  • levés olaj, 
  • bazsalikomos ecet ízlés szerint.
A megtisztított fokhagymát elegendő vízzel feltettem főni. Hozzáadtam a sót, az apróra vágott paprikát,  a szalonnabőrt és 15 percig főztem. Ekkor hozzáadtam a rizst és puhára főztem. Közben három egész tojásból és egy tojásfehérjéből rántottát sütöttem, amit a teflonban a fakanál segítségével darabokra téptem, majd hozzáadtam a leveshez és még 5 percig főztem. Levettem a tűzről, hozzáadtam a megmaradt tojássárgából és tejből készített habarást, majd a bazsalikomos ecetet. Ha kell, adhatunk még hozzá sót. 10 percig hagytam, hogy összeérjenek az ízek, majd tálaltam.


Tejfölös őzlábgomba paprikás puliszkával

2013. október 1., kedd · Posted in ,


Hozzávalók:
  • egy doboz konyhakész, főtt őzláb,
  • egy közepes fej hagyma,
  • kevés olaj,
  • 1 kk pirospaprika,
  • 125 ml tejföl,
  • só,
  • bors,
  • puliszka.


A gombát már főve kaptam, így nem volt sok dolgom vele. Kevés forró olajon üvegesre pároltam a hagymát. Hozzáadtam a vágott gombát, sóztam, borsot adtam hozzá, még pároltam egy keveset, majd hozzáadtam a pirospaprikát és felöntöttem vízzel. Kb. 15 percig pároltam még, aztán hozzáadtam a tejfölt és pár kavarás után levettem a tűzről. Puliszkával tálaltam.

Ha friss gombát használunk, akkor kevesebb vizet kell adni hozzá, mert a gomba sok vizet enged.

Tapasztalatcsere a kelt tésztákról, kelesztésről

2013. szeptember 30., hétfő · Posted in ,

Tapasztalatcsere a kelt tésztákról, kelesztésről

Egy kis beszélgetésre hívlak benneteket, kedves háziasszonyok. Ez nekem egy fontos téma és bár a helyzet magaslatán vagyok, tudok kelt tésztákat készíteni, mégis úgy érzem, hogy jól jönne egy kis tanulás még, a meglévő tapasztalat mellé.

Én úgy szoktam keleszteni a tésztát, hogy a friss élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom, majd az egészet hozzáadom a száraz anyagokhoz, meggyúrom a tésztát és nejlonzacskóba csomagolva (gyúróedényestől együtt) és meleg helyen 30 – 60 percet kelesztem.

Többször jártam úgy, hogy kelesztés után, annak ellenére, hogy felnőtt rendesen a tészta, elég nehezen lehetett nyújtani, ugyanis hólyagos volt és ugrott össze. Ezt én annak tudtam be, hogy túlkelesztettem, de nem vagyok benne biztos, hogy helyes a feltevésem.

Ti hogyan szoktátok a kelt tésztát készíteni?

Tehéntúrós, dzsemes rakott palacsinta

2013. szeptember 29., vasárnap · Posted in ,



Hozzávalók kb. 13 palacsinta  tésztájához:
  • 25 dkg liszt,
  • 2 egész tojás,
  • 1 csipet só,
  • 3 evőkanál olaj,
  • kb. 2,5 dl tej,
  • kb. 2,5 dl szénsavas ásványvíz.
A krém:
  • 30 dkg. tehéntúró,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 egész tojás,
  • 1 tasak vanília cukor.
Használtam még hozzá:
A tésztához valókat csomómentesen elkavartam és fél órát állni hagytam, majd megsütöttem belőle a palacsintákat. A tehéntúrót a cukorral, a tojással és a vaníliás cukorral kikavartam, majd megtöltöttem vele a palacsintákat és négybe hajtottam. Minden palacsintát visszatettem a sütőbe és mindkét felén átsütöttem. Ez kötelező, mivel nyers tojás van a krémbe. Utána a palacsintákat megkentem áfonyás szilvadzsemmel és egymásra helyeztem négyet, ami egy adag lenne, de lehet kevesebb is.

Savanyú káposzta csirkemellel

2013. szeptember 28., szombat · Posted in ,



Hozzávalók:
  • 1 fej savanyú káposzta,
  • 1 fej hagyma,
  • 2 kanál olíva olaj,
  • bors,
  • pirospaprika,
  • 1 csirkemell csíkokra vágva,
  • 1 babérlevél,
  • tejföl a tálaláshoz.
A hagymát apróra vágtam, az olíva olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a pirospaprikát, a csíkokra vágott káposztát, a borsot, a babérlevelet, felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte. Amikor már majdnem puha volt, hozzáadtam a csíkokra vágott csirkemellet és puhára főztem. Sót nem adtam hozzá, mert a káposzta elég sós volt. Tejföllel lehet tálalni. Kenyér nélkül fogyókúrásoknak nagyon jó.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.