Tejfölös spagetti csirkemell kockákkal

2014. december 1., hétfő · Posted in ,

Még egy recept, amit tapasztalat nélkül is, gyorsan el lehet készíteni. 


Hozzávalók:
  • 1 csirkemell,
  • 1 kápia paprika,
  • 1 fej hagyma apróra vágva,
  • 2 ek olíva (vagy más) olaj,
  • só,
  • bors,
  • 15 dkg spagetti (grano duro vagy normál).
A hagymát apró kockákra vágtam, a kápia paprikát pedig vékony csíkokra, mindkettőt üvegesre pároltam a forró olajon, majd felöntöttem sok vízzel. A csirkemellet kicsontoltam, apró kockákra vágtam és a fővő hagymás, paprikás vízbe dobtam. Sóztam, borsoztam és hagytam puhára főni. Nem kell sok, kb. 15 perc alatt puhára fő a hús. Akkor beletettem a spagettit és puhára főztem. A leve elfő, tehát nem kell aggódni. Tálaláskor tejföllel öntöttem le.

Juhtúrókrémes penne

2014. november 30., vasárnap · Posted in ,

Itt egy másik recept, amihez nem kell nagy tudomány. Gyorsan elkészíthető, finom és laktató.  


Hozzávalók:
  • durum penne,
  • juhtúró,
  • tejföl,
  • pirospaprika,
  • oregánó.
Enyhe sós vízben megfőztem a pennét, leszűrtem és hagytam lecsepegni. A juhtúrót összekavartam a tejföllel, hozzáadtam a fűszereket és csomómentesre kavartam. A juhtúrókrémet ráöntöttem a pennére és céklasalátával tálaltam. 

Spenótleves

· Posted in ,

Sokan vannak, akik a spenót szó hallattára hidegrázást kapnak, mert nem mindenki szereti a spenótot. Nálunk nagy sláger a spenót, de eddig kizárólag főzeléknek ettük. Én így tanultam nagymamámtól, édesanyámtól, ezt szoktuk meg. Most viszont kipróbáltam a spenótlevest is. Sok változata kering a gasztro blogoszférában, de én a saját fejem után, ezt találtam ki. Finom lett, megtartom a receptet :)


Hozzávalók 2 személyre:
  • 5 - 6 gombóc fagyasztott spenót,
  • kb. 0,75 L víz,
  • 1 kk. só,
  • 3 cikk fokhagyma egészben, de aki gondolja, bele is törheti
  • 1 egész tojás,
  • 1 bögre tej (250 - 300 ml).
A vizet feltettem főni és beledobtam a fagyasztott spenótgombócokat. Hozzáadtam a sót, a fokhagymát és kb. 15 percig hagytam főni. A tojást szétválasztottam, a fehérjét beleöntöttem a fővő levesbe és megfőztem. A sárgáját elkavartam a tejjel, majd hozzáadtam a fővő leveshez és még kb. 5 percig hagytam főni. 

Torokfájás ellen, télire

2014. november 29., szombat · Posted in ,



Mindenki ismeri ezt az egyszerű és természetes  gyógymódot. Sokszor mégis az az első, hogy elmegyünk a gyógyszertárba és bevásárolunk gyógyszerekből, amiktől azt reméljük, hogy gyorsan talpra állítanak. Ezt én nem tartom helyesnek. Én inkább a természetes gyógymódokat részesítem elönyben ilyenkor, mert a kisebb bajokat gyógyszer nélkül is nagyon jól lehet kezelni. Nem véletlen, hogy hűlés, torokfájás esetén mindig a citromos teát ajánlják mézzel, mert az jó. Miért jó?


A mézet már régóta alkalmazzák torokfájás ellen. Antibak­teriális hatásának köszönhetően felgyorsíthatja a gyógyulási fo­lyamatot. Úgynevezett hipertóniás ozmotikus szer, tehát vizet von ki a gyulladt szövetekből, ezzel csökkenti a duzzanatot és a fájdalmat. (forrás)
A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Mivel sok benne a C-vitamin, segíti a meghűléses betegségek megelőzését.  Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene.

Hozzávalók:
  • 2 db citrom (igyekezzünk nem vegyszerrel kezelt citromot használni),
  • méz.
A citromot alaposan megmostam, megtöröltem és a képen látható módon felszeleteltem. Elhelyeztem az üvegben, majd ráöntöttem annyi mézet, hogy 1/3-át ellepje. Azért csak 1/3-át, mert a méz azonnal elkezdi kivonni a citrom levét és a mézzel összekeveredve annyi lé keletkezik, hogy ellepi a citromot.  Összerázogattam, hogy ne maradjon levegő a szeletek között. Rácsavartam a kupakot és hűtőbe tettem. Időnként kivettem és összerázogattam. Hűtőben hónapokig eláll.

Tegnap futni voltam. Kint kb. 0 fok volt, így amikor hazaértem, jónak láttam elejét venni bármiféle, hűlésnek, torokfájásnak. Leforráztam pár levél mentát, amit a nyáron keresztapám kertjéből kaptam, hagytam pár percig hűlni, majd hozzáadtam 2 citromkarikát és pár kanál mézes levet. Csodálatos hatása van. Kutya bajom, se a torkom nem fáj, se nem hűltem meg, pedig rendkívül érzékeny a torkom, sokat kínlódtam eddig vele. Ezt fogom használni akkor is, ha -10 fokban megyek futni.

Csőben sült burgonya

2014. november 28., péntek · Posted in

Még egy olyan recept, amit gyorsan el lehet készíteni, akár megmaradt hozzávalókból is. 


Hozzávalók:
  • 5 közepes főtt burgonya kockára vágva,
  • kb. 15 szalámi, kolbász vagy egyéb hasonló felvágott vékonyra vágva,
  • 1 kápia paprika vékony csíkokra vágva,
  • margarin,
  • 1 ek. zsemlemorzsa,
  • 2 tojás,
  • 100 ml tejföl,
  • só,
  • bors
  • oregánó
  • reszelt sajt.

A kerámia tepsit megkentem margarinnal és megszórtam zsemlemorzsával. Beletettem a főtt, kockára vágott burgonyát és szépen elterítettem, hogy mindenhova jusson de ne legyen túl sok egymáson. Rászórtam a vékony csíkokra vágott szalámit, az ugyancsak vékonyra vágott kápia paprikát. 

Egy tálba felvertem a tojásokat, hozzáadtam a tejfölt, a főszereket és csomómentesre kavartam, majd egyenletesen ráöntöttem a burgonyára. 

Előmelegített sütőben addig sütöttem, amíg a tojás megsült. Ekkor rászórtam a reszelt sajtot, visszatoltam a sütőbe és még kb. 10 percig sütöttem, hogy a reszelt sajt ráolvadjon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.