Pudingos márvány sütemény

2014. december 28., vasárnap · Posted in , , ,

Ennek a receptnek alapjául Hankka receptje szolgált. Ő Pudingos-tejfölös süteményt készített. Nekem a tejfölt ki kellett hagyjni, mert féltem, nem fogja kibírni a szállítást, a kakaó helyett mákot használtam és meggyet is adtam hozzá, mert így kérték. Így ez lett belőle, ami a képen látható és isteni finom!


Hozzávalók a pudingos részéhez:

  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor,
  • 6 csapott evőkanál kristálycukor,
  • 8 dl tej,
Hozzávalók a tésztához:
  • 6 tojás,
  • 18 dkg kristálycukor,
  • 1 dl víz,
  • 1/2 dl étolaj,
  • 25 dkg finomliszt,
  • 1 csomag sütőpor,
  • csipet só,
  • 10 dkg darált mák
  • 1 üveg kimagolt meggy.
Először a pudingot készítettem el, ahogy Hankka is írta. A 2 tasak  pudingport egy csészébe tettem. A tejet kimértem és 3/4 részét beleöntöttem a pudingfőző edényembe. Hozzáadtam a cukrot és forralás közben kicsit kavargattam, amíg a cukor elolvadt a tejben. A pudingporhoz hozzáadtam a maradék tejet és csomómentesre kavartam, majd hozzáadtam a tejhez és pudingot főztem belőle. Utána folyamatosan kellett volna kavargatni, amíg kihűl, hogy ne képződjön bőr a tetejére. Ezt én szerencsésen elbuktam, mert időhiány miatt a tésztát kellett gyorsan készíteni és nem tudtam a pudingra kellőképp figyelni.  Bőr képződött többször is rajta, így a puding csomós lett, de szerencsére ez nem vevődött észre, mert megsült és nem érződött. Tehát, ha valaki ugyanígy jár, ne essen pánikba, nem tragédia.


Utána szétválasztottam a tojásokat. A fehérjékből kemény habot vertem és félretettem. A tojássárgákat habosra kavartam a cukorral, majd hozzáadtam a vizet és az olajat.
A liszthez hozzáadtam a sütőport, a sót és összekavartam. Apránként hozzáadtam a lisztes keveréket és csomómentesre kavartam. A habot nagyon óvatosan, kanállal beleforgattam a tésztába.
A tészta felét egy  sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem, és rászórtam a lecsepegtetett meggy felét. A tészta megmaradt feléhez hozzákavartam a 10 dkg darált mákot, majd ráöntöttem a tepsiben lévő masszára. Ráhelyeztem a maradék meggyet és kanalanként óvatosan, egyenletesen elosztva, rásimítottam a pudingot. Előmelegített sütőben  készre sütöttem.

Oszd meg, ha tetszik :)

Diós keksz

· Posted in , ,


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt,
  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg margarin,
  • 20 dkg cukor,
  • 1/2 kk sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • 2 tojás. 
A száraz hozzávalókat egy tálba tettem és jól összekavartam. Hozzáadtam a felvert tojásokat, megint összekavartam, majd végül beledolgoztam a margarint. A tepsit sütőpapírral kibéleltem, majd apró golyókat formáltam a masszából és kb. 2 ujjnyi távolságra egymástól, elhelyeztem  a tepsiben. Előmelegített sütőben szép barnára sütöttem.

Foszlós mazsolás kalács

2014. december 26., péntek · Posted in , ,

Karácsonyra két kalácsot sütöttem, az egyik mazsolás lett, a másik pedig diós. Most a mazsolás receptjét szeretném megosztani veletek. 

Hozzávalók:
  • 50 dkg fehér liszt,
  • 1 kocka friss élesztő (25 g),
  • 2 tojás sárgája,
  • 5 púpozott evőkanál kristálycukor,
  • 2 kávéskanál vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 80 g olvasztott margarin vagy vaj,
  • 1 mokkás kanál só,
  • 3 dl langyos tej (1,5 - 1,8%-os, de lehet 3,6-os is)
A töltelékhez:
  • 2 jó nagy marék mazsola
A kenéshez:
  • 1 tojás sárgája


A lisztet a keverőtálba tettem, hozzáadtam a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat. 100 ml langyos tejben egy kanál cukrot elkavartam, majd belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam. Utána hozzáadtam a liszthez, apránként adagolva hozzá a tejet, könnyű tésztát gyúrtam belőle. Akkor jó, ha már nem ragad és könnyen dolgozható. Ha kell még, adni kell hozzá még egy kevés lisztet.

A margarint vagy vajat megolvasztottam és hagytam kissé kihűlni, hogy ne legyen forró. Amikor a tészta már kellőképp meg volt gyúrva, apránként, kis adagokban elkezdtem hozzáadni az olvasztott zsiradékot és tovább gyúrni. Ennek az a lényege, hogy tényleg kis adagokban dolgozzuk bele a vajat vagy a margarint, ettől lesz foszlós. Egy kis adagot öntünk hozzá, addig gyúrjuk, amíg felveszi és nem lesz ragacsos. Ekkor ismét öntünk hozzá meg egy kicsit és ismét jól belegyúrjuk. Én kicsit elfuseráltam a mostanit, időhiány miatt és nem lett annyira szép.

Amikor megvoltam vele, letakartam és meleg helyen egy órát kelesztettem. Utána lisztezett deszkán finoman átgyúrtam, majd téglalap alakúra kinyújtottam. Megszórtam mazsolával úgy, hogy egyenletesen jusson mindenhova, majd feltekertem. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem, tetejét megkentem a tojássárgával, majd villával megszurkáltam a tetejét. Lassú tűznél addig sütöttem, míg a teteje szép barna lett. Ekkor kivettem, megszurkáltam és már nem kellett visszatenni.

Zabpelyhes, mazsolás keksz

2014. december 19., péntek · Posted in , , ,

Ez megint egy olyan aprósütemény, amit hamar el lehet készíteni, nem kell vele sokat bajlódni, sokáig eláll és nagyon egészséges. 


Hozzávalók:
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 25 dkg zabpehely,
  • 20 dkg cukor,
  • 10 dkg mazsola,
  • 2 dl, 2%-os natúr joghurt,
  • 2 tojás,
  • 1 kk. ősölt fahéj,
  • 1/2 kk. só,
  • 1 tasak sütőpor.
 

A tojásokat habosra kavartam a cukorral, majd kavargatás mellett hozzáadtam a joghurtot. A száraz hozzávalókat egy keverőtálba tettem, jól összekavartam, majd hozzáadtam a tojásos masszát és ismét jól összekavartam. Elég kanállal összekavarni. Sütőpapírral kibélelt tepsibe, kiskanállal halmokat helyeztem, majd előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.