Rajnai felfújt

2015. január 14., szerda · Posted in ,

 

Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya,
  • 3 fej vöröshagyma, 
  • 4 tojás,
  • 25 dkg húsos szalonna (én szalonnát és debrecenit használtam),
  • 5 dkg vaj,
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt bors,
  • só.
A megtisztított burgonyát reszeljük le, a hagymát vágjuk szeletekre, Olvasszuk fel nagy serpenyőben a vajat, pirítsuk üvegesre benne a hagymát és együtt pároljuk. A tojást verjük fel, ízesítsük sóval, borssal és keverjük a burgonyás egyvelegbe. 

Hőálló üvegedényt kenjünk ki vajjal és a fenti masszát öntsük bele. A szalonnát vágjuk apró kockákra, kis edényben pirítsuk meg, majd tegyük a felfújt tetejére. Helyezzük a tepsit hideg sütőbe, majd 35 - 40 perc alatt közepes lángon süssük meg a felfújtat, végül tetejét pirítsuk meg. 

Receptforrás: 100 legjobb recept a nagyvilágból.

Mosolygok magamban :)

2015. január 12., hétfő · Posted in , , ,

Megint bőbeszédű leszek :)

Dolgozó Nő recepttár címkével szoktam ellátni azokat a recepteket, amit az egykor megjelent lapokból szeretnék megörökíteni. Aki még sosem hallott a Dolgozó Nőről, annak elmondom, hogy kb. a Nők Lapja romániai megfelelője, ami a kommunizmus idején jelent meg. 

Most is a recepteket nézegettem az 1982 novemberben megjelent számban és rátaláltam egy igencsak érdekes cikksorozatra, aminek a címe: "Már a régiek is tudták".

Miért mosolygok? Mert igazából ilyenkor eszmél rá az ember, mennyire változnak az idők :)

Nemrég panaszkodtam, hogy Váncza úr a Zárdakifli receptjénél azt írta, hogy  "adva hozzá, langyos tejel rétestészta keménységűvé gyúrjuk". Mennyi az milliliterben, vagy deciliterben kifejezve? És milyen keménységű a rétestészta? Én még sosem készítettem rétestésztát, ezért csak az ösztöneimben bízhattam, viszont annak idején egy ügyes háziasszonynak szinte kötelező volt tudni ezt (feltételezem).

Most pedig elolvastam az "Igen jó és olcsó ecet készítési módja" receptet, ami 1834 április 13-án jelent meg a Kolozsváron megjelenő Vasárnapi Újságban és mosolygok magamban :)

Idézem a receptet. 

"Egy veder ecethez veszen az ember egy fertály mézet, felolvasztja kevés vízben, hozzá tölt egy kupa jó pálinkát és hét kupa vizet; mindezeket összekevervén gyengén befedett edénybe állni hagyja míg megéled és ecet válik belőle. Ily módon nagyon erős és tiszta ízű jó ecetre tehet szert a gazdasszony." (1834. apr. 13)

Fertály mézet? Mennyi az a fertály? Megkérdezem az édesapámat, ő azt mondja, hogy a fertály az negyedet jelent. De negyed miből? Szerinte kilóból :)
Kupa jó pálinkát? Hét kupa vizet? :)

Egy másik cikkben a nadrágnak való szövetfestésről volt szó. 

"Végy régi rozsdás szegeket, s általában akármi rozsdaette vasat, tölts jó erős borecetet reá, s hagyd ázni 15 napig. Ekkor mártogass kefét ezen lébe, s a gyolcsat kifeszítvén, dörzsöld belé a festéket, arra vigyázván, hogy egyenlőleg kenődjék, s a szín ne legyen foltos. Az ily módon festett gyolcs nem csak nem veszti el a színét, sőt szebb lesz minden mosásra. Vasárnapi Újság (1836. szept. 18)"

Hát igen, amint mondtam, mosolygok, mert változnak az idők :)

Zöldborsó télire

Csak patentzáras üvegben ajánlatos eltenni. Egészen gyenge, frissen szedett cukorborsó alkalmas erre a célra, mert ha már lisztesebb, nagyon könnyen romlik. A borsót forró, gyengén sós vízben 2 – 3 percig előfőzzük. Leszűrjük, jól kihűtjük, és üvegekbe rakjuk, ujjnyi üres helyet hagyva a tetejükön. A borsóra enyhén sós, cukros vizet öntünk, amit előzőleg felforraltunk és lehűtöttünk. (Egy liter vízhez 3 dkg sót és 3 dkg cukrot számítsunk). Légmentesen lezárjuk, és egy órán át lassú tűzön gőzöljük. Az üvegeket melegen kiszedjük, és a gőzölést rövidebb ideig 2 – 3 napos időnként még kétszer megismételjük.
Dolgozó Nő – 1983 június

Szárított gomba

A legalkalmasabb erre a célra a vargánya és a csiperkegomba. A frissen szedett, ép, nem túl érett gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A napra kitéve pár óra alatt megszárad, de a tűző napon való hosszas szárítás nem jó, ezért időnként vigyük árnyékos helyre. Ha nem száradt meg tökéletesen, gyengén meleg sütőben vagy kemencében szárítjuk tovább. Zárt edényben vagy celofán zacskóban tartsuk, mert hamar molyosodik.
Dolgozó Nő - 1983 június

Vegyes lekvár

"Jóízű és kiadós vegyes lekvárt készíthetünk, ha 1 kg. hámozott almát, 1 kg. kimagozott szilvát, 1 kg. hámozott körtét és 1 kg. sárgadinnyét összefőzünk. Ehhez a mennyiséghez 1 kg cukorból annyi vízzel, amennyi a cukor felolvasztásához kell, sűrű szirupot főzünk, elvegyítve a megfőtt gyümölccsel, 20 – 25 percig együtt főzzük. Forrón üvegekbe merjük, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük."

Dolgozó Nő – 1982 szeptember

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.