Meggy süteménynek vagy levesnek

2015. január 19., hétfő · Posted in , , ,

Cseresznyével vegyesen készítendő. A megmosott gyümölcsöt szárától tisztítsuk meg, magoljuk ki, rakjuk üvegekbe. Főzzünk szirupot (1 liter vízhez 30 dkg cukrot számítsunk)  töltsük a gyümölcsre, kötözzük le, és gőzöljük ki. A fennmaradt gyümölcslevet keverjük el literenként 1 kg cukorral, 1 g szalicillal és fél csomag citromsóval. Amikor a cukor elolvadt (naponta többször is kavarjuk fel), töltsük üvegekbe, és dugaszoljuk le. 
Dolgozó Nő - 1969 május

Meggy- vagy cseresznyekompót

A nagyon friss, kemény húsú cseresznyét vagy  nagyszemű spanyolmeggyet jól mossuk meg, szárát óvatosan csavarjuk ki, rakjuk tetszés szerinti üvegekbe. Főzzünk szirupot (minden liter vízhez számítsunk 40 dkg cukrot). Az üvegekbe tegyünk kevés konzervport, öntsük rá a szirupot, kössük le, és gőzöljük ki. A félliteres üvegeket fövéstől számítva 15 percig, a literes üvegeket 25 percig gőzöljük.
Dolgozó Nő - 1969 május

Erre nagyon büszke vagyok

2015. január 18., vasárnap · Posted in

Nem titok, hogy a Boci szelet receptem nagy sikernek örvend a blogomon, első helyen áll nézettség szempontjából. 

Ma tiszta kíváncsiságból ellátogattam a myTaste.hu oldalra, beírtam az oldal keresőjébe, hogy Boci szelet és a következő meglepetés ért:


a 200 találat közül az én szerény boci szeletem áll az első helyen 159 szívecskével.

Ez nekem  nagy elismerés és ezennel szeretném megköszönni az olvasóknak, hogy az én receptemre szavaztak!

Hamis gulyásleves


Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya,
  • 1 evőkanál olaj,
  • 1 fej hagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál lecsó,
  • 1 evőkanál paradicsompüré,
  • 1 kiskanál pirospaprika,
  • 1 késhegynyi köménymag,
  • só.
Az apróra vágott hagymát az olajban halványsárgára pároljuk, hozzákeverjük a szétzúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kb. 1.5 l vízzel, megsózzuk. Belerakjuk a megtisztított és kockára vágott burgonyát, a lecsót (idényben 1 zöldpaprikát és 1 paradicsomot), illetve ételízesítőt és paradicsompürét, a köménymagot, és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem fő.

Dolgozó Nő – 1982 május

Eperbefőtt

Erre a célra közepes nagyságú, frissen szedett és nem túlságosan érett ananászeper a legmegfelelőbb. Az epret mossuk meg, s miután a víz lecsorgott, szedjük le a szárát. Amikor a gyümölcs teljesen száraz, cukorral rakjuk üvegekbe: alul egy réteg cukrot, erre két sor epret, újra egy réteg cukrot, amíg az üveg megtelik. A tetejére is cukor kerüljön. Tegyünk rá késhegynyi szalicilt, kössük le és gőzöljük fövéstől számítva 10 – 12 percig.
Dolgozó Nő – 1969 május

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.