Zöldpaprika (saláta) télire üvegben

2015. április 25., szombat · Posted in , , ,

Az ép, húsos paprikákat süssük meg a sütőben, tisztítsuk meg (anélkül hogy vízbe tennénk) rakjuk üvegekbe, töltsünk rá sós vízzel kevert ecetet. Kössük le légmentesen, pár napig tartsuk meleg helyen vagy napon, azután tegyük be a kamrába.
Dolgozó Nő

Segítséget kérnék

2015. április 24., péntek · Posted in


Olvasom a nagyon régi receptekben, a hozzávalók között, hogy 1 szelt csokoládé.

Mennyi ez az 1 szelet?

10 dkg lenne, mint most egy tábla csoki? 

Ki tudna ebben nekem segíteni?

Előre is köszönöm!

U.I. Esetleg akinek van idős nagymamája, rokona, megkérdezné tőle?
Nekem sajnos már nincs kitől megkérdezni.

Adok egy példát. Szerintetek ebbe a süteménybe mennyi lenne az 1 szelet csokoládé:

Diókrém-torta

Hozzávalók:
  • 6 tojás,
  • 6 kanál porcukor,
  • 1 szelet csokoládé,
  • 3 kanál liszt.
Hozzávalók a krémhez:
  • 25 dkg darált dió,
  • 1,5 dl tej,
  • 10 dkg vaj,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 narancs.
A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, beletesszük a puhított csokoládét, majd a lisztet, és a tojások habjával lassan összekeverjük. Tortaformában, lassú tűznél sütjük. A krém elkészítéséhez a darált diót a vaníliás tejben megfőzzük, lehűtjük, majd a vajjal és a cukorral jól kikeverjük. A torta tésztáját laposra vágjuk, megtöltjük a krémmel, összerakás után tejszínhabbal vonhatjuk be és narancsszeletekkel díszítjük.



Burgonya pékné módra

2015. április 23., csütörtök · Posted in


Ezt a receptet Romváry Vilmos - Főszerek könyve-ben találtam és ki is próbáltam. Kicsit változtatnom kellett rajta, mert szalonnát nem szívesen teszek rá és paradicsom helyett házi paradicsomlevet használtam, ugyanis az a paradicsom, amit most kapni lehet, sajnos nagyon eltér attól, amit nyáron vásárolunk, vagy a kertből szedünk.

Nagyon finom lett. Magára is lehet fogyasztani, vagy húsok mellé tálalni. Kiváló!


1 kg karikára vágott nyers burgonyából kizsírozott tűzálló tál aljára rakjunk egy sort. Befedjük karikára vágott vöröshagymával, meghintjük törött borssal, finomra vágott kakukkfűvel és petrezselyemzölddel. Erre ismét egy sor burgonya kerül, addig ismételjük, míg elfogy a burgonya. Tetejét paradicsommal és hajszálvékony füstölt szalonnával borítjuk be. Letakarjuk alufóliával és lassú tűznél puhára sütjük. Mikor a burgonya megpuhult, akkor levesszük róla az alufóliát és hirtelen megpirítjuk.

Bodzabor

Hozzávalók:

  • 2 kg cukor,
  • 9 liter víz,
  • 2 csésze friss bodzavirág vagy 1 csésze szárított virág,
  • 4 citrom,
  • 1 kiskanál citromsó.

A cukrot olvasszuk fel a vízben, dobjuk bele a virágot, a citromot hámozzuk meg, magjait távolítsuk el, és azt mind töltsük egy nagy uborkás üvegbe, kössük le kettőzött vászonnal, a tetejére tegyünk egy tányért. Négy napig tartsuk meleg helyen, közben naponta egyszer kavarjuk meg tiszta fakanállal, azután szűrjük át dupla gézen, tegyük bele a felolvasztott citromsót, és töltsük üvegekbe. Tiszta dugóval dugjuk be, spárgával kössük le. A kamrába tartsuk, ne fektessük le az üveget. Nyolc tíz nap múlva fogyasztható a friss bodzabor. 

Dolgozó Nő

Málna-, szeder- vagy ribizliszörp (nyersen)

Számítsunk 1 kg friss, érett gyümölcshöz 6 dl vizet, fél kávéskanál szalicilt, 1 kávéskanál citromsót. Keverjük mindezt össze egy hibátlan zománcú tálban (a gyümölcsöt törjük össze). Töltsük kisebb gézzacskóba (egy kilónyit tegyünk egy zacskóba) s akasszuk egy tál felé, hogy a leve abba csorogjon, de ne nyomkodjuk. Minden kiló léhez (mérjük le pontosan) töltsünk 1 kg cukrot. Kavargassuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Másnap töltsük nagyon tiszta, száraz üvegekbe, s kössük jól le. Bármeddig eláll. A gyümölcs visszamaradó húsából főzzünk lekvárt.
Dolgozó Nő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.