Petrezselymes fűszerecet

2015. május 7., csütörtök · Posted in

Mindig szoktam készíteni fűszerecetet és mindig mást próbálok ki. 


Eddig volt:

Most petrezselymest készítettem a következőképp. Egy nagy cikk fokhagymát megtisztítottam, üvegbe tettem, adtam hozzá 3 szem fekete borsot és 2 - 3 csipet szárított petrezselyemzöldet. Nekem most szárított volt itthon, de lehet frisset is használni. Rátöltöttem az ecetet és hagytam pár napig összeérni. 

Gyömbéres rebarbara kompót

2015. május 6., szerda · Posted in , ,


Itt a rebarbara szezon, ezért jönnek a rebarbarás receptek. Így a tegnapi rebarbarás sütemény után itt a kompót is. Egy rebarbara kompót recept már van a blogon, ami nagy népszerűségnek örvend, harmadik a toplistán. Most gondoltam kicsit változtatok a recepten és gyömbérrel készítettem.

Hozzávalók:
  • 2 dkg gyömbér,
  • kb. 50 dkg rebarbara (tisztított, hámozott állapotban),
  • 2 - 3 evőkanál cukor,
  • kb. 3 liter víz.
A gyömbért megmostam, meghámoztam, csíkokra vágtam, a vízzel feltettem főni és kb. 15 percig főztem, hogy kifőjön az íze. Erre azért van szükség, mert a gyömbér kemény, a rebarbara puha és ha egyszerre teszem fel főni, a gyömbér íze nem fő ki. Utána hozzáadtam a meghámozott, megmosott és 1 cm vastag karikára vágott rebarbarát és még főztem kb. 8 - 10 percet. Erre nagyon vigyázni kell, mert a rebarbara nagyon hamar szétfő és lényegében, ha sokat főzzük, tönkre megy benne minden értékes anyag. Utána levettem a tűzről és hozzáadtam a cukrot. Lehet ez a cukormennyiség egyeseknek nem lesz elég, de a kompótnak inkább savanykásnak kell lennie.

Rebarbarás sütemény

2015. május 5., kedd · Posted in ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 20 dkg liszt,
  • 10 dkg cukor,
  • 10 hideg vaj,
  • 1 egész tojás,
  • 1 csipet só,
  • 1 kávéskanál sütőpor.
A tetejére:
  • 2 púpozott evőkanál gríz (búzadara,
  • 40 dkg rebarbara (hámozás utáni súlya),
  • 3 tojás fehérje,
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor.
A lisztet a tálba tettem, hozzáadtam a cukrot, a vajat, a sót, a tojást, és gyorsan tésztát gyúrtam belőle. Fóliába csomagoltam és 30 percig hűtőbe tettem pihenni. Az idő leteltével kivettem a hűtőből, akkorára nyújtottam, hogy egy 20x25-ös, sütőpapírral kibélelt tepsibe beleférjen úgy, hogy a szélein kb. két ujjnyi pereme is legyen.


Megszórtam a grízzel. Ezt nem szabad kihagyni, mert ez fogja felszívni a rebarbarából kifőtt levet. 


Ráhelyeztem egyenletesen elosztva a megmosott, meghámozott és egy ujjnyi vastagra felszeletelt rebarbarát.


Előmelegített sütőben, alacsony lángon kb. 30 percig sütöttem. Közben a 3 tojásfehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá vertem. A 30 perc eltelte után kivettem a tepsit a sütőből, rákanalaztam a habot, majd visszatettem még 20 percig sülni. Utána lezártam a tűzet és még 10 percig a sütőben hagytam száradni.

Ecetes uborka tartósítószer nélkül

2015. május 4., hétfő · Posted in , , ,

A frissen szedett apró uborkákat áztassuk egy napig sós vízben. Azután rakjuk szorosan üvegekbe (egymás fölé állított sorokba). Az üveg aljára kaprot, csombort, a sorok közé pedig szőlő- és meggylevelet, borsszemeket, mustármagot vagy tormaszeleteket tegyünk. Forraljunk fel ecetes vizet (egy liter vízhez egy liter ecetet számítsunk) öntsük az uborkára, kösszük le légmentesen az üvegeket, és gőzöljük 10 – 15 percig.
Dolgozó Nő 

Karfiol télire üvegben, tartósítószer nélkül

2015. május 3., vasárnap · Posted in , , ,

Szedjük rózsáira az ép, friss karfiolfejet, mossuk meg többször váltott vízben, azután áztassuk sós vízben fél óra hosszat. Készítsünk újabb sós vizet, forraljuk fel, tegyük bele a karfiolt, és főzzük tíz percig. Tegyük üvegekbe, töltsük rá az ízlés szerint sózott, citromlével ízesített forró vizet, kössük le légmentesen, gőzöljük 60 – 80 percig. Másnap újra gőzöljük 15 percig.
Dolgozó Nő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.