Lestyános omlett

2015. május 14., csütörtök · Posted in , ,

Megjelentek a friss fűszernövények és most az ideje kipróbálni új ízeket. Nekem most a lestyános omlett került sorra, ugyanis kaptam friss lestyánt a kertből és hallottam, hogy finom lestyános omlett.  


Hozzávalók személyenként:
  • 2 tojás,
  • 1 - 2 lestyánlevél,
  • só,
  • bors (ízlés szerint),
  • kevés olaj a sütéshez.
Felvertem a tojásokat, megsóztam és belevágtam pár levél lestyánt. Óvatosan kell bánni az adagolással, mert a lestyán nagyon erős ízű.  A teflonban kevés olajat forrósítottam, beleöntöttem a felvert tojást és mindkét oldalát megsütöttem. Aki akarja, reszelt sajtot is adhat hozzá.

Ugyanezt el lehet készíteni tárkonnya is.

Tárkonyecet vagy ecetes tárkony

2015. május 13., szerda · Posted in , , ,

... kinek hogy tetszik.

Megjelent a tárkony és itt az ideje tankolni télire. Minden évben szoktam eltenni tárkonyt, mert sokféle tárkonyos levest készítek és a tárkonyecet kiváló savanyító.


Megmostam bő vízben a tárkonyt és hagytam lecsepegni. Utána leszedtem a tárkonyleveleket a szárról és egy nagy tálban besóztam. Többszöri kavargatás, forgatás mellett hagytam 24 órát állni. Utána üvegekbe tettem és felöntöttem ecettel. Nagyon összeesik a tárkony, ezért sokat kell venni.

Használatkor a tárkonyt is belefőzöm a levesbe és után a tárkonyecettel ízesítem. Ebben az a jó, hogy az elhasznált ecetet mindig pótolom (az ecet átveszi a tárkony ízét) és így mindig tele van az üveg tárkonyecettel.


A tárkonyszárakat meg szoktam szárítani és fel szoktam használni az uborkaeltevésnél. Kiváló ízt ad az uborkának.

Kakukkfüves, jénaiban sült csirke burgonyával

2015. május 10., vasárnap · Posted in ,

Ez megint egy egyszerű, hamar elkészíthető fogás. Gyakran szoktam ilyet készíteni, mert hamar megy. Most úgy gondoltam, hogy ideje kipróbálni a friss kakukkfüvet, ugyanis tegnap sikerült szert tenni rá. Szárítottat szoktam használni, de frissel még sosem dolgoztam.


Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 csirkecomb,
  • 60 - 70 dkg újburgonya,
  • 2 nagy fej hagyma,
  • 3 cikk fokhagyma,
  • 0,5 dl olíva olaj,
  • só,
  • bors,
  • pár ágacska friss kakukkfű.
A jénai aljára öntöttem az olaj felét, hagymát meghámoztam, felszeleteltem és felét a jénai aljára helyeztem, mellé pedig a három cikk fokhagymát.


Rátettem a megnyúzott, elvágott csirkecombokat, megsóztam, borsoztam.


Rátettem a meghámozott és kockára vágott burgonyát, a maradék hagymát, rátettem a friss kakukkfű ágacskákat, ráöntöttem a maradék olajat és ismét megsóztam. Vizet nem kell adni hozzá, mert van elég víz a húsban is, a burgonyában is ahhoz, hogy megpuhuljon. 


Rátettem a jénai fedelét, sütőbe toltam, és közepes lángon kb. 45 percig sütöttem. Utána levettem a fedőt, megszurkáltam a húst és mivel már puha volt, visszatettem, hogy még piruljon kicsit, de már fedő nélkül. Kb. 15 perc múlva kivettem és tálaltam is. 


Tök télire üvegben, tartósitószer nélkül

2015. május 9., szombat · Posted in , ,

A szép, fiatal tököket megmossuk, meghámozzuk, magjukat eltávolítjuk, a tök húsát legyaluljuk, megsózzuk és néhány órán át állni hagyjuk. Kinyomkodjuk a sós levet belőle, a tököt kimosott és megszárított üvegekbe rakjuk, tetejükre egy-egy csomó megmosott kaprot teszünk, majd forralt, de lehűtött, enyhén ecetes vízzel öntjük le. Dupla celofánnal kötjük le, és 50 percig gőzöljük, majd a gőzből azonnal kivesszük. 
Dolgozó Nő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.