Körözött

2015. június 26., péntek · Posted in ,

Most vettem észre, hogy a körözött recept nem szerepel a blogomon, így pótoltam a hiányosságot. Na nem mintha valami újat hoztam volna, szerintem mindenki ismeri ezt a finom szendvicskrémet, de lehet, hogy eszébe juttattam pár háziasszonynak, hogy ilyent is lehet készíteni :)


Hozzávalók:
  • 20 dkg tehéntúró,
  • 1 kávéskanál köménymag,
  • 1 kávéskanál pirospaprika,
  • 2 evőkanál tejföl,
  • 1 csipet őrölt bors,
  • só.
A tehéntúrót villával összetörtem, hozzáadtam a többi hozzávalót, majd kikavartam. Tetejére pirospaprikát és köménymagot szórtam.

Cseresznye dzsem

2015. június 25., csütörtök · Posted in , ,


Még sosem főztem cseresznye dzsemet, de lehet, hogy nem is ettem soha, legalább is nem emlékszem rá. Idén az volt a vágyam, hogy cseresznye dzsemet főzzek és íme, teljesült. Sajnos keveset sikerült főzni, mert ilyen áron nekem nem éri meg főleg, hogy ott a kertben a ribizli, a málna, a szeder és a szőlő. 

Hozzávalók:
  • 1,3 kg cseresznye (mag és szár nélküli súlya),
  • 20 dkg cukor,
  • 1 késhegynyi szalicil.
A cseresznyét megmostam, kimagoztam, majd feltettem főni. Addig főztem, amíg besűrűsödött. Ekkor hozzáadtam a cukrot és kavargatás mellett még főztem 10 percet. Levettem a tűzről, belekavartam a késhegynyi szalicilt, majd üvegekbe töltöttem. Rácsavartam a kupakot, felfordítottam az üvegeket és kb. 5 percig hagytam fejen állva, utána száraz dunsztba tettem másnapig.

Nagyon finom lett.

Cseresznyés muffin a "Cseresznyés, meggyes sütemény" Játékra

2015. június 24., szerda · Posted in , ,

Egy hete meghirdettem a Cseresznyés, meggyes sütemény játékot (amire július 9-ig lehet receptet küldeni) és ma hozom az én süteményemet, természetesen játékon kívül. De ezt is inkább csak megmutatom, mert nem muffinformában volt sütve és meg is látszik rajta.

A muffin valahogy nem nyert meg magának, ezért nincs formám, de van egy doboz papírom, amit ajándékba kaptam. Párszor sütöttem már muffint, ugyancsak forma nélkül. Ezt is csak azért sütöttem, hogy elhasználjam a papírt. Azért finom lett, a tészta pihekönnyű, szivacsos.


Hozzávalók 12 muffinhoz:
  • 150 g liszt, 
  • 80 g puha vaj,
  • 70 g cukor,
  • 1/2 tasak sütőpor,
  • csipet só,
  • 1 tojás,
  • 80 ml tej,
  • 2 kk vaníliás cukor,
  • 12 db kimagozott cseresznye vagy meggy. 
A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavartam, majd hozzáadtam a tojást és jól elkavartam. A lisztben elkavartam a sütőport, a sót, majd hozzáadtam a tojásos masszához és csomómentesre kavartam. Muffinformába öntöttem, mindegyik muffin tetejébe nyomtam egy kimagozott cseresznyét és előmelegített sütőben, lassú tűzön aranybarnára sütöttem.

Ti tegyétek formába szépen, ahogy illik :)


Tehéntúrós kifli

2015. június 22., hétfő · Posted in , ,


Hozzávalók 16 darabhoz:
a tésztához:
  • 500 g finomliszt,
  • 1 mokkacukor,
  • 1 dl tej,
  • 25 g élesztő,
  • 2 tojás,
  • ½ dl olaj vagy 50 g olvasztott margarin,
  • 1 mokkáskanál só,
Hozzávalók a kenéshez:
  • 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez: 
  • 3 evőkanál mazsola,
  • 3 evőkanál édes bor,
  • 20 dkg tehéntúró,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 tojás,
  • 2 kávéskanál vaníliás cukor.
A lisztet a cukros, langyos tejben felfuttatott élesztővel, tojásokkal, az olajjal, a sóval és egy kevés langyos vízzel hólyagosra dagasztottam, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztettem. 
A tehéntúrót összekevertem a tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral és a bórba áztatott, lecsepegtetett mazsolával.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán lazán átgyúrtam, 2 egyforma cipót formáltam belőle. Mindkét cipót vékony, korong alakú lappá nyújtottam (legalább is próbáltam), derelyevágóval átlósan 8 cikkre vágtam. Arányosan elosztottam a tölteléket és a korong közepe felé haladva kifliszerűen feltekertem (legalább is próbáltam). Egymástól tisztes távolságra sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem, konyharuhával letakarva ismét a kétszeresére kelesztettem. Végül megkentem a felvert tojással és előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.

A formázással sajnos még mindig gondok vannak nálam. Ezt még gyakorolni kell. A képen látható kiflik elég elfogadhatóak, de a többi sajnos már nem annyira.

És végül ne felejtsétek el a JÁTÉKOT! :)

Ceruzababos, hagymás zöldségkenyér

2015. június 20., szombat · Posted in , ,


Hozzávalók:
  • 200 g ceruzabab,
  • 2 hagyma,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 200 g reszelt sajt,
  • 3 tojás,
  • 1 evőkanál liszt,
  • petrezselyemzöld,
  • oregánó,
  • só,
  • bors,
  • 1 kiskanál vaj. 
A hagymát apróra vágtam és a 2 evőkanál olajon puhára pároltam, majd hagytam kihűlni. Lereszeltem a sajtot a reszelő nagy lyukú oldalán, hozzáadtam 2 felvert tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet és az oregánót, sóztam, borsoztam, majd hozzáadtam a ledinsztelt hagymát és a ceruzababot és jól összekevertem. Én konzerv ceruzababot használtam, így nem kellett megfőzni. Kivajazott és zsemlemorzsával megszórt kalácsformába öntöttem, ráöntöttem az 1 felvert tojást  és mérsékelt tűzön megsütöttem. A tepsiben hagytam kihűlni, csak utána szeleteltem.

El lehet készíteni gombával és zöldborsóval is. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.