Hagyományos foszlós francia péksütemény mákkal és dióval töltve

2014. április 29., kedd · Posted in , ,

Vicuskának tartozom hálával ezért a receptért. Amint ígértem a blogján, el is készítettem Húsvétra. Nagyon nagy sikere volt, kb. 20 percet tartott :)  Szétkapkodták. Rendkívül finom, igazi foszlós tészta.


Hozzávalók:
  • 2,5 dl tej,
  • 2 dkg friss élesztő (én egy tasak száraz élesztőt használtam, ami 500 g liszthez való),
  • 3 tojás,
  • 4 evőkanál cukor,
  • 250 g vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hőmérsékletűre visszahűtve,
  • 450 g liszt,
  • só.
Töltelék:
  • 100-150 g szoba-hőmérsékletű vaj,
  • minden nyújtott lapra ízlés szerint cukor, 
  • ízlés szerint őrölt mák és dió.
Én kicsit másképp készítettem a tésztáját, de az eredmény ugyanaz lett. A liszthez hozzáadtam a cukrot, a száraz élesztőt, a sót és jól elkavartam. Felvertem a tojásokat, hozzáadtam a liszthez és elkavartam. Apránként hozzáadva a langyos tejet, tésztát gyúrtam belőle, majd apránként hozzáadtam az olvasztott vajat is és készre gyúrtam. Puha, könnyű tésztát kaptam belőle. Meleg helyen, letakarva 35 percig kelesztettem. Kelesztés után 4 részre osztottam a tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és megkentem vajjal (nem szabad megolvasztani), majd megszórtam a cukorral, dióval és mákkal. A hosszabb oldalától feltekertem, kettő és félujjnyi szeletekre vágtam (kb.), vagyis igyekeztem :). 

Sütőpapírral kibélelt tepsire tettem, és előmelegített sütőben készre sütöttem. Tálaláskor megszórtam porcukorral. Ez a művelet ellenkezik az elveimmel, de most kellett, mert kevésnek bizonyult a cukor, amit a töltelékhez szórtam :) 

Isteni finom, mindenki imádta :)

6 Responses to “Hagyományos foszlós francia péksütemény mákkal és dióval töltve”

  1. Hűűű, de szépek!!!!! mi is imádjuk :D Egy recept megosztása a nyilvánossággal felelősség is egyúttal. interneten találva voltak olyan, főleg sütemények, ahol rosszul adták meg az arányokat amin bosszankodtam. Ezért blogolok csak olyan receptet, amit kipróbálok, használok és ízlett mindannyiunknak. Veled örülök, hogy isteni finom lett és nálatok is mindenkinek ízlett! Erika puszillak! Aprópó- kibújtak az eperkukoricák, még nem mind, de nagyon örülök neki, még egyszer köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Vicuska!
      Ami a cukrot illeti, én vagyok a ludas, mert eleve próbálom csökkenteni és itt túllőttem a célon. De nem volt tragédia, a porcukor kisegített, észre sem vették, hogy mi a helyzet :)
      Örülök, hogy bujik a kukorica, meglátod milyen szépek lesznek :) Lehet lesz neked is fehér, ne ijedj meg :) Nekem 2 tő lett fehér, bár a mag piros volt.

      Törlés
  2. Ezzel a süteménnyel én is kacérkodok hogy elkészítsem! Megkérnélek hogy nézz be hozzám!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.