Íme az első recept, amit A legkedveltebb sütemények könyvből elkészítettem és most megosztok veletek.
Hozzávalók a tésztához:
- 18 dkg vaj,
- 4 tojás,
- 18 dkg cukor,
- 18 dkg liszt,
- 1 teáskanál sütőpor.
Hozzávalók a töltelékhez és a mázhoz:
- 75 dkg édes alma,
- 4 dkg vaj,
- 4 dkg cukor,
- 4 dkg gyalult mandula (én darált diót használtam),
- 1 tojás,
- zsiradék a formához.
A vajat megolvasztottam. A tojásokat a cukorral habosra kevertem. A liszthez hozzákevertem a sütőport és a vajjal a tojáskrémbe kevertem.
A sütőt előmelegítettem. Közben a formába használatos sütőpapírt megkentem vajjal és elhelyeztem a sütőben. Igazából egy 26 cm-es átmérőjű kapcsos formát kellett volna használni, de mivel nekem nincs, így egy normális kerek formát használtam, amit általában szoktam.
Az almát megmostam, meghámoztam, negyedekre vágtam és kivágtam a magházát. A tészta felét a formába öntöttem, az alma harmadrészét ráhelyeztem a tésztára, majd ráöntöttem a tészta többi részét úgy, hogy befedje, eltakarja az almát. Majd a megmaradt almát rátettem a tetejére.
A mázhoz a vajat megolvasztottam, hozzáadtam a cukrot, a tojást, a diót és mixerrel felvertem. Kanállam az almára öntöttem úgy, hogy betakarja az almát.
Sütőbe toltam és addig sütöttem, míg a teteje kezdett pirulni. Ekkor kivettem, szúrópróbával megállapítottam, hogy még nincs megsülve, így fóliával letakartam, hogy ne égjen meg a teteje és visszatoltam a sütőbe és készre sütöttem. A formában hagytam kihűlni és csak miután kihűlt, vettem ki és vágtam fel.
Guszta, finomnak tűnik! :)
VálaszTörlésKöszi :)
TörlésEz aztán nagyon jól néz ki, tetszik! :)
VálaszTörlésKöszönöm Csigabige és örülök :)
TörlésAlmás mindig jöhet!:)
VálaszTörlésNálunk is :)
Törlés