Gyerekkorom szép emléke :) Akkoriban nem nagyon lehetett kapni nyelvet, így ritkán volt vadas nálunk, pedig mindenki szerette. Általában marhanyelvből készül, vagy marhalábszárból, de most disznónyelvet vásároltam hozzá.
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 disznónyelv,
- 6 - 8 nagyobb sárgarépa,
- 1 sárgarépa,
- 1 fehérrépa,
- 4 cikk fokhagyma,
- 5 szem feketebors,
- 3 babérlevél,
- só,
- 2 ek liszt,
- kevés olaj,
- tejföl,
- 1 kk mustár.
A húst és a zöldségeket megmostam és megtisztítottam. Beleraktam a kuktába, hozzáadtam a sót és a fűszereket, majd felöntötem annyi vízzel, hogy jól ellepje. Lezártam a kuktát és lassú tűzön 2,5 órát főztem. Utána kivettem a nyelvet, hagytam kicsit meghűlni, majd lenyúztam a bőrét.
A sárgarépát, a fehérrépát és a fokhagymacikkeket a blenderbe tettem és pépet készítettem belőlük. A lisztből kevés olajjal rántást pirítottam, majd hozzáadtam a sárgarépás pépet, a mustárt, a tejfölt, a fővő léből egy keveset és simára kavarva főztem kb 10 percig. Utána lehet fűszerezni még, ha nem elég.
Tésztát főztem mellé, ráöntöttem a vadasmártást és a szeletelt hússal tálaltam.