Már egy ideje nem hagy nyugodni az almadzsem gondolata. Még sosem főztem és gondoltam ideje lenne kipróbálni. Most már van hazai alma bőven, így nekiláttam. Volt itthon egy db. grapefruitom és gondoltam kicsit gazdagítom vele az almadzsem ízvilágát.
Hozzávalók:
- 1,5 kg alma, golden, jonagold és jonatán vegyesen,
- 1 db piros grapefruit,
- 20 dkg cukor,
- 1 kávéskanál őrölt fahéj,
- kevés szalicil.
Az almát meghámoztam, kivágtam a magházát és apró darabkákra vágtam. A grapefruitot meghámoztam és a gyümölcs húsát a hártyától megszabadítottam. Csak a húsát használtam fel. A megtisztított és megvágott gyümölcsöket fazékba tettem, hozzáadtam egy kevés vizet és a fahéjat, majd kavargatás mellett Megfőztem. Nem kell sokat főzni, mert egyik gyümölcs sem kemény és nem enged sok levet, tehát kb. 1 óra alatt meg is volt. Hozzáadtam a 20 dkg cukrot és kavargatva még főztem 10 percet. Utána levettem a tűzről, belekavartam egy kevés szalicilt, majd üvegekbe töltöttem. Rácsavartam a kupakot és meleg dunsztban hagytam kihűlni másnapig.
Egy jótanács: ehhez az almamennyiséghez bőven elég az 1 grapefruit.
(Másnap természetesen már ki kellett bontani és nekiesni, így fele már el is fogyott, úgyhogy lesz még almadzsem főzés.)
Nagyon nagyon szeretem!
VálaszTörlésMost már én is :)
Törlés