Villámgyors kakaós csiga

2012. június 21., csütörtök · Posted in ,

Hankkánál láttam ezt a receptet és azonnal elhatároztam, hogy én is elkészítem. Az összetevők alapján nagyon tetszett és tényleg villámgyors. Kicsit változtattam rajta: kristálycukrot használtam és kevesebbet (8 ek helyett csak 6-ot tettem), mert szerintem így is elég. A csökkentett mennyiséggel is azt mondták nekem, hogy édes. Szerintem nem nagyon édes, ennyi kell bele.


Hozzávalók:
  • 50 dkg tehéntúró,
  • 20 dkg cukor,
  • 1 dl tej,
  • 10 + 2 evőkanál olaj,
  • 50 dkg liszt,
  • csipet só,
  • 1 csomag sütőpor (én mézes pogácsának való, ízesített sütőport használtam),
  • 6 evőkanál cukor,
  • 4 evőkanál kakaó.
A tehéntúrót a cukorral mixerrel jól elkevertem,  fokozatosan hozzáadtam a tejet és végül a 10 evőkanál olajat. A lisztet a keverő tálba tettem, hozzáadtam a sót és a sütőport, majd  a tehéntúrós masszát is. Jól összedolgoztam majd a  tésztát két részre osztottam, mindkét részt téglalap alakúra nyújtottam. Megkentem 1-1 evőkanál olajjal, majd rászórtam 4-4 evőkanál cukrot és 2-2 evőkanál kakaót. Feltekertem és kb. 2 cm széles szeletekre vágtam. Sütőpapírral kibélelt tepsire fektettem, előmelegített sütőben készre sütöttem.

Úgy döntöttem, hogy ezt a receptet fogom ezután darázsfészek receptnek megtartani, mert nagyon hamar elkészül, nem kell keleszteni, mivel nem kelt tészta, nem is puffaszt, ráadásul nem is szárad meg, letakarva napok múlva is friss marad.

Tavaszi zöldségleves


Hozzávalók:
  • sárgarépa,
  • fehérrépa,
  • hagyma,
  • újkrumpli,
  • zöldborsó,
  • karfiol,
  • só.
A zöldségeket megtisztítottam, megmostam. A sárgarépát és a fehérrépát vékonyra szeleteltem.  karfiolt rózsáira szedtem, a nagyobb krumplikat négybe vágtam, a kisebbeket pedig egészben hagytam. Az apróra vágott hagymát a fövő vízhez adtam, hozzáadtam a sárgarépát és a fehérrépát, a sót majd félkészre főztem. Amikor már majdnem puha volt, hozzáadtam a többi zöldséget és puhára főztem. Tálaláskor tejfölt lehet kínálni hozzá. Könnyű, egészséges tavaszi leves.

Rizi-bizi csirkemájjal

· Posted in , ,

Nem szoktam ezeket a hozzávalókat így párosítani, de  a véletlen úgy hozta, hogy csirkevágás után maradt 2 db csirkemáj, amivel nem igazán lehet mit kezdeni, ugyanis nagyon kevés. Így hozzáadtam a rizi-bizihez. Jó ötlet volt, mert nagyon finom.


Hozzávalók:
  • hagyma,
  • kevés olaj,
  • pirospaprika,
  • borsó,
  • rizs,
  • csirkemáj,
  • só,
  • kevés olaj.
A hagymát apróra vágtam, forró olajban megdinszteltem, majd hozzáadtam a pirospaprikát is. Két kavarás után felöntöttem kevés vízzel és hozzáadtam a májat. Az én borsóm most történetesen konzervből volt, ezért nem kellett főzni de, ha friss borsóból készítettem volna, akkor a májjal együtt főztem volna. Külön, sós vízben  puhára főztem a rizst, majd amikor már minden puha volt, a májhoz adtam a borsót, és a rizst is. Finoman megkavartam, vigyázva arra, hogy ne törjem össze a májat. Sót csak fogyasztáskor adtam hozzá mert, ha a májat fövés közben megsózzuk, kemény lesz.

Szalámis, sajtos csigakenyér

2012. június 20., szerda · Posted in ,


A tészta receptért ismét Gerdihez mentem „lopni”, a Virslis papucs recept tésztája lett a nyerő. Gerdi, ismét köszi:)


Hozzávalók:
  • 1 kg liszt,
  • 25 dkg margarin,
  • 2 kiskanál só,
  • 3,5 dkg élesztő,
  • 4 dl tej,
  • 1 kiskanál cukor,
  • 2 tojás,
  • sajt,
  • szalámi.
Az élesztőt 2 dl langyos tejben, 1 kk. cukorral felfuttattam. A dagasztó tálba tettem a lisztet, a tojást, a margarint, a sót, kicsit összedolgoztam, majd hozzáadtam a felfutott élesztős tejet és a maradék langyos tejjel tésztát gyúrtam belőle. Kissé lágy lett, így adtam még hozzá lisztet amíg elértem a megfelelő tészta minőséget. Letakarva, meleg helyen, kevés liszttel megszórva duplájára kelesztettem. Utána még kevés liszttel finoman átgyúrtam, két részre osztottam és mindkét részt téglalap alakúra nyújtottam. Rászórtam az apróra vágott szalámit, az apróra vágott sajtot és felcsavartam mint a darázsfészket. Egy nagyobb kerek formát kibéleltem sütőpapírral, a tekercseket kb. 3 ujjnyi vastag csíkokra vágtam és elhelyeztem a formában. Lassú tűz mellett megsütöttem (kb. 90 perc). Miután kihűlt, csigákat törtem belőle és friss zöldséggel tálaltam. Finom, egyszerű, sokáig eláll és praktikus is, mert csak le kell törni és máris fogyasztható.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.