Szilvával töltött paradicsompaprika

2012. október 17., szerda · Posted in , , ,


Lényegében nem nagy dolog, épp úgy kell eltenni, mint a többi savanyúságot. Ki kell vágni a paprika magházát és megtömni kimagolt, keményebb, kompótnak való szilvával. Utána üvegekbe kell tenni, minden üvegbe kell tenni ízlés szerint tormát, almapaprikát (aki szereti) és savanyúság fűszert (szemes bors, koriander, babérlevél, mustármag, köménymag, csombord stb.). El kell készíteni a Kapros savanyúságtartósító lét, vagy a Picant Fix lét, ráönteni, lekötni és kész. A szilva hallattára sokan húzzák a szájukat, de nagyon finom tud lenni.

Tejfölös csirkemell tésztával és savanyú káposztával

· Posted in


Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 csont nélküli csirkemell vékony csíkokra vágva,
  • kevés olaj,
  • 1 nagyobb fej hagyma,
  • pirospaprika,
  • kevés só,
  • bors,
  • tejföl,
  • 1 el liszt,
  • kevés tej,
  • tészta,
  • savanyú káposzta.
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a csirkemell csíkokat, kicsit megforgatjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. Amikor a hús puha, a kanál lisztből és kevés tejből habarást készítünk, ráöntjük a húsra, majd kavargatás mellett hagyjuk kifőni a lisztet. Utána tejfölt adunk hozzá és főtt tésztát, majd az egészet összekavarjuk. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá és savanyú káposztát.

Paprikás savanyú káposzta üvegben

2012. október 16., kedd · Posted in , ,


Hozzávalók:
  • 5 kg káposzta legyalulva,
  • 1,5 kg piros paprika legyalulva,
  • torma,
  • 20 dkg só,
  • 20 dkg cukor,
  • 2 – 3 dl 9%-os ecet,
  • 1 tasak tartósító.
A legyalult káposztát és paprikát egy nagy tálba tesszük (a torma kivételével), hozzáadjuk a sót, a cukrot   és az ecetet, jól összekavarjuk. 24 órát hagyjuk állni, de közben kavargatni kell. Utána rászórjuk a tartósítót, jól összekavarjuk,s üvegekbe tesszük, minden üvegbe beszúrunk egy darabka tormát, majd az üvegeket lekupakoljuk. Kitűnő savanyúság télire.



Paradicsomleves grízgaluskával

· Posted in ,

Ezt a levest régebb mindig rizzsel vagy apró tésztával készítettem, mert nem voltam képes megtanulni grízgaluskát készíteni, pontosabban lusta voltam nekifogni. Most viszont rászántam magam és nem bántam meg, mert elsőre nagyon finom, ép, egészséges és puha galuskákat sikerült készítenem. Ezután már csak így fogom készíteni.


Hozzávalók a leveshez 4 személyre:
  • két közepes sárgarépa,
  • egy hagyma,
  • só,
  • fél liter paradicsomlé (én házilag befőzött paradicsomlevet használtam),
  • kevés cukor (ízlés szerint, de ez elhagyható).
Hozzávalók a grízgaluskához:
  • 2 db tojás (én szép sárga házi tojást használtam :) ),
  • gríz, amennyit felvesz (itt bevallom a tojás nagyságától is függ és rá kell érezni),
  • kevés só.
A sárgarépát megmostam, megtisztítottam és karikára vágtam, majd a megtisztított hagymával feltettem főni annyi vízben, amennyi levest szerettem volna. Ebből természetesen párolog el majd a fövés során, de pótolandó a fél liter paradicsomlével. Amikor a sárgarépa már majdnem megfőtt, felvertem a tojást, folyamatos kavargatás mellett hozzáadtam a megfelelő mennyiségű grízt és sót, majd  egy evőkanállal apró galuskákat szaggattam belőle a fövő vízbe. Megvártam amíg megfő a galuska, utána hozzáadtam a paradicsomlevet és ízlés szerint sóztam és édesítettem. Hagytam fellobbanni és utána már tálaltam is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.