Habos tehéntúrós pite

2013. március 2., szombat · Posted in

Nyugodtan írhattam volna, hogy Habos tehéntúrós lapotya, mert az lett belőle :)   Az íze nagyon finom, de a látvány siralmas :) 1 ujjnyi vastag. Bevállalom, megmutatom :)


Hozzávalók:
Tésztához:
  • 10 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek tejföl
Tetejére:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 15 dkg cukor
  • 1 kk citromaroma
  • 3 tojás
  • 1 ek tejföl
Tészta kenéséhez:
  • lekvár (ribizli és birs vegyesen)
A tésztához valókat egy tálba tettem és összegyúrtam. Egy sütőpapírt méretre vágtam, megkentem margarinnal és elhelyeztem rajta a kinyújtott tésztát úgy, hogy (aránylag) egyenletes legyen. A tésztát  megkentem lekvárral. Rákentem a krémet, amit a következőképp készítettem: a tojássárgákat elkavartam a cukorral és a tejföllel, hozzáadtam a citromaromát, a tehéntúrót és csomómentesen elkavartam.  Majd hozzáadtam a habbá vert tojásfehérjét, amit óvatosan beleforgattam a masszába.  Előmelegített sütőben,  a hab barnulásáig sütöttem.

Az eredeti recept itt található. 

Vaj helyett tejföl

2013. február 23., szombat · Posted in , ,


Most az újító korszakomat élem :) Mindent kipróbálok. Régebb a lekváros, dzsemes, mézes kenyeret úgy ettük, hogy egy réteg vajat, margarint kentünk a kenyérre és erre jött rá a lekvár, dzsem, vagy méz. Most nem fogyasztok se vajat, se margarint és a méz és a lekvár/dzsem is elég ritka az étlapomon. Ennek ellenére néha kívánom a régi ízeket. 

Ma nem tudom mi vezérelt, de tejfölt kentem a kenyérre vaj helyett. Vettem kb. 1 hete az egyik képviseleti üzletben kimérős tejfölt, ami mára olyan lett, mint a vaj. Tökéletes a kenyérre kenésre, nem savanyú és nagyon finom. Erre kentem a mézet. Próbáljátok ki :)

Zsidó tojás, kicsit másképp

2013. február 21., csütörtök · Posted in , , ,

... mondjuk úgy, hogy egészségesen.



Amikor a tehéntúrókrémet készítettem, eszembe jutott a zsidó tojás. Gyerekkoromban nagyon szerettük, de elég ritkán ettünk, mert abból a havi 10 tojásból, amit fejenként adtak nekünk adagra, nem lehetett gyakran ilyen finomságokat készíteni. Most utánanéztem a receptnek és láttam, hogy bizony többnyire zsírral, vajjal, vagy szalonnával készül és én ezeket nem vagyok hajlandó megenni. Ezért kitaláltam, hogy tejföllel készítem. Szerintem sokkal egészségesebb és ugyanolyan finom. 


Hozzávalók:
  • 3 főtt tojás lereszelve,
  • 1 kk mustár,
  • 1 közepes fej hagyma apróra vágva,
  • 2 ek tejföl,
  • só.
A hozzávalókat jól elkevertem, tálkába tettem és díszítettem :) Ennyi.

Duna - Il Danubio

2013. február 19., kedd · Posted in ,

Ezt a receptet több olasz blogon láttam. Ott a sós változata volt elkészítve, de írták, hogy lehet édesen is készíteni. Végül Violly receptjét választottam és az édes változatát készítettem el. 

Violly, grazie mille!

Hogy miért Duna a neve? Ne kérdezzétek mert én sem tudom. Ők így közölték én meg nem fogom megváltoztatni. 

Hozzávalók a tésztához:
  • 400 g liszt (000),
  • 1 kocka friss élesztő,
  • 200 ml langyos tej,
  • 1 egész tojás,
  • 50 g cukor,
  • 50 g margarin,
  • 1/4 kk só,
  • 1 tasak vaníliás cukor.
Hozzávalók a krémhez:
  • 300 g tehéntúró,
  • 100 g cukor,
  • 2 tasak vaníliás cukor,
  • 1 tojás,
  • 50 g mazsola,
  • kevés cukros víz,
  • rumaroma
A tetejére:
  • 1 egész tojás felverve,
  • kevés cukor.

Az élesztőt 100 ml langyos cukros tejben felfuttattam. A lisztet és a többi hozzávalókat a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam az élesztős tejet és a maradék 100 ml tejjel tésztát gyúrtam belőle. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Amíg kelt, a mazsolát beáztattam egy kevés cukros vízbe, amihez hozzáadtam a rumaromát. A krémhez valókat egy keverőtálba tettem és csomómentes krémet kevertem belőle, majd hozzáadtam a mazsolát is. Utána a tésztát lisztezett deszkát finoman átgyúrtam és 19 egyenlő részre osztottam. Mindegyik darabkát kinyújtottam és a közepére tettem egy kk krémet, majd batyut csináltam belőle és az összefogott részével lefele, beletettem az előzőleg sütőpapírral kibélelt kerek formába. Körkörösen elhelyeztem mind a 19 darabot, majd a tetejét megkentem a felvert tojással és rászórtam egy kevés cukrot. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

Tapasztalt háziasszonyok - Segítsetek!

· Posted in


A képen látható foltot és a hozzá hasonlókat szeretném kitisztítani. Ez egy kb. 70 éves, hímzett monogramos kendő, amit ma törülközőnek hívunk. A nagyapám stafírungjából való, ami kb. háromszor volt anno használva és azóta a szekrényben ült, el volt téve jobb napokra. Ez a folt idővel ütött ki rajta. Én sok ilyet láttam olyan anyagokon, amiket nem használtak. Valami ruharozsda, vagy ruhapenész lehet. 


Tettem rá folttisztítót és kimostam a piacon jelenleg kapható legjobb mosószerrel, de nem jött ki. Készítettem savóból és sóból egy pasztát, azzal kezeltem, utána kimostam de nem jött ki.


Tudnátok nekem segíteni? Tud valaki valami trükköt, amivel el lehetne távolítani ezeket a foltokat? 

Előre is köszönöm!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.