Tökbefőtt

2013. május 12., vasárnap · Posted in , , ,

A dinnyebefőtthöz hasonlóan készül. A tököt azonban nem szeletelni szokták, hanem karalábévájóval kis gömböcskéket vágjunk belőle. Tehetünk hozzá a vanílián kívül pár szelet citromot is. Nagyon szép, mutatós befőttek ezek, jóízűek és torták díszítéséhez, töltelékek ízesítéséhez kitűnően használhatók.
Dolgozó Nő

Dinnyebefőtt

Nem túl érett, kemény húsú kantalup dinnyét lehámozunk, felvágjuk, a többit 2 cm széles, hosszúkás szeletekre vágjuk. Lobogó ecetes vízbe tesszük főni (1 liter vízhez 1 dl ecet). Amikor üvegesre főtt, leszűrjük és lemérjük. Minden kg gyümölcshöz veszünk 80 dkg cukrot. A cukorból sűrű szirupot főzünk, beletesszük a dinnyét, és addig főzzük, amíg teljesen üvegessé válik. Vanília darabkákat is teszünk hozzá. ½ literes üvegekbe rakjuk, lekötözzük.
A fent leírt módon eltehetünk szép vastag héjú görögdinnyét is. A meghámozott, szeletekre vágott dinnyét ujjnyi vastag piros csíkot is meghagyjuk. Az eljárás egyébként teljesen azonos.

Dolgozó Nő

Élesztő nélküli kukoricás, sajtos pizza

2013. május 10., péntek · Posted in , ,


Mrita mutatta meg nekünk ezt a remek receptet, amit itt is köszönök neki.  Nagyon örültem, egyrészt azért, mert az élesztős tészta puffaszt, másrészt pedig azért, mert ezt nem kell keleszteni, jóval egyszerűbb elkészíteni. Már egy ideje készülök elkészíteni, most pedig meg is történt. 


Hozzávalók a tésztához:
  • 200 ml joghurt (én 2%-ost használtam)
  • 1,5 bögre finomliszt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
Hozzávalók a feltéthez:
  • fagyasztott csemegekukorica,
  • reszelt sajt.
  • (vagy bármi, amit rá akarsz tenni: felvágott, zöldség, olívabogyó stb.)
Hozzávalók a ketchuphoz:
  • házi paradicsomlé,
  • fokhagyma,
  • bors,
  • babérlevél,
  • 1 csipet köménymag.
A dagasztó tálba öntöttem a joghurtot, a zúzott fokhagymát, a sót,  az olívaolajat, kanállal összekevertem és apránként hozzáadtam a sütőporos lisztet. Kis lisztet adtam még hozzá, hogy ne legyen ragacsos a tészta. Fóliába csavartam és fél órára a hűtőszekrénybe tettem. A tepsi formájának megfelelően levágtam a sütőpapírt, a félóra letelte után kivettem a tésztát és pizzalapot nyújtottam belőle. 

Amíg a tészta a hűtőben pihent, odatettem főni a paradicsomlevet a fűszerekkel. Kavargatás mellett jól besűrítettem, majd hagytam kihűlni. Utána rákentem a pizzára, rászórtam a kukoricát, megszórtam sajttal, majd előmelegített sütőben megsütöttem.

Nagyon finom lett. Ezután helyettesítem az élesztős tésztát a sütőporossal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.