Zöldséges paradicsomleves

2013. június 9., vasárnap · Posted in


Hozzávalók:
  • 3 kisebb sárgarépa karikára vágva,
  • 1 közepes fej hagyma egészben,
  • 2 ek csíkokra vágott paprika,
  • 2 ek zöldborsó,
  • 2 ek kukorica,
  • 3 ek rizs,
  • só,
  • 330 ml paradicsomlé (házit használtam),
  • apróra vágott petrezselyem.

A karikára vágott sárgarépát a hagymával feltettem főni. Hozzáadtam a zöldborsót, a paprikát, a kukoricát, a sót és majdnem puhára főztem. Ekkor hozzáadtam a rizst, a petrezselyemzöldet és addig főztem, amíg minden puha nem lett. Utána hozzáöntöttem a paradicsomlét és hagytam még pár percig főni.

Párizsis rakott makaróni

2013. június 8., szombat · Posted in ,

A recept a Fakanál 95/2 számából származik.  Én eleve felét készítettem el, mert a 40 dkg tészta sok lett volna. Makaróni helyett spagettit használtam, elfelejtettem tejfölt vásárolni, így helyette tejet használtam és juhsajttal szórtam meg.


Hozzávalók:
  • 40 dkg tészta, 
  • 25 dkg párizsi, 
  • ½ dl olaj, 
  • mokkáskanálnyi pirosparika, 
  • 2 tojás, 
  • 3 dl tejföl, 
  • 5 dkg sajt, 
  • törött bors,
  •  só.

A párizsit kisebb kockákra vágjuk, egy kevés forró olajban megpirítjuk, majd a tűzről levéve megszórjuk a pirosparikával. Az egész tojásokat a tejföllel, sóval, törött borssal simára keverjük. A sós vízben kifőtt makaróni felét olajjal kikent tűzálló tálba rakjuk és elterítjük rajta a párizsit. Befedjük a maradék makarónival és ráöntjük a tejfölös tojást. Reszelt sajttal megszórjuk és középmeleg sütőben szép pirosra sütjük.


Édes-kedves krumplileves


Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 vékony szelet füstölt szalonna nagyon apró kockára vágva,
  • 1 kk pirospaprika,
  • 4 közepes méretű újkrumpli,
  • só,
  • vágott zöldpetrezselyem,
  • fél csésze tej.
A szalonnát addig pirítottam, amíg a zsír kiolvadt belőle, hozzáadtam a pirospaprikát és felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a megtisztított és kockára vágott újkrumplit, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a sót és puhára főztem. Amikor a krumpli puha volt, hozzáadtam a tejet, hagytam felforrni és kész is volt a leves.

Láttam olyan változatot is, ahol a kiolvasztott szalonnához lisztet adtak, így lett egy rántás szerűség a leveshez, de én  jobbnak láttam, hogy a lisztet kihagyom és helyette tejet adok hozzá.

Rebarbara kompót

2013. június 7., péntek · Posted in ,

Ezzel a bejegyzéssel kicsit lobbiznék a rebarbarafogyasztás mellett. Mások már megírták előttem, ezért én most egy kis részletet teszek közzé és a linket, ahol erről lehet olvasni. 

Nálunk nagy kedvenc, nagymamám tanított meg minket a fogyasztására és azóta is fogyasszuk kompótnak és süteménynek elkészítve. Itt van a rebarbarás sütemény recept, ami isteni finom. 

Ha hazánk nem lenne úgy elkényeztetve egészségesebbnél egészségesebb gyümölcsökkel, bizonyára többen "fanyalodnának" a rebarbarára. Különösen a változatos kedvelőinek és a tavaszi tisztítókúrák híveinek tartogat hasznos összetevőket e különös zöldség.

Hozzávalók 3 liter kompóthoz:
  • 4 - 5 szál megtisztított rebarbara szál,
  • víz, 
  • kevés cukor, vagy megfelelő édesítő,
  • kevés fahéj,
  • szegfűszeg, vagy szegfűbors, vagy mindkettő.
A rebarbaraszárakat megmostam, lehúztam a héjukat és 1 cm-es darabkákra vágtam. Kb. 3 liter vizet feltettem főni, hozzáadtam a fűszereket és amikor forrt a víz, hozzáadtam a rebarbarát. Pár percig (max. 3 perc) hagytam főni, nem kell agyonfőzni, mert hamar megpuhul. Leoltottam a tüzet alatta és belekavartam a cukrot. A rebarbara savanykás, de  nem kell agyoncukrozni, mert amit nyerünk a rebarbarával, elrontjuk a cukorral. Savanyú nyári, frissítő italnak kell elfogadni. Hűtőben pár napig tárolható.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.