Szilvás ordás piskóta

2013. július 23., kedd · Posted in , , ,

Ez a recept a régi, egyszerű piskóta receptje, az orda csak extra bele. Épp volt otthon és gondoltam próbáljuk ki milyen az orda szilvával párosítva? Nagyon finom :)


Hozzávalók a piskótához:
  • 4 egész tojás,
  • 25 dkg cukor,
  • 25 dkg liszt,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 kávéscsésze víz
Kell még hozzá:
  • 25 dkg orda,
  • 2 egész tojás,
  • 10 dkg cukor,
  • kimagolt szilva
  • 2 csomag vaníliás cukor.
A 4 tojást szétválasztottam. A fehérjékből kemény habot vertem és félretettem. A tojássárgákat a cukorral addig kavartam, míg habos nem lett. Ekkor hozzáadtam a kávéscsésze vizet és folyamatos kavarás mellett a lisztet, amiben előzőleg elkevertem a sütőport. Utána kanállal, óvatosan hozzáadtam és beleforgattam a tojásfehérjét, majd az egészet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem.
Az ordát a két tojással, a cukorral és a vaníliás cukorral simára kavartam és kiskanállal a tészta tetejére szaggattam, egyenletesen elosztva, mint a Boci szeletnél. Utána pedig ráhelyeztem egyenletesen elosztva a megmosott, kimagolt szilvát. Előmelegített sütőben szép barnára sütöttem.

Rozmaringos krumpli cérna kolbásszal és debrecenivel

2013. július 18., csütörtök · Posted in ,

Többször említettem már, hogy nagyon ellenzem a zsírban, olajban sütést. Ritkán sütök olajban, ez alól kivételt képez a hagyma párolása, amihez a minimális olajmennyiséget használom, zsírt meg egyáltalán nem használok.

Ennek ellenére az ízek hiányoznak, mert megszoktam. Ezért igyekszem új, egészséges módszereket találni és úgy elkészíteni az ételeket, hogy visszakapjam a várt ízvilágot, de ugyanakkor egészséges is legyen.

Összeállítottam ezt a rozmaringos krumplit a cérnakolbásszal és a debrecenivel, ami normális, hagyományos esetben olajban sült volna.

A krumplit megtisztítottam, megmostam és kockára vágtam. Egy jénai tál alját megkentem olajjal, beletettem a krumplit, megsóztam és szórtam rá rozmaringot, majd sütőben pirosra sütöttem. Időnként megkavartam, hogy ne ragadjon oda.
A cérnakolbászt feldaraboltam, végeit behasítottam. A debrecenit ketté vágtam, és behasítottam. Egy másik jénai tálba 1 kiskanál olajat tettem, hozzá egy ujjnyi vizet és beletettem a kolbászokat, majd sütőbe toltam és pirosra sütöttem.

Íme az eredmény:



Biztosíthatok mindenkit, hogy nagyon finom. Megéri kipróbálni!

Sárgabarack dzsem - Kajszibarack dzsem (ahogy tetszik)

2013. július 15., hétfő · Posted in , ,


Erre nem vagyok igazán büszke, de leírom. Igazából GelFix (Dzsemfix) nélkül szerettem volna készíteni, de egyik családtagom annyira erősködött, hogy a béke kedvéért inkább engedtem. 

Hozzávalók:
  • 4 kg sárgabarack/kajszibarack,
  • 1,25 kg cukor,
  • 2 tasak GelFix (Dzsemfix)
A barackokat megmostam, kimagoltam és négybe vágtam. 4 evőkanál cukorral elkevertem a  GelFix (Gemfix)-et, rászórtam a barackra és feltettem főni. Kavargatás mellett puhára főztem, hozzáadtam a cukor többi részét és forráspontig kavargattam. Ekkor üvegekbe tettem, lekupakoltam, lekötöttem és száraz dunsztban hagytam kihűlni, kb. 24 órát. 

Szívem szerint így készítettem volna: megfőztem volna a barackot, utána hozzáadtam volna a cukrot és kevés fövés után üvegekbe tettem volna, majd "két celofán közé szalicil" módszerrel lekötöttem volna.

Karalábéleves csirkeaprólékra

· Posted in ,


Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 közepes karalábé,
  • 3 közepes sárgarépa,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 2 csirkehát,
  • só, 
  • bors,
  • tejföl.
A karalábét meghámoztam és apró kockákra vágtam, a sárgarépát is meghámoztam és karikára vágtam. Bő vízben feltettem főni. Hozzáadtam a hagymát, az előzőleg leforrázott csirkeaprólékot, a sót, a borsot és puhára főztem. Tejföllel tálaltam. Könnyű nyári leves. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.