Diós, lekváros, zabpelyhes keksz

2014. július 31., csütörtök · Posted in , , , ,


Hozzávalók:
  • 20 dkg darált dió,
  • 14 dkg zabpehely,
  • 13 dkg liszt,
  • 16 dkg cukor,
  • 1 csipet só,
  • 180 ml olaj,
  • 2 felvert tojás,
  • 1 ek Monini csokieszencia
  • ribizli lekvár (vagy egyéb savanykás lekvár).

A száraz alapanyagokat a keverő tálba tettem és jól összekevertem. Hozzáadtam a felvert tojásokat és az olajat és ismét összekevertem. Ezután 40 percre a hűtőszekrénybe tettem. Utána kézzel kis golyókat formáltam belőle, a közepükbe ujjal lyukat formáltam és megtöltöttem lekvárral, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és megsütöttem.
Nem kell megijedni, nem lesz belőle összeálló massza, de nem esik szét. Sütéskor buborékol az olaj a kekszen, de ez nem azt jelenti, hogy nyers. Szép ropogós kekszek lettek.

Tojáspörkölt

2014. július 30., szerda · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 4 főtt tojás,
  • 2 dl házi ketchup , 
  • 1 fej hagyma, 
  • 1 ek. olaj,
  • 1 csipet rozmaring.
A tojásokat keményre főztem, meghámoztam és apróra vágtam. A hagymát apróra vágtam és az olajon üvegesre pároltam. A felvágott tojásokat és a rozmaringot hozzáadtam a hagymához, felengedtem a ketchuppal, és pár percig még főztem. Héjában főtt újburgonyával és friss zöldséggel tálaltam. 

Paprikás, köménymagos pogácsa élesztő nélkül

2014. július 20., vasárnap · Posted in ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 500 g liszt,
  • 1 tk só,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 4 dl tej (+/-, amennyit felvesz ahhoz, hogy egy könnyű tészta legyen),
  • 8 ek paprikás zsír,
Hozzávalók a  tetejére:
  • 1 tojás felverve,
  • köménymag.
A lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a sütőport, a sót és összekevertem. Utána hozzákanalaztam a paprikás zsírt és apránként annyit tejet, amennyit felvett. Könnyű tésztát gyúrtam belőle.  Lisztezett munkalapon 0,5 cm vastagra nyújtottam, a tetejét megkentem a felvert tojással, megszórtam köménymaggal és felkockáztam. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

Pizzakenyér

2014. július 17., csütörtök · Posted in , , ,


Hozzávalók:
  • 1 egész és még 1/2 bögre langyos víz,
  • 2 tk porélesztő,
  • 3 egész és még 1/3 bögre liszt,
  • 2 tk só
  • 1,5 tk cukor,
  • reszelt sajt,
  • apróra vágott kápia paprika,
  • apróra vágott kolbász,
  • 1 ek olíva olaj.
A lisztet és a többi száraz anyagot az élesztővel együtt tálba tettem, apránként hozzáadtam a langyos vizet és tésztát gyúrtam belőle. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztettem. Lisztezett munkalapon kicsit átgyúrtam, majd apránként hozzáadtam a paprikát, belegyúrtam, majd hozzáadtam az apróra vágott kolbászt és azt is belegyúrtam. Utána lisztezett munkalapon (aránylag) négyszögletesre nyújtottam, kb 1 cm vastagra. Rászórtam a reszelt sajtot, a széleit behajtogattam, hogy ne folyjon ki a sajt, majd felcsavartam. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem és megsütöttem. Amikor már szép piros volt, kivettem, megkentem az 1 ek olajjal és még 3 percre visszatettem.


Házi pizzaszósszal tálaltam, de lehet ketchupot is tenni rá, kinek mi tetszik jobban. Legközelebb szeretnék olívabogyót és hagymát is adni hozzá és a sajtot beledolgozom a tésztába.


Juhtúrós lángos

2014. július 14., hétfő · Posted in , ,

Még sosem sütöttem lángost, pedig nagyon szeretem. Enni is ritkán szoktam. Most viszont eljött az ideje, hogy kipróbáljam a lángossütést :) 


Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt,
  • 2 dl víz,
  • 1 dl tej,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 1 tk só
  • juhtúró.
A lisztet tálba öntöttem, belekevertem a sót, a porélesztőt, a cukrot és jól elkevertem. Hozzáöntöttem a langyos tejes vizet, majd összedolgoztam. 30 percig állni hagytam, utána lángosokat formáltam belőle, közepüket megtöltöttem juhtúróval, összehajtogattam és bő, forró olajban megsütöttem.Nagyon ízlett mindenkinek. Azt hiszem még fogok ilyent készíteni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.