Rácsos almás sütemény gazdagon

2014. augusztus 14., csütörtök · Posted in ,

Az almás sütemény nem a kedvencem, régebb meg sem ettem, de most kezdem szeretni. Kb. egyszer sütök évente, általában falun, amikor a tejesember hoz nekem ajándékba egy nagy szatyor nyári, hullóalmát, ami úgy nő, ahogy az Isten adta :) Ebből nagyon finom almás sütit készítettem most, még saját magamat is elvarázsoltam vele, annyira jól sikerült  :D

Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg fehér liszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 20 dkg kristálycukor,
  • 1 sütőpor,
  • 2 vanília,
  • 1 egész tojás,
  • pár ek gríz (búzadara).
A tetejére:
  • kb. 1 kg alma lereszelve,
  • 2 kk fahéj,
  • 2 ek cukor.

A tésztához való anyagokat egy tálba tettem és jól összedolgoztam, amíg könnyű tésztát nem kaptam belőle. Lehet kell még hozzá egy kevés liszt, hogy ne ragadjon (nekem kellett).  Utána a tésztát fóliába csavartam és egy órára a hűtőszekrénybe tettem pihenni. 
A lereszelt almát egy edényben feltettem dinsztelni. Kavargatás mellett addig dinszteltem, amíg annyi levet nem engedett, hogy ellepje. Ekkor levettem a tűzről, szűrőn átszűrtem. Ez nagyon fontos, mert ha a leve benne marad, a tészta "szalonnás" lesz, ugyanis sütéskor a tészta issza be.
Az egy óra lejártával kivettem a tésztát a hűtőből és 2/3 - 1/3 arányban elosztottam. A tepsit kibéleltem megvajazott sütőpapírral és kézzel beleegyengettem a 2/3 tészta részt. Ez a tészta annyira poronyú, hogy nem lehet sodrófával nyújtani, de nem is kell, mert könnyebb kézzel elegyengetni. Úgy csináltam, hogy a széleken maradjon jó 1,5 ujjnyi pereme, mert az alma kb. ennyi magas lesz. Megszórtam grízzel, hogy ha mégis engedne az alma levet, a gríz fogja fel ezt. Nem kell tőle idegenkedni, mert észre sem vehető, sőt, nagyon finom lesz, beleolvad a tésztába. Utána ráhelyeztem az almát és elsimítottam egyenletesen. Utána igyekeztem aránylag egyforma rácsokat sodorni a megmaradt 1/3 tésztából. Ez nem nagyon sikerült. Minden lett, csak arányos nem, de ez van, nem kiállításra készült a sütemény :) Ráhelyeztem a rácsokat, majd megszórtam fahéjjal és cukorral. Én nem cukroztam meg az almát (kivéve amit a tetejére szórtam), mert ez a nyári alma édes, nem kell hozzá cukor. 
Előmelegített sütőbe toltam és közepes lángon addig sütöttem, amíg a rácsok barnulni kezdtek.


100.000 oldalnézés

2014. augusztus 11., hétfő · Posted in

Kissé megkésve, mert a héten nem voltam sokat gépközelben, de most szeretném megköszönni a kedves olvasóknak, hogy látogatják a blogot és megtiszteltek figyelmükkel :)

Nagy öröm számomra ez a szám és remélem, hogy lesz még kétszer, háromszor és sokszor ennyi.

Sok receptet szeretnék még itt megjelentetni, megosztani veletek. Most is van kilenc recept képpel,  ami feltöltésre vár, remélem hamarosan lesz annyi időm, hogy megosszam veletek.

Addig is köszönöm még egyszer, hogy látogatjátok a blogot és további jó böngészést kívánok mindenkinek!


Káposztás csigakenyér

2014. augusztus 3., vasárnap · Posted in , ,

Ez lényegében a káposztás lepény helyett készült. Nagyon szeretem a káposztás lepényt, de ritkán szoktam enni. Amit a pékségben lehet kapni, nem nagyon szeretem, mert legtöbbször a káposzta agyon van borsozva, annyira csíp, hogy elmegy a kedvem tőle. Most ezt találtam ki. Egyébként nagy sikere volt :) 


Hozzávalók a tésztához:
  • 250 g finomliszt,
  • 250 g BL55-ös kenyérliszt,
  • 250 ml langyos tej,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 1 ek cukor,
  • 1 tk só,
  • 2 tojás felverve a tésztába, + 1 tojás a kenéshez.
A töltelékhez:
  • 1 fej káposzta,
  • só,
  • bors,
  • kevés olaj a pároláshoz.
A káposztát legyalultam, besóztam és hagytam kicsit állni, miközben kétszer, háromszor összekavartam. Ez azért kell, hogy a káposzta lágyuljon. Utána kevés felforrósított olajon, kevés vizet adva hozzá, megpároltam. Nem kell puhára párolni, mert sülés közben még alakul, de azért legyen legalább félpuha. Amikor a víz elpárolgott róla, hagytam kihűlni, majd rászortam a borsot.
A lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a sót, a cukrot, az élesztőt, a felvert tojást és a 250 ml langyos tejjel tésztát gyúrtam belőle. Meleg helyen fél órát kelesztettem, majd lisztezett deszkán enyhén átgyúrtam. Két részre osztottam. Egyenként, 3 - 4 mm vastagságú, téglalap alakúra nyújtottam,  szétterítettem rajta a káposztát (aránylag egyenletesen) és felcsavartam. 2 ujjnyi vastag szeletekre vágtam és sütőpapírral kibélelt kerek formába tettem. Előmelegített sütőben félig megsütöttem. Ekkor kivettem és a tetejét megkentem a felvert tojással, majd visszatéve a sütőbe, pirosra sütöttem.

Diós, lekváros, zabpelyhes keksz

2014. július 31., csütörtök · Posted in , , , ,


Hozzávalók:
  • 20 dkg darált dió,
  • 14 dkg zabpehely,
  • 13 dkg liszt,
  • 16 dkg cukor,
  • 1 csipet só,
  • 180 ml olaj,
  • 2 felvert tojás,
  • 1 ek Monini csokieszencia
  • ribizli lekvár (vagy egyéb savanykás lekvár).

A száraz alapanyagokat a keverő tálba tettem és jól összekevertem. Hozzáadtam a felvert tojásokat és az olajat és ismét összekevertem. Ezután 40 percre a hűtőszekrénybe tettem. Utána kézzel kis golyókat formáltam belőle, a közepükbe ujjal lyukat formáltam és megtöltöttem lekvárral, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és megsütöttem.
Nem kell megijedni, nem lesz belőle összeálló massza, de nem esik szét. Sütéskor buborékol az olaj a kekszen, de ez nem azt jelenti, hogy nyers. Szép ropogós kekszek lettek.

Tojáspörkölt

2014. július 30., szerda · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 4 főtt tojás,
  • 2 dl házi ketchup , 
  • 1 fej hagyma, 
  • 1 ek. olaj,
  • 1 csipet rozmaring.
A tojásokat keményre főztem, meghámoztam és apróra vágtam. A hagymát apróra vágtam és az olajon üvegesre pároltam. A felvágott tojásokat és a rozmaringot hozzáadtam a hagymához, felengedtem a ketchuppal, és pár percig még főztem. Héjában főtt újburgonyával és friss zöldséggel tálaltam. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.