Paradicsomos zöldbab télire üvegben

2014. augusztus 19., kedd · Posted in ,

Ez egy nagyon finom és gyors megoldás a téli napokra. Érdemes elkészíteni, mert télen csak ki kell bontani az üveget, beleönteni egy kis forrásban levő vízbe, esetleg adni hozzá egy kis házi paradicsomlét és kész a finom leves.


Hozzávalók:
  • zöldbab, de lehet nyugodtan ceruzabab is,
  • szemes bab (friss), de ez opcionális,
  • vágott petrezselyemzöld,
  • paradicsom,
  • hagyma,
  • kevés olaj,
  • só.

A zöldbabot megtisztítottam, megmostam, szárait eltávolítottam, majd megtördeltem. A hagymát és a petrezselyemzöldet  apróra vágtam. A paradicsomot pár percig forráztam, utána lehajaztam és kockára vágtam.


Egy megfelelő edény aljára egy kevés olajat öntöttem és elkezdtem a rétegezést: egy réteg zöldbab, egy réteg hagyma, egy réteg petrezselyemzöld, egy réteg szemes bab, egy réteg paradicsom, rá pedig só. Ezt addig kell csinálni, amíg az alapanyag elfogy, de a tetejére mindenképp zöldbab kerüljön. (A kép kicsit zavaró, mert nekem kevés volt a szemes bab, így csak a második rétegbe került.) Miután kész voltam a rétegezéssel, annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje és lassú tűzön puhára főztem. Figyelem!!!  Nem kell kavarni!!! Időközben még adtam hozzá vizet, hogy legyen miben főnie. Akkor van kész, ha a teteje is megpuhult. Levettem a tűzről és üvegekbe tettem. Vizes dunsztban kidunsztoltam, majd a vízben hagytam kihűlni.

Diós, lekváros, kakaós sütemény

2014. augusztus 18., hétfő · Posted in , ,



Hozzávalók:
  • 1 tojás,
  • 6 dkg margarin,
  • 25 dkg cukor,
  • 25 dkg liszt,
  • 1 tasak sütőpor,
  • 3 ek kakaó,
  • 8 dkg dió,
  • 2 dl tej,
  • 4 ek riblizlilekvár,
  • tetejére porcukor.

A cukrot, a ribizlilekvárt, a margarint, a diót és a tojást mixerrel  habosra kavartam. Összekavartam a  lisztet, a sütőport és a kakaót, majd apránként a margarinos masszához adtam, miközben  öntöttem hozzá a tejet is. Előmelegített sütőben megsütöttem. Rácson hagytam kihűlni, majd megszórtam porcukorral. Nagyon egyszerű süti és nagyon finom.

Az eredeti recept itt található.

Ketcsup házilag

· Posted in ,

Egész különös a viszonyom a ketchuppal. Régebb meg nem ettem volna semmi pénzért, a melegszendvicsemet, a hamburgert vagy a hot dogot mindig csak mustárral kértem. Egy idő után rájöttem, hogy amit a kereskedelemben lehet kapni, az nem más, mint  a legkárosabb termékek egyike, ugyanis tele van cukorral, minimális  a paradicsomtartalma stb.

Így elkészítettem a saját ketchupomat, és legalább tudom mit eszek.


Hozzávalók:
  • 5 liter paradicsomlé,
  • 2 nagy fej hagyma ledarálva,
  • 1 kicsi zeller ledarálva,
  • 2 ek. dinsztelt paprika ledarálva,
  • 8 cikk fokhagyma megtörve,
  • 2 nagy babérlevél,
  • 10 db. bors,
  • 5 db. szegfűszeg,
  • 3 db. szegfűbors,
  • 2 késhegynyi őrölt szerecsendió,
  • 4 ek. cukor,
  • 1/4 kk. szalicil. 
A paradicsomlét feltettem főni és hozzáadtam a többi hozzávalók, kivéve a szalicilt és a cukrot. Addig főztem amíg a megfelelő sűrűséget el nem érte.  Ekkor hozzáadtam annyi cukrot, amennyit gondoltam, ez nekem 4 evőkanál lett. Még főztem 5 percig, aztán levettem a tűzről. Hozzáadtam a szalicilt, jól összekavartam, majd kis üvegekbe töltöttem és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Melegszendvics

2014. augusztus 17., vasárnap · Posted in


Ez egy "maradékfelhasználó" megoldás. Volt ugyanis 2 szelet flekken és egy darabka száraz sajt, ami már nem kellett senkinek. És mivel ételt nem szoktam kidobni, kivéve, ha megromlik, ezt a megoldást találtam hirtelen.


Hozzávalók:
  • 2 szelet korpás kenyér,
  • házi pizzaszósz,
  • 2 szelet flekken vékony csíkokra vágva,
  • 2 közepes méretű paradicsom,
  • reszelt sajt,
  • kevés olaj. 


Egy kisebb lábast sütőpapírral kibéleltem és a sütőpapírt megkentem egy kis margarinnal, majd ráhelyeztem a két szelet kenyeret.


A kenyeret megkentem házi pizzaszósszal. Lehet ketchupot is használni, vagy ki amit szeret.


Megszórtam az apró csíkokra vágott hússal. Flekken helyett bármilyen húst fel lehet ezzel a módszerrel használni.


Ráhelyeztem a szeletekre vágott paradicsomot. Lehet paprikát is használni, vagy olívabogyót.


Végül megszórtam reszelt sajttal, sütőbe toltam és addig sütöttem, míg a tetején levő sajt jól meg nem olvadt.

Barackos szilvadzsem

Nagy mestere vagyok a gyümölcsök összepárosításában ami a dzsemeket illeti. Ilyen még nem volt a történelmemben. Épp volt barack is, szilva is itthon, így kipróbáltam és nem bántam meg. 


Hozzávalók:
  • 2,5 kg besztercei szilva,
  • 4 őszibarack,
  • 4 szegfűbors,
  • 10 szegfűszeg,
  • 2 ujjnyi hosszú fahéj,
  • 10 ek cukor,
  • 2 késhegynyi szalicil.


A  gyümölcsöket jól megmostam, kimagoltam őket és a barackot szeletekre vágtam, majd feltettem főni. Hozzáadtam a főszereket és kavargatás mellett addig főztem, amíg egy jó massza lett belőle. Ez kb. 1,5 órát vett igénybe. Ekkor levettem a tűzről, belekavartam a szalicilt, majd üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem másnapig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.