Citromos sertésszelet

2015. január 21., szerda · Posted in , ,


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 dl olívaolaj,
  • 4 sertésszelet tetszés szerint fűszerezve,
  • 1 citrom,
  • 2 hagyma,
  • 4 - 5 cikk fokhagyma,
  • 2 sárgarépa,
  • 25 dkg zöldborsó (nyers vagy konzerv),
  • 25 dkg krumpli,
  • pirospaprika,
  • só,
  • bors.

Egy tűzálló edénybe (jénai fedővel) beleöntöttem az olajat és ráhelyeztem a kipotyolt, sózott, borsozott hússzeleteket úgy, hogy rétegeztem a citromszeletekkel, a karikára vágott hagymával és a fokhagymával.  A tetejét megszórtam pirospaprikával. A sárgarépát apróra vágtam és rászórtam a hússzeletekre, ugyanúgy a zöldborsót is. A krumplit hasábokra vágtam és a zöldborsóra helyeztem. Megszórtam sóval és annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje a krumplit is. Rátettem a fedőt és forró sütőben 1 órát sütöttem. Ekkor kivettem a sütőből, a hús már puha volt és a zöldségek is, de még visszatettem kicsit fedő nélkül, hogy a maradék víz elpárologjon.

Tehéntúrós csiga birskörte dzsemmel

2015. január 20., kedd · Posted in ,

Az idén ez a második olyan tészta, ami nem kelt, hanem tehéntúrós. Nagyon megszerettem ezt a fajta tésztát, mert nem kell egy órát keleszteni, hamar elkészül, nem puffaszt és ráadásul nagyon finom.


Hozzávalók:
  • 20 dkg tehéntúró,
  • 1 db. citrom reszelt héja,
  • 6 evőkanál olaj,
  • 6 evőkanál tej,
  • 14 dkg cukor,
  • 30 dkg liszt,
  • 1 tasak sütőpor.
A töltelékhez:
  • 15 dkg dzsem,
  • 10 dkg őrölt dió (én most nem használtam).


A tehéntúrót elkevertem a cukorral, az olajjal, a tejjel és a citrom reszelt héjával. A sütőporral elkevert lisztet is hozzáadtam és jól összedolgoztam a tésztát. Fóliába csomagolva 1 órán át pihentettem, majd 40x40 cm-es lapot nyújtottam belőle. Megkentem dzsemmel, felcsavartam és ismét 1 órára hűtőbe tettem. Utána felszeleteltem, sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem, majd közepes lángon szép pirosra sütöttem. Meglepően nagyra nőttek, ezért össze is ragadtak kicsit.

Barackdzsem

Az érett, frissen szedett sárgabarackot hámozzuk meg, magját szedjük ki, mérjük le. Minden kiló gyümölcshöz számítsunk 70 dkg kristálycukrot. A lecukrozott gyümölcsöt kb. két óra hosszat hagyjuk állni, azután nagy lábosban állandó kavarás mellett főzzük 20 percig. Töltsük előmelegített üvegekbe, tetejére szórjunk kevés szalicilt, azonnal kössük le.

Dolgozó Nő - 1969 május

Eperdzsem

Az epret nagyon jól mossuk meg, szárától tisztítsuk meg, a vizet csorgassuk le róla, azután egy zománcos tálba rétegezzük cukorral. Minden kiló gyümölcsre 80 dkg cukrot számítsunk. Estétől reggelig tartsuk hűvös helyen, reggel öntsük nagy lábosba, fövéstől számítva 20 percig főzzük, közben állandóan kavarjuk. A tűzről levéve még 10 percig kavarjuk, majd töltsük gondosan megmosott, megszárított üvegekbe. A tetejére szórjuk kevés szalicilt, kössük le és gőzöljük ki.

Dolgozó Nő – 1969 május

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.