Tehéntúrós sütemény

2013. január 20., vasárnap · Posted in

Ez egy a Dr. Oetker tehéntúró dobozán található recept, kicsit módosítva. Pontosabban a krém, amit én elkészítettem, csak fél adag, ugyanis soknak találtam az eredeti receptben előírt mennyiséget. Szerintem az általam elkészített mennyiség bőven elég. 


Bevallom nem szoktam ilyen márkás tehéntúrót vásárolni, általában a kimérőst veszem a képviseleti üzletben, de most volt akciós és így már nagyon megérte. Amikor kibontottam a vedret és megkóstoltam, azt hittem álmodok:) Életemben nem ettem ilyen finom tehéntúrót! Kenyérre kenve lehet enni annyira krémes és egyáltalán nem savanykás. Ez valami csoda!


Hozzávalók a tésztához:
  • 250 g liszt,
  • 1 kk sütőpor,
  • 120 g cukor,
  • 1 vanília cukor,
  • 1 tojás,
  • 125 g margarin,
  • 1 késhegynyi só.
Hozzávalók a krémhez:
  • 500 g Dr. Oetker 15%-os tehéntúró,
  • 250 g margarin,
  • 3 tojás,
  • 150 g cukor,
  • 1 vanília cukor,
  • 1,5 evőkanál liszt,
  • 100 g mazsola,
  • 1 citromeszenc (én nem használtam).
A tészta készítése: a lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a sütőport, összekavartam, aztán hozzáadtam a többi anyagot is és a mixer dagasztójával jól összedolgoztam. Egy kerek labdát formáltam belőle, fóliába tekertem és 30 percre hűtőbe tettem pihenni. Utána kinyújtottam és egy kimargarinozott, kilisztezett sütőpapírral kibélelt tepsibe (35×25 cm) helyeztem. Előmelegített sütőben félig megsütöttem. Utána kivettem és hagytam kihűlni. Amíg hűlt, elkészítettem a krémet.
A krém készítése: a tojásokat szétválasztottam és a fehérjékből kemény habot vertem. Egy másik tálba tettem a margarint, a tehéntúrót, a tojássárgákat, a cukrot, a vanília cukrot, a lisztet és addig kavartam a mixerrel, amíg sima krémet nem kaptam. Ekkor hozzáadtam a mazsolát is és összekavartam. Majd végül óvatosan beleforgattam a habot, de ezt már csak kanállal, nehogy összetörjem. Ekkor az egészet a tészta tetejére öntöttem, elegyengettem és visszatettem sülni. 45 – 50 perc alatt, közepes lángon szép pirosra sül. Tálaláskor szórhatunk rá porcukrot, de én sosem szoktam.
Nagyon jó recept, kicsit bonyolultnak néz ki első látásra, de nem kell félni tőle. Az íz magáért beszél.

Káposztás tészta

· Posted in ,

Ez egy olyan fogás, amit nagyon szeretek, de elég ritkán készítek, mert nagyon sokat kell kavargatni. 


Hozzávalók:
  • egy közepes fej friss káposzta,
  • só,
  • bors,
  • kevés olaj,
  • tészta.
A káposztát (mivel a gyalum nem jó) késsel vékony csíkokra vágtam, besóztam, majd jól összegyúrtam és fél órára állni hagytam. Ekkor kicsavartam, egy lábasban kevés olajat forrósítottam, adtam hozzá kevés vizet és beletettem a káposztát. Annyi vizet öntöttem még hozzá, hogy a káposztát ellepje. Fedő alatt puhára főztem és hagytam, hogy elpárologjon róla a víz. Ekkor kezdődik a szórakozás :) Állandó kavargatás mellett addig pároltam, amíg kicsit mintha odakapott volna, hogy meglegyen az a jó íze. Utána borsoztam, hozzáadtam a főtt tésztát és utánasóztam, ha kellett. 

Tudom mások cukorral készítik, de nálunk a cukros változat nem "divat" és őszintén mi ezt szeretjük nagyon.

Paradicsomos káposztaleves

· Posted in ,


Hozzávalók:
  • 1 közepes fej friss káposzta,
  • 1 hagyma,
  • 1 evőkanál házi vegeta,
  • egy db.  szalonnabőr,
  • só,
  • pár db. sertéscsont,
  • fél liter házi paradicsomlé.
A csontokat leforráztam, majd hideg vízzel  feltettem főni. A káposztát a külső leveleitől megtisztítottam és (mivel a gyalum nem jó) vékony csíkokra vágtam és hozzáadtam a csontokhoz. Hozzáadtam továbbá a házi vegetát, a szalonnabőrt, egy kevés sót és a hagymát, majd addig főztem, amíg a káposzta puha lett. Ekkor hozzáadtam a paradicsomlét és egy kevés cukrot és hagytam felforrni. Tálalás előtt a hagymát és a szalonnabőrt kivettem belőle. Tejfölt kínálhatunk hozzá.

Egy kis statisztika :)

2013. január 18., péntek · Posted in


Ma ránéztem a blogom statisztikájára és eléggé meglepődtem.

A "Minden idők legnépszerűbb bejegyzése" statisztika azt mondja nekem (és nektek is), hogy a legkeresettebb a blogomon a "Horgolt csipketerítő minta"

Profilt kellene váltanom :) Sikeresebb lennék a kézimunkával meg a kreatív dolgokkal? :)

Na jó, ez csak poén volt, de azért  jó is, hogy egy nem gasztro bejegyzést ennyien kedvelnek. Ami igaz, nagyon szép a minta, nekem is nagyon tetszik. Bárcsak el tudnám készíteni. De majd egyszer, ha felnövök a feladathoz :)

Salate de boeuf - Francia saláta - Boeuf saláta

2013. január 16., szerda · Posted in ,



Hozzávalók:
  • a húslevesből a főtt zöldségek (sárgarépa, fehérrépa, zeller),
  • savanyú uborka,
  • só,
  • bors,
  • citromlé
  • házilag készített majonéz.
A zöldségeket apróra vágtam.  Összekevertem, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a majonéz egy részét (hagytam a díszítéshez egy keveset) és citromlével savanyítottam. Rákentem a maradék majonézt és díszítettem.  Tálalás előtt 1-2 órára hűtőbe szoktam tenni, hogy az ízek összeérjenek. Pirítóssal isteni finom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.