Fahéjas lengyel perec

2013. február 10., vasárnap · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 550 g liszt,
  • 100 g margarin,
  • 250 ml tej,
  • 25 g friss élesztő,
  • 75 g cukor,
  • 1 csipetnyi só, 
  • 1 vanília.
 A kenéshez:
  • 50 g félig olvasztott margarin,
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 1 ek cukor,
  • 1 vanília
A locsoláshoz:
  • 100 ml víz,
  • 2 ek cukor.
A tejet meglangyosítottam, hozzáadtam egy kanál cukrot, elkevertem benne az élesztőt és hagytam felfutni (kb. 10 perc). A lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliát egy tálba tettem, hozzáadtam az élesztős tejet, összekavartam, majd hozzáadtam az olvasztott (de nem forró) margarint és meggyúrtam. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztettem.


A tésztát kétfelé osztottam. Lisztezett deszkán fél centi vastagságú, téglalap alakúra nyújtottam. A félig olvasztott margarinhoz hozzáadtam a cukrot, a vaníliát, és az őrölt fahéjat, összekavartam és rákentem a tészta felére. Óvatosan összehajtottam és csíkokra vágtam, majd a fenti képen látható módon pereceket készítettem. Megint be kell vallanom, hogy ezt is gyakorolni kell, mert három perec lett elfogadható, a többinek a formája bizony nem a legjobb, de igyekszem :)
Előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Miután kivettem, meglocsoltam a cukros sziruppal. 

Ilyent még nem láttam :(

· Posted in

Egy bannert szerettem volna kitenni a blogomra, a blog címe helyett, de végül nem tetszett, így lemondtam róla és vissza akartam tenni az írott címet.

Figyelmetlenség miatt töröltem az elemet. Amikor visszatettem, ilyen majdnem fekete színnel írta a címet. 

Leellenőriztem, a szín helyesen van megadva, vagyis a színkód szerint a bordós, de mégsem váltja. 

Belemásztam a sablon HTML kódolásba, ott is mindenhol helyesen jelenik meg a szín, és mégis ez a sötét látható.


Ilyet életemben nem láttam, pedig van már jó pár évi tapasztalatom a HTML kódolás terén, nem csak a standard sablonokhoz értek. 


Remélem, hogy helyrejön, vagy megokosodok és megkapom a hibát.
Addig is elnézést kérek a ronda dizájnért.

Tárkonyos csirkeraguleves

2013. február 9., szombat · Posted in


Hozzávalók:
  • 1 hagyma,
  • kevés szalonna kockára vágva,
  • 1 cikk zúzott fokhagyma, só, 
  • bors,
  • csirkeaprólék,
  • fagyasztott mexikói zöldség,
  • ecetes tárkony,
  • levestészta, 
  • egy egész tojás,
  • egy csésze tej. 
A csirkehúst leforráztam. A szalonnát nagyon apróra vágtam és kiolvasztottam. Hozzáadtam az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és üvegesre pároltam. Ekkor sóztam, borsoztam, felöntöttem vízzel, hozzáadtam a csirkeaprólékot és a tárkonyt. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadtam a zöldséget és puhára főztem, majd a levestésztát és hagytam kifőni. A tojást szétválasztottam, a fehérjét hozzáadtam a leveshez, a sárgáját pedig elkavartam a csésze tejjel. Levettem a levest a tűzről, hagytam pár percig hűlni, majd hozzáadtam a habarást és eceteztem. Jó étvágyat!

Olívabogyós briós

2013. február 8., péntek · Posted in ,


Hozzávalók 8 brióshoz:
  • 50 g teljes kiőrlésű liszt,
  • 200 g fehér liszt,
  • 1 egész tojás (a fehérje a tésztába, a sárgája a kenéshez),
  • 50 g margarin,
  • 70 ml olíva olaj, 
  • 100 ml tej,
  • 1/2 kk só,
  • 1 kk sütőpor, 
  • 3 kk szezámmag
  • 100 g fekete olívabogyó apróra vágva.


A lisztet a keverő tálba tettem és  asütőporral összekevertem. Hozzáadtam a margarint, a sót, a felvert tojásfehérjét, az olajat, a szezámmagot, a tejet és végül az apróra vágott olívabogyót. Kézzel jól összedolgoztam. Ha még szükséges, kell adni hozzá egy kevés lisztet. A tésztát 8 egyenlő részre osztottam, 8 golyót formáltam belőle és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem. Tetejüket megkentem tojássárgával és pirosra sütöttem.

Ez az adag édes kevés, mert nagyon eteti magát. Ajánlom a dupla, akár tripla adagot.

Paradicsommártás kolbásszal, tojással és krumplipürével

2013. február 7., csütörtök · Posted in , , ,

Ezzel a fogással most a nagymamámra emlékezek. Ő készítette mindig és nagyon szerettük. Én ritkán készítettem eddig, de szeretném gyakrabban az asztalra tenni, mert nagyon finom.


Hozzávalók:
  • kolbász,
  • tojás,
  • krumplipüré,
  • paradicsomszósz.

A krumplit sós vízben megfőztem, leszűrtem, adtam hozzá kevés tejet és vajat, utána a robotgéppel simára kavartam. Kevés lisztből rántást készítettem, hozzáadtam egy hagymát, hagytam kiforrni, aztán házi paradicsomlével felöntöttem, hagytam kicsit főni, majd ízlés szerint ízesítettem (só, cukor). Tálalás előtt a hagymát ki kell venni belőle. Megfőztem a tojásokat, meghántottam és ketté vágtam. A kolbászt darabkákra vágtam, kevés olajon megsütöttem és máris tálaltam. 

Próbáljátok ki mert nagyon finom.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.