Diétás zöldségleves hasmenéses betegnek

2013. szeptember 17., kedd · Posted in

Sajnos tapasztalatból írom, orvosi ajánlásra készült ez a leves. Gondoltam jól jön majd valakinek, ha ilyen helyzetbe kerül.


Hozzávalók:
  • sárgarépa,
  • fehérrépa,
  • hagyma,
  • rizs,
  • só. 
A sárgarépát és a fehérrépát megtisztítottam és darabokra vágtam, majd elegendő vízben feltettem főni. Hozzáadtam a hagymát egészben, megsóztam és majdnem puhára főztem.  Hozzáadtam a rizst és addig főztem, amíg minden puha lett. Tálalás előtt a hagymát kivettem a levesből.

Az benne a lényeg, hogy rizzsel készült. Köztudott, hogy a rizs jó a hasmenéses betegnek, de az már kevésbé ismert, hogy nem maga a rizs használ, hanem a rizsnyák, ami kifő belőle. Ezért, ha nem levesbe főzzük, hanem csak magára, nem kell leöblíteni, mert akkor elveszti a gyógyhatását.  

Rizspuding

2013. szeptember 13., péntek · Posted in ,

Ez tényleg rizspuding, a szó szoros értelmében. Igazából ez egy rögtönzés, ugyanis betegtől megmaradt sós vízben főtt rizs, hirtelen nem tudtam mit kezdeni vele, mert sósan már senkinek sem kell, így ezt találtam ki. Nagyon finom, igazi különlegesség. Próbáljátok ki. 


Hozzávalók:
  • főtt rizs,
  • 1 tasak kókuszos pudingpor,
  • fél liter tej,
  • cukor ízlés szerint,
  • kevés kakaó,
  • szőlőzselé (amit én főztem)
A már előzőleg megfőtt rizst egy lapos jénai edénybe öntöttem és szépen elterítettem. Elkészítettem a pudingot a tasakon előírt módon, majd ráöntöttem a rizsre úgy, hogy betakarja. Érdemes egy nagyobb edényt használni, hogy ne kerüljön sok rizs egymásra. Hagytam pisit hűlni, majd megszórtam kakaóval és hagytam megkeményedni. Igazából még kellett volna hagyni, de a társaságnak nem volt már türelme, így a puding lágy volt még, de ez igazából nem akadály, nagyon finom így is, mert krémes. Tálaláskor egy kevés házilag főzött szőlőzselét tettem a tetejére. Isteni finom.

Pizzaszósz házilag

2013. szeptember 3., kedd · Posted in ,

Soha nem voltam oda a ketchupért, most sem vagyok. Az üzletit meg végképp elkerülöm, mert sajnos semmi köze a paradicsomhoz, nagyon egészségtelen. Viszont a pizzához és a focacciahoz kell valami szósz, így elkészítettem a sajátomat. Ezt kizárólag a pizzára és a focacciara fogom kenni, de aki szereti, az spagettihez, vagy bármihez használhatja, ugyanis nagyon finom.


Hozzávalók:
  • 85 dkg paprika ledinsztelt állapotban,
  • 3 nagyobb fej hagyma,
  • 10 cikk fokhagyma,
  • 2,5 L házi paradicsomlé,
  • 10 szem bors,
  • 3 babérlevél,
  • 1 csipet őrölt köménymag.
A ledinsztelt paprikát, a darabokra vágott hagymát és a fokhagymát a blenderbe tettem és péppé dolgoztam. A lábasba öntöttem, hozzáadtam a fűszereket, a paradicsomlevet és kavargatva addig főztem, amíg a leve nagyjából elfőtt és pépes lett.
Nem adtam hozzá se sót, se cukrot, mert a paradicsomlét mi tettük el és abban már volt só és egy kevés cukor is. 

Utána üvegekbe töltöttem, minden üvegbe szórtam egy nagyo kevés szalicilt, lekupakoltam és száraz dunsztba tettem másnapig, ott hagytam kihűlni.

Hagymavágás könnyek nélkül

· Posted in

A napokban végre kipróbáltam ezt a módszert és életemben először fel tudtam vágni egy hagymát anélkül, hogy csípte volna a szemem.


Ólőszőr meghántottam a hagymát de anélkül, hogy a közepét kivágnám. Miután lehúztam a haját, kivágtam a közepét és rögtön kidobtam, vagyis betettem a szemetesbe, rá a tetejét (a szemetes az erkélyen van). Utána szélsebesen betettem a hagymát bő hideg vízbe úgy, hogy ellepje és hagytam pár percig ázni. Utána fel tudtam vágni 1 könnycsepp hullatás nélkül. 

Próbáljátok ki. Remélem nem én vagyok az utolsó aki most fedezte fel ezt a technikát :)

Krumpligulyás kicsit másképp

2013. augusztus 30., péntek · Posted in ,


Nálunk nagy sláger a krumpligulyás, mindenki szereti, most viszont másképp készítettem el, tettem bele sárgarépát és fűszerpaprika helyett pedig rendes, friss, paradicsom paprikát. Így is nagyon finom, meg fogom tartani a receptet.

Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 nagy fej hagyma apróra vágva,
  • 1 közepes méretű sárgarépa karikára vágva,
  • 1 paradicsompaprika apróra vágva,
  • 4 - 5 nagy krumpli kockára vágva,
  • egy arasz kolbász karikára vágva,
  • só,
  • kevés olaj,
  • 2 babérlevél.
A hagymát, a sárgarépát kevés olajon elkezdtem párolni. Kavargatás mellett hozzáadtam a paprikát és kolbászt, majd még kb. 10 percig pároltam. Felöntöttem vízzel, hozzáadtam a sót és a babérlevelet és a krumplit, majd puhára főztem.

Nagyon finom lett!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.