Játék!!! - Cseresznyés, meggyes sütemény

2015. június 18., csütörtök · Posted in

Kedves bloggerinák és ügyes háziasszonyok, játékra hívlak benneteket!



Most van a cseresznye és a meggy szezonja és ebből a két isteni finom gyümölcsből nagyon sokféle ízletes és ötletes süteményt lehet készíteni. Arra gondoltam, hogy jó lenne egy játék keretén belül  összefoglalni ezeket a süteményeket. Biztos vagyok benne, hogy mindenki süt ilyen süteményt, nem fog gondot jelenteni, ráadásuk a követelmények sem szigorúak (szerintem). 

Akkor lássuk a szabályokat:
  • Kötelező módon cseresznyés és/vagy meggyes sütemény vehet részt a játékban. Pohárkrémek és poharas desszertek kizárva. Én ezeket nem tartom süteménynek. 
  • A játék időtartama: június 18 (ma) - Júlis 9. Tehát 3 hét áll rendelkezésetekre. Ebben az időszakban elkészített sütemények vehetnek részt a játékban, korábbiak nem. 
  • A blogbejegyzésről egy linket és egy képet kérnék a következő email címre: 
  • Ha elküldted a jelentkezést, kérlek írj ide is egy hozzászólást, nehogy elkallódjon.
  • Akinek nincs blogja, az képet és receptet küldjön. 
  • Nincsenek határok, bárki jelentkezhet. 
  • Nem kötelező, de örülnék, ha írnátok a játékról a blogotokon, vagy az oldalsávba is ki lehet tenni a képet és a linket. 
Én is mint Éva, remélem, hogy nem maradok szégyenben a játékkal, gyertek minél többen, lássuk mit lehet kihozni ebből a két gyümölcsből :)

Lesz nyeremény is, ami meglepetés :)  Annyit elárulok, hogy gasztronómiával kapcsolatos a nyeremény.

Mindenkinek jó sütést kívánok!

Na ki jönne játszani? :)

Az elrontott palacsinta története - második felvonás

2015. június 17., szerda · Posted in ,

Azért második felvonás, mert sajnos ez már a második adag palacsinta, amit szinte menthetetlenül elrontok. Az elsőről itt olvashattok. Van nekem jól bevált palacsinta receptem, de szeretek új recepteket kipróbálni. Ez is új recept szerint készült, de sajnos nem sikerült. Sehogy sem akart rendesen megsülni, esett szét az egész és ragadt oda.


Volt választási lehetőségem:
  1. kidobom az egészet
  2. megmentem és bevállalom azt, hogy esetleg nem sikerül semmit kihozni belőle és a sok alapanyag kárba vesz.
A másodikat választottam. Tudtam, hogy nem lesz könnyű helyrehozni, mert a palacsintatészta nagyon híg,  sok száraz anyag kell hozzá ahhoz, hogy összeálljon. Tettem hozzá még lisztet bőven, zabpelyhet, cukrot, kakaót és szórtam rá diót is. Végül is jó lett, de elkövettem egy hibát: nem tettem hozzá elég zsiradékot, csak az a 8 dkg olvasztott margarin van benne, ami a palacsintába kellett, ezért törik. De ettől eltekintve finom lett. 

Tanulság: egyelőre nem fogok palacsintát sütni. Elég volt.

Rebarbara kicsit másképp - Donal Skehan módra

2015. június 16., kedd · Posted in ,

Ma jelent meg Donal Skehan videója és meglepett mindenféleképp. Egyszer azért, mert rebarbarát készített. Nem gondoltam volna, hogy ezzel az egyszerű gyümölccsel a sztárszakácsok is foglalkoznak. Másodszor pedig azért, mert párolt rebarbarát készített és ráadásul héjastól, vagyis nem hámozta meg a rebarbarát.

Aki nem tud angolul, annak lefordítom a receptet.
Hozzávalók:
  • 500 g rebarbaraszár,
  • 3 evőkanál méz,
  • 2 narancs,
  • 2 csillagánizs,
  • 1,5 cm gyömbér.
Levágja a levelét, mert az mérgező. 5 cm-es darabkákra vágja, tepsibe teszi. Lehámozza a narancs héját vékonyan, kicsavarja két narancs  levét, amihez hozzáad 2 db csillagánizst (kicsit elmorzsolja, hogy jobban kiadja az aromáját), belereszel egy adag gyömbért, hozzáad egy adag mézet, ráönti a rebarbarára és ráteszi a lehámozott narancshéjat. Bevonja fóliával, sütőbe teszi és 150 C fokon kb. 40 percig párolja, 30 percig fóliával, 10 percig fólia nélkül. Fagylat, panna cotta vagy akár palacsinta mellé ajánlja.

Idén már nem, de jövőre biztos ki fogom próbálni, mert nagyon jónak néz ki!

Oregánós focaccia

2015. június 15., hétfő · Posted in , ,

Nagyon szeretem a focacciat és gondoltam most kipróbálom az oregánós változatot is. Receptet természetesen az olaszoktól kölcsönöztem :) Jól választottam a receptet, mert nagyon finom lett.


Hozzávalók: 
  • 350 g fehér liszt,
  • 7 g száraz porélesztő,
  • 1 kiskanál só,
  • 2 kávéskanál cukor,
  • 1 evőkanál olíva olaj,
  • 210 ml langyos víz.
A tetejére:
  • 2 evőkanál olíva olaj,
  • só,
  • oregánó.
A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a cukrot, a sót, az élesztőt és jól összekavartam. Az olajat hozzáadtam a langyos vízhez, az egészet hozzáadtam a liszthez, és jól összedolgoztam. Letakarva meleg helyen egy órát pihentettem. Utána jól átdolgoztam (kb. 1 percig), hogy a levegő kimenjen belőle, majd kinyújtottam és olajozott tepsibe helyeztem. 

További 20 percig hagytam még pihenni, ismét letakarva. Az idő letelte után a tetejére ujjaimmal mélyedéseket nyomkodtam, megkentem olajjal, megszórtam durva sóval és oregánóval, majd hagytam még 10 percig kelni.

Előmelegített sütőben ropogósra sütöttem.



Brassói hús

2015. június 14., vasárnap · Posted in , ,

Ez megint egy olyan recept, amit ezer évvel ezelőtt vágtam kivalamelyik újságból. Most sorra veszem elő őket és készítem el valamennyit. Idézem a recept szövegét, utána leírom azt, hogyan készítettem el.


A tetszés szerinti disznó- vagy marhahúst csíkokra vágjuk. Olajban fehéredésig dinszteljük. Borssal, paprikával, sóval, kevés mustárral és majoránnával fűszerezzük. Felengedjük vízzel, mielőtt megpuhulna, teszünk bele zöldborsót gombát (konzerv), pár gerezd összezúzott fokhagymát. Szalmakrumplival nagyon finom.
A sertésszeletet vékony csíkokra vágtam, megsóztam, borsoztam és olíva olajban fehéredésik pároltam. Hozzáadtam 1 kiskanál mustárt, 1 cikk apróra vágott fokhagymát és annyi vizet öntöttem hozzá, hogy ellepje. Fedő alatt puhára főztem.


Közben a frissen szedett zöldborsót enyhén sós vízben 15 - 20 perc alatt puhára pároltam és héjában megfőztem hozzá a burgonyát.
Az apróra vágott petrezselyemzöldet kevés vajon megfuttattam, hozzáadtam a kockára vágott burgonyát, jól összekavartam, hogy vegye át a petrezselyemzöld ízét. Hozzáadtam a húst a lefőtt szósszal együtt, a zöldborsót  és összekavartam.

Nekem nagyon ízlett ez a hús-borsó-burgonya kombináció.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.