Tejfölös lilapereszke paprikás puliszkával

2015. november 8., vasárnap · Posted in ,


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg lilapereszke,
  • 1 fej lilahagyma,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • olaj,
  • só,
  • bors,
  • tejföl.
A gombát megtisztítottam, megmostam és felszeleteltem. A hagymát apróra vágtam, a forró olajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a gombát, sóztam és borsoztam. Vizet nem kell adni hozzá, mert a gomba nagyon sok vizet enged. Tehát a saját levében hagytam párolódni addig, amíg megpuhult. Ekkor már elég jól elfőtt a vize, így kicsit utánaízesítettem és hozzáadtam a megfelelő mennyiségű tejfölt. Puliszkával tálaltam.

Mazsolás scone, avagy mazsolás skót pogácsa

2015. november 7., szombat · Posted in , , ,

Ezt a mennyei finomságot Frei Tamásnak köszönöm! A megmentő című könyvében olvastam róla, felkeltette a figyelmem, gyorsan utánanéztem és el is készítettem. 


Rengeteg változata ismert, de elsőre valami egyszerűt szerettem volna, így erre a mazsolás változatra esett a választásom. 


Nagyon gyorsan és könnyen el lehet készíteni, nem kell nagy tudás hozzá és ami a legjobb benne, hogy a 70 dkg liszthez a 10 dkg cukor bőven elegendő, ugyanis a mazsola is édes, így nem kell agyoncukrozni.

Hozzávalók 45 darabhoz:
  • 70 dkg fehér liszt,
  • 10 dkg cukor,
  • 4 tojás,
  • 300 ml tej,
  • 15 dkg vaj vagy margarin,
  • 1,5 tasak sütőpor,
  • 15 dkg mazsola
  • 2 csipet só.
Itt az a lényeg, hogy hideg alapanyagokkal nagyon gyorsan kell dolgozni. 

A lisztet a dagasztó tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, a sütőport, a cukrot és elmorzsoltam benne a hideg margarint. A tojásokat felvertem és 4 evőkanálnyit félretettem a kenéshez.  A többit hozzáadtam a száraz alapanyagokhoz és a tejet apránként hozzáadogatva tésztát gyúrtam. Nem kell sokat gyúrni, csak épp annyit, hogy összeálljon. Ekkor hozzáadtam az előzőleg beáztatott és lecsepegtetett mazsolát és kicsit beledolgoztam a tésztába. 

Lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra nyújtottam csak úgy, tenyérrel. Egy 5 cm átmérőjű kekszvágóval kiszaggattam. Minden szaggatás előtt lisztbe kell mártani a kekszvágót, hogy ne ragadjon. A kivágott scone-okat sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és tetejüket megkentem a félretett tojással és előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.

Az eredeti recept itt található.

Tejfölös zúzapaprikás csigatésztával

2015. november 6., péntek · Posted in


Hozzávalók 2 személyre:
  • 50 dkg zúza és szív,
  • 2 közepes fej hagyma (vörös és lilahagyma),
  • 3 evőkanál olaj,
  • só,
  • bors,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • tejföl.
A zúzát megtisztítottam, levágtam az inas részt, a szíveket kettévágtam és jól megmostam. A hagymát apróra vágtam és az olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a pirospaprikát, a húst, majd jó bőven felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a fokhagymát, a sót, a borsot és fedő alatt kb. 2 óra alatt puhára pároltam, de közben mindig vigyáztam arra, hogy ne főjön le a leve. Amikor a hús megpuhult, még mindig volt annyi leve, hogy meg tudtam benne főzni a csigatésztát, így beletettem a tésztát és kavargatás mellett puhára főztem. Levettem a tűzről, belekavartam ízlés szerint tejfölt és tálaltam melegen. 

Szőlőkompót télire üvegben

2015. november 5., csütörtök · Posted in , , ,

Még sosem tettem el szőlőkompótot eddig. Most ezt is kipróbáltam. 

Hozzávalók:
  • szőlő,
  • cukor,
  • kevés szalicil.
A szőlőt jól megmostam, hagytam lecsepegni, majd leszemeltem és üvegekbe töltöttem. A vizet a megszokott módon mértem, tehát úgy hogy mindegyik üveget megtöltöttem vízzel, kivéve az utolsót. Utána a vizet egy edénybe öntöttem, minden üveghez számoltam 1,5 evőkanál cukrot. A vizet felforraltam, a cukrot feloldottam benne és az üvegekbe öntöttem. Késhegynyi szalicilt tettem a tetejükre, majd lekupakoltam. Vizes dunsztban addig főztem, amíg a szőlő leve megszínezte az üvegekben lévő vizet. Ekkor levettem a tűzről és a vízben hagytam kihűlni.

Sára lángosa - Blogkóstoló 25-ik fordulójára

· Posted in

A Blogkóstoló 25-ik fordulóján Fortuna Anit sorsolta nekem, A parókia konyhája című blog íróját. Egy kis nézelődés utána úgy döntöttem kipróbálom ezt a bibliai receptet


Hozzávalók:
  • 30 g élesztő (én 7 g szárított élesztőt használtam)
  • 2 evőkanál olívaolaj vagy olvasztott vaj (olajat használtam)
  • 1 teáskanál só
  • 300 g víz
  • 500 g búzaliszt.
A lisztet a keverőtálba öntöttem, hozzáadtam a sót és az élesztőt, majd az olajat és a langyos vizet apránként adagolva hozzá, tésztát gyúrtam. Meleg helyen, letakarva 15 - 20 percig kelesztettem.  A tésztát négyfelé osztottam, kinyújtottam, majd meleg helyen ismét kelni hagytam, míg duplájára nem nőtt. Előmelegített sütőben megsütöttem. 


Én kicsit kisebbre és vastagabbra hagytam, ezért fogyasztáskor kettévágtam és felvágottat, sajtot és zöldséget tettem közéje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.