Grapefruitos almadzsem

2015. november 11., szerda · Posted in , , ,

Már egy ideje nem hagy nyugodni az almadzsem gondolata. Még sosem főztem és gondoltam ideje lenne kipróbálni. Most már van hazai alma bőven, így nekiláttam. Volt itthon egy db. grapefruitom és gondoltam kicsit gazdagítom vele az almadzsem ízvilágát. 


Hozzávalók:
  • 1,5 kg alma, golden, jonagold és jonatán vegyesen,
  • 1 db piros grapefruit,
  • 20 dkg cukor,
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj,
  • kevés szalicil.
Az almát meghámoztam, kivágtam a magházát és apró darabkákra vágtam. A grapefruitot meghámoztam és a gyümölcs húsát a hártyától megszabadítottam. Csak a húsát használtam fel. A megtisztított és megvágott gyümölcsöket fazékba tettem, hozzáadtam egy kevés vizet és a fahéjat, majd kavargatás mellett Megfőztem. Nem kell sokat főzni, mert egyik gyümölcs sem kemény és nem enged sok levet, tehát kb. 1 óra alatt meg is volt. Hozzáadtam a 20 dkg cukrot és kavargatva még főztem 10 percet. Utána levettem a tűzről, belekavartam egy kevés szalicilt, majd üvegekbe töltöttem. Rácsavartam a kupakot és meleg dunsztban hagytam kihűlni másnapig.
Egy jótanács: ehhez az almamennyiséghez bőven elég az 1 grapefruit.
(Másnap természetesen már ki kellett bontani és nekiesni, így fele már el is fogyott, úgyhogy lesz még almadzsem főzés.)

Meggyes-mákos piskóta

2015. november 9., hétfő · Posted in , , ,


Hozzávalók:
  • 4 nagy tojás,
  • 25 dkg liszt,
  • 25 dkg cukor,
  • 1/2 tasak sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • 100 ml tej (1,5%-ost használtam),
  • 10 dkg darált mák,
  • 1 üveg kimagolt meggybefőtt.

A tojásokat szétválasztottam, a tojásfehértjékből kemény habot vertem és félretettem. A tojássárgákhoz hozzáadtam a cukrot és habosra kavartam. Utána hozzáadtam a mákot, apránként a tejet és a lisztet, amiben előzőleg elkavartam a sütőport. Hozzáadtam a tojásfehérjét és óvatosan, kanállal beleforgattam. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem, rászórtam a kimagolt, lecsepegtetett meggyet és előmelegített sütőben megsütöttem.

Tejfölös lilapereszke paprikás puliszkával

2015. november 8., vasárnap · Posted in ,


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg lilapereszke,
  • 1 fej lilahagyma,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • olaj,
  • só,
  • bors,
  • tejföl.
A gombát megtisztítottam, megmostam és felszeleteltem. A hagymát apróra vágtam, a forró olajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a gombát, sóztam és borsoztam. Vizet nem kell adni hozzá, mert a gomba nagyon sok vizet enged. Tehát a saját levében hagytam párolódni addig, amíg megpuhult. Ekkor már elég jól elfőtt a vize, így kicsit utánaízesítettem és hozzáadtam a megfelelő mennyiségű tejfölt. Puliszkával tálaltam.

Mazsolás scone, avagy mazsolás skót pogácsa

2015. november 7., szombat · Posted in , , ,

Ezt a mennyei finomságot Frei Tamásnak köszönöm! A megmentő című könyvében olvastam róla, felkeltette a figyelmem, gyorsan utánanéztem és el is készítettem. 


Rengeteg változata ismert, de elsőre valami egyszerűt szerettem volna, így erre a mazsolás változatra esett a választásom. 


Nagyon gyorsan és könnyen el lehet készíteni, nem kell nagy tudás hozzá és ami a legjobb benne, hogy a 70 dkg liszthez a 10 dkg cukor bőven elegendő, ugyanis a mazsola is édes, így nem kell agyoncukrozni.

Hozzávalók 45 darabhoz:
  • 70 dkg fehér liszt,
  • 10 dkg cukor,
  • 4 tojás,
  • 300 ml tej,
  • 15 dkg vaj vagy margarin,
  • 1,5 tasak sütőpor,
  • 15 dkg mazsola
  • 2 csipet só.
Itt az a lényeg, hogy hideg alapanyagokkal nagyon gyorsan kell dolgozni. 

A lisztet a dagasztó tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, a sütőport, a cukrot és elmorzsoltam benne a hideg margarint. A tojásokat felvertem és 4 evőkanálnyit félretettem a kenéshez.  A többit hozzáadtam a száraz alapanyagokhoz és a tejet apránként hozzáadogatva tésztát gyúrtam. Nem kell sokat gyúrni, csak épp annyit, hogy összeálljon. Ekkor hozzáadtam az előzőleg beáztatott és lecsepegtetett mazsolát és kicsit beledolgoztam a tésztába. 

Lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra nyújtottam csak úgy, tenyérrel. Egy 5 cm átmérőjű kekszvágóval kiszaggattam. Minden szaggatás előtt lisztbe kell mártani a kekszvágót, hogy ne ragadjon. A kivágott scone-okat sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és tetejüket megkentem a félretett tojással és előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.

Az eredeti recept itt található.

Tejfölös zúzapaprikás csigatésztával

2015. november 6., péntek · Posted in


Hozzávalók 2 személyre:
  • 50 dkg zúza és szív,
  • 2 közepes fej hagyma (vörös és lilahagyma),
  • 3 evőkanál olaj,
  • só,
  • bors,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • tejföl.
A zúzát megtisztítottam, levágtam az inas részt, a szíveket kettévágtam és jól megmostam. A hagymát apróra vágtam és az olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a pirospaprikát, a húst, majd jó bőven felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a fokhagymát, a sót, a borsot és fedő alatt kb. 2 óra alatt puhára pároltam, de közben mindig vigyáztam arra, hogy ne főjön le a leve. Amikor a hús megpuhult, még mindig volt annyi leve, hogy meg tudtam benne főzni a csigatésztát, így beletettem a tésztát és kavargatás mellett puhára főztem. Levettem a tűzről, belekavartam ízlés szerint tejfölt és tálaltam melegen. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.