Tejfölös zöldbableves csirkeaprólékra

2015. november 14., szombat · Posted in , ,


Hozzávalók:
  • 1 csomag csirkehát,
  • 450 g fagyasztott zöldbab,
  • 1 hagyma,
  • 3 ek olaj,
  • só,
  • bors,
  • pirospaprika,
  • tejföl ízlés szerint
  • petrezselymes fűszerecet (de bármilyen ecet jó).
A hagymát apróra vágtam és az olajon üvegesre dinszteltem. Hozzáadtam a pirospaprikát, felöntöttem vízzel és beleraktam a leforrázott csirkehátakat. Hozzáadtam a sót, a borsot, majd feltettem főni. Addig főztem, amíg a csirkehús majdnem puha volt. Ekkor hozzáadtam a fagyasztott zöldbabot és addig főztem, amíg minden megpuhult. Levettem a tűzről, hozzáadtam a tejfölt, az ecetet és tálaltam.

Vadas

2015. november 12., csütörtök · Posted in ,

Gyerekkorom szép emléke :) Akkoriban nem nagyon lehetett kapni nyelvet, így ritkán volt vadas nálunk, pedig mindenki szerette. Általában marhanyelvből készül, vagy marhalábszárból, de most disznónyelvet vásároltam hozzá.


Hozzávalók 4 személyre: 
  • 4 disznónyelv,
  • 6 - 8 nagyobb sárgarépa,
  • 1 sárgarépa,
  • 1 fehérrépa,
  • 4 cikk fokhagyma,
  • 5 szem feketebors,
  • 3 babérlevél,
  • só,
  • 2 ek liszt,
  • kevés olaj,
  • tejföl,
  • 1 kk mustár.
A húst és a zöldségeket megmostam és megtisztítottam. Beleraktam a kuktába, hozzáadtam a sót és a fűszereket, majd felöntötem annyi vízzel, hogy jól ellepje. Lezártam a kuktát és lassú tűzön 2,5 órát főztem. Utána kivettem a nyelvet, hagytam kicsit meghűlni, majd lenyúztam a bőrét. 
A sárgarépát, a fehérrépát és a fokhagymacikkeket a blenderbe tettem és pépet készítettem belőlük. A lisztből kevés olajjal rántást pirítottam, majd hozzáadtam a sárgarépás pépet, a mustárt, a tejfölt, a fővő léből egy keveset és simára kavarva főztem kb 10 percig. Utána lehet fűszerezni még, ha nem elég.
Tésztát főztem mellé, ráöntöttem a vadasmártást és a szeletelt hússal tálaltam.

Grapefruitos almadzsem

2015. november 11., szerda · Posted in , , ,

Már egy ideje nem hagy nyugodni az almadzsem gondolata. Még sosem főztem és gondoltam ideje lenne kipróbálni. Most már van hazai alma bőven, így nekiláttam. Volt itthon egy db. grapefruitom és gondoltam kicsit gazdagítom vele az almadzsem ízvilágát. 


Hozzávalók:
  • 1,5 kg alma, golden, jonagold és jonatán vegyesen,
  • 1 db piros grapefruit,
  • 20 dkg cukor,
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj,
  • kevés szalicil.
Az almát meghámoztam, kivágtam a magházát és apró darabkákra vágtam. A grapefruitot meghámoztam és a gyümölcs húsát a hártyától megszabadítottam. Csak a húsát használtam fel. A megtisztított és megvágott gyümölcsöket fazékba tettem, hozzáadtam egy kevés vizet és a fahéjat, majd kavargatás mellett Megfőztem. Nem kell sokat főzni, mert egyik gyümölcs sem kemény és nem enged sok levet, tehát kb. 1 óra alatt meg is volt. Hozzáadtam a 20 dkg cukrot és kavargatva még főztem 10 percet. Utána levettem a tűzről, belekavartam egy kevés szalicilt, majd üvegekbe töltöttem. Rácsavartam a kupakot és meleg dunsztban hagytam kihűlni másnapig.
Egy jótanács: ehhez az almamennyiséghez bőven elég az 1 grapefruit.
(Másnap természetesen már ki kellett bontani és nekiesni, így fele már el is fogyott, úgyhogy lesz még almadzsem főzés.)

Meggyes-mákos piskóta

2015. november 9., hétfő · Posted in , , ,


Hozzávalók:
  • 4 nagy tojás,
  • 25 dkg liszt,
  • 25 dkg cukor,
  • 1/2 tasak sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • 100 ml tej (1,5%-ost használtam),
  • 10 dkg darált mák,
  • 1 üveg kimagolt meggybefőtt.

A tojásokat szétválasztottam, a tojásfehértjékből kemény habot vertem és félretettem. A tojássárgákhoz hozzáadtam a cukrot és habosra kavartam. Utána hozzáadtam a mákot, apránként a tejet és a lisztet, amiben előzőleg elkavartam a sütőport. Hozzáadtam a tojásfehérjét és óvatosan, kanállal beleforgattam. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem, rászórtam a kimagolt, lecsepegtetett meggyet és előmelegített sütőben megsütöttem.

Tejfölös lilapereszke paprikás puliszkával

2015. november 8., vasárnap · Posted in ,


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg lilapereszke,
  • 1 fej lilahagyma,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • olaj,
  • só,
  • bors,
  • tejföl.
A gombát megtisztítottam, megmostam és felszeleteltem. A hagymát apróra vágtam, a forró olajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a gombát, sóztam és borsoztam. Vizet nem kell adni hozzá, mert a gomba nagyon sok vizet enged. Tehát a saját levében hagytam párolódni addig, amíg megpuhult. Ekkor már elég jól elfőtt a vize, így kicsit utánaízesítettem és hozzáadtam a megfelelő mennyiségű tejfölt. Puliszkával tálaltam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.