Fő az egészség! - Diétás Tzatziki szósz (Τζατζίκι)

2013. május 27., hétfő · Posted in ,

A tzatziki szószt nekem nem lenne szabad enni, mert úgy az uborka héja, mint a fokhagyma árt az epémnek és sajnos nem csak én vagyok ebben a helyzetben. Sokáig nem ettem, aztán gondoltam egyet és elkészítettem a saját változatomat. Volt olyan, aki azt mondta, hogy ennek semmi köze az eredetihez, de nekem így is megfelel, pontosabban az eredetit nem tudom megenni, de ezt igen.


Hozzávalók: 
  • 3 uborka
  • 1 cikk fokhagyma, 
  • pár csepp olívaolaj, 
  • citromlé, ízlés szerint, 
  • 6 evőkanál natúr joghurt (2%-os), 
  • só,

Az uborkát alaposan megmostam, majd felületesen meghámoztam. A képen lehet látni, hogy a héja csak csíkokban van meg. Ez az egyik, amiért diétás, ugyanis az epebetegnek az uborkahéj nagyon ártalmas, ezért ezt a megoldást találtam illőnek. Az uborkákat lereszeltem a nagy lyukú reszelőn. Enyhén sóztam, kb.  egy órát állni hagytam, de időnként összekavartam, aztán  kinyomkodtam a levét. Hozzáadtam a zúzott fokhagymát, meglocsoltam kevés  olívaolajjal és kevés citromlével, majd hozzákavartam a joghurtot. Egy órára hűtőbe tettem, hogy összeérjen.


Kaprot is szoktam bele tenni, de most épp nem volt.

Húsok mellé tálalom, mert kiváló ízvilágot biztosít.

Ezt a receptet a Mrita által továbbadott mozgalomra töltöttem fel.  Itt is köszönöm szépen Neki, hogy rám gondolt!


A Fő az egészség! mozgalom szabályai pedig a következők:
  1. Ha megkaptad a felkérést, tölts fel egy olyan ételt blogodra, vagy honlapodra - a mozgalom logójával együtt - amit egészséges, vagy a megszokottnál egészségesebb módon készítettél el.
  2. Az egyetlen kikötés a recepttel kapcsolatban az, hogy megfeleljen a "Fő az egészség!" mozgalom szempontjainak.
  3. A recept mellett tanácsokat adhatsz egészséges elkészítési módokról, vagy írhatsz alapanyagokról is.
  4. A felkérést 2-3 bloggernek add tovább, akiket erről értesítesz kommentben, vagy e-mailben.
 Akiknek továbbadnám:
 Fogadjátok szeretettel!

Egyszerű mazsolás piskóta

2013. május 25., szombat · Posted in , ,


Hozzávalók:
  • 4 tojás,
  • 250 g kristálycukor,
  • 250 g liszt,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 1/2 csésze víz,
  • 1 jó marék mazsola (vagy más gyümölcs)
A tojásokat a cukorral habosra kavartam, apránként, további kavarás mellett hozzáadtam a sütőporos lisztet. Sütőpapírral kibélelt formába öntöttem, rászórtam a mazsolát és előmelegített sütőben készre sütöttem. Pofonegyszerű és nagyon finom!

Húsleves marhalábszárra és hamis vadas

2013. május 18., szombat · Posted in , ,

Ez a téma már eleve érdekes, mert ahány ház, annyi szokás alapon millió változata létezik a húslevesnek. Magyarországon zöldséggel együtt tálalják, metélt nélkül, nálunk Erdélyben cérnametélttel,  van aki zöldséggel, van aki anélkül, én mikor hogy :)


Nálunk többnyire csirkehúsra, de marhalábszárra is készül húsleves. Én a csirkét kedvelem jobban, de most volt itthon marhalábszár, így ezt főztem meg. 

Van olyan is, hogy a sárgarépát a levessel tálalom, de mivel nem mindenki kedveli, így nagyon sokszor nem kerül a levesbe. Régi szokás, hogy a levesben megfőtt zöldségből majonézes beuf salátát készítünk, így megvan a reggeli-vacsora is, meg a zöldség sem vesz kárba.


Most már sajnos ott tartunk, hogy a beuf salátának nincs keletje, mindenki jóllakott vele. Ma azon gondolkoztam, hogy mit csináljak, hogyan csináljam, hogy felhasználjak mindent és jól is járjunk. A képeken látható menüt találtam ki.

A lábszárat általában visszateszem a levesbe és minden tányérba jut belőle egy darabka, de most vadast készíttetem mellé és így egy kevés tésztával megvolt a második is. 

Azért írtam, hogy hamis vadas, mert mi mindig marhanyelvre főztük a vadast és igazából már nem emlékszem, hogy a sárgarépa hogyan volt megfőzve. Most lereszeltem a levesben puhára főtt sárgarépát és a fehérrépát, lábasba tettem, adtam hozzá 2 babérlevelet, kevés vizet és kb. 20 percig még főztem. Utána két kiskanál lisztből, egy kanál tejből és két evőkanál tejfölből habarást készítettem, hozzáadtam a zöldségkrémhez, adtam még hozzá tejfölt és hagytam kiforrni. Kevés sóval és ecettel utánaízesítettem, majd a tésztára tettem, mellé pedig a levesben főtt lábszárdarabot.

Nagyon finom lett és azt hiszem átállok erre a változatra, mert ízletes és gazdaságos is.

Egy év

2013. május 17., péntek · Posted in

Ma egy éve kezdtem el vezetni ezt a blogot. El sem hiszem, hogy azóta eltelt egy év. Most így, ahogy visszanézek látom, hogy 214 bejegyzés született, 46 követője lett a blognak és 26.778 oldalnézés a blogger szerint.


Szeretném megköszönni Nektek, hogy olvassátok a blogomat és értékelitek az igyekezetemet :)   Igyekszem ezután is újat mutatni, egészséges ételeket készíteni az elkövetkezendő években is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.