Ez a téma már eleve érdekes, mert ahány ház, annyi szokás alapon millió változata létezik a húslevesnek. Magyarországon zöldséggel együtt tálalják, metélt nélkül, nálunk Erdélyben cérnametélttel, van aki zöldséggel, van aki anélkül, én mikor hogy :)
Nálunk többnyire csirkehúsra, de marhalábszárra is készül húsleves. Én a csirkét kedvelem jobban, de most volt itthon marhalábszár, így ezt főztem meg.
Van olyan is, hogy a sárgarépát a levessel tálalom, de mivel nem mindenki kedveli, így nagyon sokszor nem kerül a levesbe. Régi szokás, hogy a levesben megfőtt zöldségből majonézes beuf salátát
készítünk, így megvan a reggeli-vacsora is, meg a zöldség sem vesz
kárba.
Most már sajnos ott tartunk, hogy a beuf salátának
nincs keletje, mindenki jóllakott vele. Ma azon gondolkoztam, hogy
mit csináljak, hogyan csináljam, hogy felhasználjak mindent és
jól is járjunk. A képeken látható menüt találtam ki.
A lábszárat általában visszateszem a levesbe és minden tányérba jut belőle egy darabka, de most vadast készíttetem mellé és így egy kevés tésztával megvolt a második is.
A lábszárat általában visszateszem a levesbe és minden tányérba jut belőle egy darabka, de most vadast készíttetem mellé és így egy kevés tésztával megvolt a második is.
Azért írtam, hogy hamis vadas, mert mi mindig
marhanyelvre főztük a vadast és igazából már nem emlékszem,
hogy a sárgarépa hogyan volt megfőzve. Most lereszeltem a levesben
puhára főtt sárgarépát és a fehérrépát, lábasba tettem,
adtam hozzá 2 babérlevelet, kevés vizet és kb. 20 percig még
főztem. Utána két kiskanál lisztből, egy kanál tejből és két
evőkanál tejfölből habarást készítettem, hozzáadtam a
zöldségkrémhez, adtam még hozzá tejfölt és hagytam kiforrni.
Kevés sóval és ecettel utánaízesítettem, majd a tésztára
tettem, mellé pedig a levesben főtt lábszárdarabot.
Nagyon finom lett és azt hiszem átállok erre a változatra, mert ízletes és gazdaságos is.
Nagyon finom lett és azt hiszem átállok erre a változatra, mert ízletes és gazdaságos is.
Sokszor szoktam, így készíteni a húslevest, ha marhahúsból készítem, mert akkor a zöldségből vadast lehet készíteni és rögtön két fogásunk van. Nagyon finom lehetett, mind a leves, mind a vadas. Szívesen ebédeltem volna Nálad.
VálaszTörlésMrita, megtiszteltetés lenne számomra Téged vendégül látni :)
TörlésNálunk mindig tyúkbúl készól a húsleves, csak házi cérnametélttel tálalva, a zöldség már elfogy mielőtt befőznénk a metéltet, mert imádjuk a húslevesben főtt zöldséget.
VálaszTörlésÉn is szeretek lopkodni a zöldségből akkor melegen, frissen :)
TörlésÉn még nem is hallottam ilyen vadasan és salátának elkészítve. Igaz én pipiből főzöm a húslevest és minden zöldséget szeretek benne, úgy mint Katiék, mi is felfaljuk a levessel együtt.
VálaszTörlésMás szokások vannak nálunk is, minden megyében másképp főznek, ízesítenek.
Így van, ahány ház, annyi szokás :)
Törlés