Káposztás lepény

2014. augusztus 20., szerda · Posted in ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 500 g liszt,
  • 20 g margarin,
  • 1 csipet só,
  • 1 tasak száraz élesztő (lehet friss is),
  • kb. 250 ml langyos víz,
  • 1 tojássárga a kenéshez.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1 nagy fej káposzta,
  • só,
  • bors,
  • kevés olaj.

A káposztát megtisztítottam, legyalultam és enyhén besóztam, majd hagytam kicsit puhulni. Időnként összevacskoltam, majd kb. 30 perc után kicsavartam és kevés olajjal és vízzel feltettem dinsztelni. Néha megkavartam és addig dinszteltem, amíg kb. félpuha lett. Ekkor levettem a tűzről, leszűrtem a maradék levét és megszórtam borssal.

A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a sót, a száraz élesztőt, belevágtam a margarint, összekevertem és a langyos vízzel tésztát gyúrtam belőle. Meleg helyen fél órát kelesztettem.  Lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam, majd két részre osztottam. Az egyik felét a forma méretére nyújtottam úgy, hogy a szélén 2 ujjnyi pereme legyen. A kerek formát margarinnal megkent sütőpapírral kibéleltem, majd óvatosan belehelyeztem a tésztát. Megszurkáltam villával és beletettem a ledinsztelt káposztát. A maradék tésztát megint elosztottam 1/3 - 2/3 arányban. A nagyobbik részből egy kerek lapot nyújtottam és ráhelyeztem a káposztára, a széleit ügyesen elegyengetve, hogy mindenhol betakarja a káposztát. A maradék tésztából próbáltam művészkedni kicsit, de mivel elég gyerekcipőben jár az efféle tudásom, sajnos csak annyit tudtam kihozni, amennyi a képen látszik. 

A tészta tetejét megkentem tojássárgával, megszórtam durva sóval és előmelegített sütőben megsütöttem.

Egyszerű szilvadzsem

· Posted in , ,

A szilvadzsemet nagyon sokféleképp el lehet készíteni. Általában ízesítve készítik, fahajat, szegfűszeget, szegfűborsot adnak hozzá. Mindig újítunk, mindig kitalálunk valamit, amivel az előzőt übereljük. Én most úgy döntöttem, hogy tisztán fogom elkészíteni, ízesítés nélkül. Az idén már főztem egy adag barackos szilvadzsemet, az elég lesz ízesített dzsemnek.


Hozzávalók:
  • 3 kg szilva,
  • 10  ek kristálycukor,
  • 1/4 kk szalicil.
A szilvát jól megmostam, kimagoltam, majd feltettem főni. Kavargatás mellett kb. 1 órát főztem, hogy a leve párologjon és sűrűsödjön. Utána hozzáadtam 10 ek cukrot, jól összekavartam és még 10 percig főztem. Az az igazság, hogy ez a szilva annyira édes volt, hogy cukor nélkül is meg lehetett volna főzni. Utána levettem a tűzről, hozzáadtam a szalicilt, jól összekavartam és csavaros üvegekbe töltöttem. Száraz dunsztba tettem másnapig. Nekem ebből az adagból 1 db. 720 ml-es és 4 db. 370 ml-es üveg dzsemem lett.

Paradicsomos zöldbab télire üvegben

2014. augusztus 19., kedd · Posted in ,

Ez egy nagyon finom és gyors megoldás a téli napokra. Érdemes elkészíteni, mert télen csak ki kell bontani az üveget, beleönteni egy kis forrásban levő vízbe, esetleg adni hozzá egy kis házi paradicsomlét és kész a finom leves.


Hozzávalók:
  • zöldbab, de lehet nyugodtan ceruzabab is,
  • szemes bab (friss), de ez opcionális,
  • vágott petrezselyemzöld,
  • paradicsom,
  • hagyma,
  • kevés olaj,
  • só.

A zöldbabot megtisztítottam, megmostam, szárait eltávolítottam, majd megtördeltem. A hagymát és a petrezselyemzöldet  apróra vágtam. A paradicsomot pár percig forráztam, utána lehajaztam és kockára vágtam.


Egy megfelelő edény aljára egy kevés olajat öntöttem és elkezdtem a rétegezést: egy réteg zöldbab, egy réteg hagyma, egy réteg petrezselyemzöld, egy réteg szemes bab, egy réteg paradicsom, rá pedig só. Ezt addig kell csinálni, amíg az alapanyag elfogy, de a tetejére mindenképp zöldbab kerüljön. (A kép kicsit zavaró, mert nekem kevés volt a szemes bab, így csak a második rétegbe került.) Miután kész voltam a rétegezéssel, annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje és lassú tűzön puhára főztem. Figyelem!!!  Nem kell kavarni!!! Időközben még adtam hozzá vizet, hogy legyen miben főnie. Akkor van kész, ha a teteje is megpuhult. Levettem a tűzről és üvegekbe tettem. Vizes dunsztban kidunsztoltam, majd a vízben hagytam kihűlni.

Diós, lekváros, kakaós sütemény

2014. augusztus 18., hétfő · Posted in , ,



Hozzávalók:
  • 1 tojás,
  • 6 dkg margarin,
  • 25 dkg cukor,
  • 25 dkg liszt,
  • 1 tasak sütőpor,
  • 3 ek kakaó,
  • 8 dkg dió,
  • 2 dl tej,
  • 4 ek riblizlilekvár,
  • tetejére porcukor.

A cukrot, a ribizlilekvárt, a margarint, a diót és a tojást mixerrel  habosra kavartam. Összekavartam a  lisztet, a sütőport és a kakaót, majd apránként a margarinos masszához adtam, miközben  öntöttem hozzá a tejet is. Előmelegített sütőben megsütöttem. Rácson hagytam kihűlni, majd megszórtam porcukorral. Nagyon egyszerű süti és nagyon finom.

Az eredeti recept itt található.

Ketcsup házilag

· Posted in ,

Egész különös a viszonyom a ketchuppal. Régebb meg nem ettem volna semmi pénzért, a melegszendvicsemet, a hamburgert vagy a hot dogot mindig csak mustárral kértem. Egy idő után rájöttem, hogy amit a kereskedelemben lehet kapni, az nem más, mint  a legkárosabb termékek egyike, ugyanis tele van cukorral, minimális  a paradicsomtartalma stb.

Így elkészítettem a saját ketchupomat, és legalább tudom mit eszek.


Hozzávalók:
  • 5 liter paradicsomlé,
  • 2 nagy fej hagyma ledarálva,
  • 1 kicsi zeller ledarálva,
  • 2 ek. dinsztelt paprika ledarálva,
  • 8 cikk fokhagyma megtörve,
  • 2 nagy babérlevél,
  • 10 db. bors,
  • 5 db. szegfűszeg,
  • 3 db. szegfűbors,
  • 2 késhegynyi őrölt szerecsendió,
  • 4 ek. cukor,
  • 1/4 kk. szalicil. 
A paradicsomlét feltettem főni és hozzáadtam a többi hozzávalók, kivéve a szalicilt és a cukrot. Addig főztem amíg a megfelelő sűrűséget el nem érte.  Ekkor hozzáadtam annyi cukrot, amennyit gondoltam, ez nekem 4 evőkanál lett. Még főztem 5 percig, aztán levettem a tűzről. Hozzáadtam a szalicilt, jól összekavartam, majd kis üvegekbe töltöttem és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.